Symptomer på hjerteanfald

Hvis du har mistanke om symptomerne på et hjerteanfald, skal du straks ringe til 112 og bede om en ambulance.

Bare rolig, hvis du er i tvivl. Paramedikere vil hellere blive kaldt ud for at finde en ærlig fejl er begået end at være for sent til at redde en persons liv.

Symptomer på et hjerteanfald kan omfatte:

 • brystsmerter – en fornemmelse af tryk, tæthed eller klemning i midten af brystet
 • smerter i andre dele af kroppen – det kan føles som om smerten bevæger sig fra brystet til dine arme (normalt er venstre arm påvirket, men det kan påvirke begge arme), kæbe, nakke, ryg og mave (underliv)
 • føler sig lys eller svimmel
 • sved
 • stakåndet
 • kvalme eller opkastning
 • en overvældende følelse af angst (svarer til at have et panikanfald)
 • hoste eller hvæsen

Selvom brystsmerter ofte er svære, kan nogle mennesker kun opleve mindre smerter svarende til fordøjelsesbesvær . I nogle tilfælde er der muligvis slet ingen brystsmerter, især hos kvinder, ældre og mennesker, der har diabetes.

Det er det overordnede mønster af symptomer, der hjælper med at bestemme, om du får et hjerteanfald.

Venter på en ambulance

Hvis du har haft et hjerteanfald, er det vigtigt, at du hviler, mens du venter på en ambulance for at undgå unødvendig belastning på dit hjerte.

Hvis aspirin er tilgængeligt, og du ikke er allergisk over for det, skal du langsomt tygge og derefter sluge en tablet i voksen størrelse (300 mg), mens du venter på ambulancen.

Aspirin hjælper med at fortynde dit blod og forbedre blodgennemstrømningen til dit hjerte.


Hjertestop

I nogle tilfælde kan en komplikation kaldet ventrikulær arytmi få hjertet til at stoppe med at slå. Dette er kendt som pludselig hjertestop.

Tegn og symptomer, der antyder, at en person er gået i hjertestop inkluderer:

 • de ser ud til ikke at trække vejret
 • de bevæger sig ikke
 • de reagerer ikke på nogen stimulering, såsom at blive rørt eller talt med

Hvis du tror, at nogen er gået i hjertestop, og du ikke har adgang til en automatiseret ekstern defibrillator (AED), skal du udføre brystkompressioner, da dette kan hjælpe med at genstarte hjertet.

Brystkompression

Sådan udføres brystkompressioner på en voksen:

 1. Placer hælen på din hånd på brystbenet i midten af personens bryst. Placer din anden hånd oven på din første hånd, og lås fingrene sammen.
 2. Brug din kropsvægt (ikke kun dine arme) til at trykke lige ned med 5 til 6 cm på brystet.
 3. Gentag dette, indtil en ambulance ankommer.

Sig til at udføre 100 til 120 kompressioner i minuttet. Se videoen om “kun hånd” CPR fra British Heart Foundation.

Find ud af, hvordan du genopliver et barn .

Automatiseret ekstern defibrillator (AED)

Hvis du har adgang til en AED, skal du bruge den. En AED er en sikker, bærbar elektrisk enhed, som de fleste store organisationer opbevarer som en del af førstehjælpsudstyr.

Det hjælper med at etablere en regelmæssig hjerterytme under en hjertestop ved at overvåge personens hjerterytme og give dem et elektrisk stød, hvis det er nødvendigt.

Få mere at vide om og AED fra Arrhythmia Alliance.

Angina og hjerteanfald

Angina er et syndrom (en samling af symptomer forårsaget af en underliggende sundhedstilstand) forårsaget af, at tilførslen af iltrig blod til hjertet bliver begrænset.

Mennesker med angina kan opleve lignende symptomer som et hjerteanfald, men de sker normalt under træning og passerer inden for få minutter.

Men lejlighedsvis kan mennesker med angina få et hjerteanfald. Det er vigtigt at genkende forskellen mellem symptomerne på angina og symptomerne på et hjerteanfald. Den bedste måde at gøre dette på er at huske, at symptomerne på angina kan kontrolleres med medicin, men symptomer på et hjerteanfald kan ikke.

Hvis du har angina, er du muligvis ordineret medicin (glyceryltrinitrat), der forbedrer dine symptomer inden for 5 minutter. Hvis den første dosis ikke virker, kan der tages en anden dosis efter 5 minutter og en tredje dosis efter yderligere 5 minutter.

Hvis smerten vedvarer, på trods af at du tager 3 doser glyceryltrinitrat i løbet af 15 minutter, skal du ringe til 112 og bede om en ambulance.