Kronisk traumatisk encefalopati

Kronisk traumatisk encefalopati (CTE) er en progressiv hjernetilstand, der menes at være forårsaget af gentagne slag i hovedet og gentagne episoder af hjernerystelse.

Det er især forbundet med kontaktsport, såsom boksning eller amerikansk fodbold. De fleste af de tilgængelige studier er baseret på ex-atleter.

CTE var tidligere kendt som “punch drunk” syndrom og demens pugilistica. Men disse udtryk bruges ikke længere, fordi det nu er kendt, at tilstanden ikke er begrænset til ex-boksere.

Der er stadig en del debat om, hvor almindelig CTE er, og hvordan den skal diagnosticeres.

I øjeblikket er kun understøttende behandlinger tilgængelige, og forskning er fokuseret på at finde en pålidelig teknik til at diagnosticere tilstanden.

Symptomer på CTE

Symptomerne på CTE varierer mellem individer, men har en tendens til at ligne dem ved andre typer degenerative hjernetilstande, især Alzheimers sygdom .

CTE begynder normalt gradvist flere år efter at have modtaget gentagne slag i hovedet eller gentagne hjernerystelser.

Symptomerne påvirker hjernens funktion og fører til sidst til demens.

Typiske symptomer på CTE inkluderer:

 • kortvarigt hukommelsestab – såsom at stille det samme spørgsmål flere gange eller have svært ved at huske navne eller telefonnumre
 • ændringer i humør – såsom hyppige humørsvingninger, depression og følelse af mere og mere ængstelig, frustreret eller ophidset
 • stigende forvirring og desorientering – for eksempel at gå vild, vandre eller ikke vide, hvilket tidspunkt på dagen det er
 • vanskeligheder med at tænke – såsom at have svært ved at træffe beslutninger

Efterhånden som tilstanden skrider frem, kan yderligere symptomer omfatte:

 • sløret tale (dysartri)
 • betydelige hukommelsesproblemer
 • parkinsonisme – de typiske symptomer på Parkinsons sygdom , herunder tremor, langsom bevægelse og muskelstivhed
 • problemer med at spise eller synke (dysfagi) – selvom dette er sjældent

Find ud af mere om symptomerne på demens

Årsager til CTE

Enhver langvarig aktivitet, der involverer gentagne slag i hovedet eller tilbagevendende episoder af hjernerystelse , menes at øge risikoen for at få CTE. Men CTE og hjernerystelse er separate forhold.

Mange mennesker, der er hjernerystelse, udvikler ikke CTE, men bevis tyder på, at et mønster af gentagne mindre hovedskader øger risikoen.

Selvom de nøjagtige årsager ikke forstås fuldt ud, menes nogle grupper af mennesker at være mest udsatte.

Dette inkluderer:

 • atleter med en historie med gentagen mild traumatisk hjerneskade – især i kontaktsport, såsom boksning eller kampsport, amerikansk fodbold, fodbold (måske relateret til gentagne gange at lede bolden) og rugby
 • militære veteraner med en historie med gentaget hovedtraume, såsom eksplosionsskader
 • mennesker med en historie med gentagne hovedskader – herunder selvskade, ofre for tilbagevendende overfald eller dårligt kontrolleret epilepsi, der resulterer i gentaget hovedtraume

Hvornår skal man få lægehjælp

Det er en god ide at se din læge, hvis du er bekymret for din hukommelse.

Hvis du er bekymret for en anden, bør du opfordre dem til at lave en aftale og måske foreslå, at du følger med dem.

Hukommelsesproblemer er ikke kun forårsaget af demens. De kan også være forårsaget af:

Din læge kan udføre nogle enkle kontroller for at prøve at finde ud af, hvad årsagen kan være, og de kan henvise dig til en specialisthukommelsesklinik for flere tests, hvis det er nødvendigt.

Læs om, hvornår du skal få lægehjælp til symptomer på hjernerystelse og symptomer på mindre hovedskade .

Diagnosticering af CTE

Der er i øjeblikket ingen test til diagnosticering af CTE. En diagnose er baseret på en historie med deltagelse i kontaktsport plus symptomer og kliniske træk.

Din læge vil tale med dig om de problemer, du oplever, og kan bede dig om at udføre nogle enkle mentale eller fysiske opgaver, såsom at flytte eller gå rundt.

De kan henvise dig til en specialisthukommelsestjeneste, der er bemandet med eksperter i diagnosticering, pleje og rådgivning af personer med demens og deres familier.

Hukommelsesklinikens personale kan lytte til dine bekymringer, vurdere dine færdigheder og om nødvendigt arrangere yderligere tests for at udelukke andre forhold.

Hjerneskanninger

I CTE vises hjernens ændringer ikke altid ved rutinemæssige hjernescanninger eller kan ligne andre forhold.

Dette betyder, at den eneste måde at bekræfte CTE på er at udføre en post mortem, efter at en person med tilstanden dør.

Forskning har vist, at ændringerne i hjernen forbundet med CTE er forskellige fra dem, der ses i Alzheimers sygdom.

Men begge tilstande er forbundet med krympning af hjernen (atrofi) og tilstedeværelsen af neurofibrillære tangles, der indeholder et protein kaldet tau.

De mest anvendte tests til undersøgelse af neurodegenerative lidelser er MR-scanninger og CT-scanninger .

Forskning er i gang for at afgøre, om andre hjernebilledteknikker vil være i stand til at diagnosticere CTE i fremtiden.

Læs mere om:

Behandling af CTE

Som med mange andre typer demens er behandling for CTE baseret på understøttende behandlinger.

Hvis du er blevet diagnosticeret med tilstanden, vil sundhedspersonale, såsom din læge eller specialist, og socialtjenester (normalt dit lokale råd, der arbejder med ) normalt være involveret i at hjælpe med at udarbejde og gennemføre en langsigtet plejeplan .

Du kan også se en tale- og sprogterapeut eller ergoterapeut .

Find ud af mere om plejeplaner for langvarige forhold

-demensguiden giver detaljerede oplysninger til personer med demens og deres familier, herunder:

Du kan også finde det nyttigt at komme i kontakt med en lokal eller national Alzheimers- eller demensstøttegruppe, såsom Alzheimers Society eller Dementia UK , for mere information og rådgivning.

Forebyggelse af CTE

Den eneste måde at forhindre CTE på er at undgå gentagne hovedskader. Selvom mange hovedskader er vanskelige at forudsige eller undgå, er der ting, du kan gøre for at reducere din risiko.

For eksempel skal du:

 • bære det anbefalede beskyttelsesudstyr under kontaktsport
 • følg din læges anbefalinger om at vende tilbage til leg efter hjernerystelse
 • Sørg for, at enhver sportsgren, du eller dit barn deltager i, er under opsyn af en korrekt kvalificeret og uddannet person
 • få lægehjælp, hvis der er symptomer på en tidligere hovedskade

Find ud af mere om at forhindre hjernerystelse