Koronar hjertesygdom – Recovery

Efter at have haft hjerteoperationer eller problemer som et hjerteanfald, er det muligt at genoptage et normalt liv.

Hjerterehabiliteringsprogram

Hvis du har hjerteoperation, kan et medlem af hjertrehabiliteringsholdet besøge dig på hospitalet for at give dig oplysninger om din tilstand og den procedure, du har.

Denne pleje vil normalt fortsætte, når du er forladt på hospitalet. I de første par uger efter din operation kan et medlem af hjerterehabiliteringsteamet besøge dig derhjemme eller ringe til dig for at kontrollere dine fremskridt.

Hvad der sker i hjerterehabiliteringsprogrammer kan variere meget i hele landet, men de fleste vil dække følgende grundlæggende områder:

  • dyrke motion
  • uddannelse
  • afslapning og følelsesmæssig støtte

Når du er færdig med dit rehabiliteringsprogram, er det vigtigt, at du fortsætter med at tage regelmæssig motion og føre en sund livsstil. Dette hjælper med at beskytte dit hjerte og reducere risikoen for yderligere hjerte-relaterede problemer.

Vil du vide mere?

Selvpleje

Selvpleje er en integreret del af det daglige liv og handler om, at du tager ansvar for dit eget helbred og dit velbefindende med støtte fra dem, der er involveret i din pleje.

Selvpleje inkluderer handlinger, du tager for dig selv hver dag, så du holder dig i form og opretholder en god fysisk og mental sundhed. Det hjælper dig også med at forebygge sygdom eller ulykker og pleje mere effektivt for mindre lidelser og langvarige forhold.

Mennesker, der lever under langsigtede forhold, kan have enormt fordel af at blive støttet, så de kan opnå egenomsorg. De kan leve længere, have mindre smerte, angst, depression og træthed, have en bedre livskvalitet og være mere aktive og uafhængige.

Støttegrupper

Hvis du har en hjertesygdom, eller hvis du plejer en person med en hjertesygdom, kan du finde det nyttigt at møde andre mennesker i dit område, der er i en lignende situation.

Der er en række hjertestøttegrupper rundt om i Storbritannien, der arrangerer regelmæssige træningssessioner såsom vandringsgrupper samt andre sociale aktiviteter. Din læge eller specialist kan give dig oplysninger om din nærmeste gruppe.

Vil du vide mere?

Forhold og sex

At komme overens med en langvarig tilstand som hjertesygdomme kan lægge en belastning på dig, din familie og dine venner. Det kan være svært at tale med folk om din tilstand, selvom de er tæt på dig.

Vær åben om, hvordan du har det, og lad din familie og venner vide, hvad de kan gøre for at hjælpe. Men føl dig ikke genert over at fortælle dem, at du har brug for lidt tid til dig selv.

Dit sexliv

Hvis du har koronar hjertesygdom (CHD), eller hvis du for nylig har gennemgået en hjerteoperation, kan du være bekymret for at have sex. Normalt kan du genoptage seksuel aktivitet, så snart du har det godt nok.

Kommuniker med din partner, og bliv åben. Udforsk hvad du begge kan lide seksuelt. Bare at røre, blive rørt og være tæt på nogen hjælper en person til at føle sig elsket og speciel.

Vil du vide mere?

Vender tilbage til arbejde

Når du er kommet dig efter hjerteoperation, skal du kunne vende tilbage til arbejde, men det kan være nødvendigt at ændre den type arbejde, du udfører. For eksempel kan du muligvis ikke udføre et job, der involverer tung fysisk anstrengelse.

Din specialist vil være i stand til at rådgive dig om, hvornår du kan vende tilbage til arbejde, og hvilken type aktiviteter du skal undgå.

Vil du vide mere?

Finansiel støtte

Hvis du ikke er i stand til at arbejde efter en hjerteoperation, kan du have ret til økonomisk støtte, såsom:

Hvis du plejer en person, der har hjertesygdomme, har du muligvis også ret til økonomisk støtte.

For at finde ud af, om du har ret til økonomisk støtte, kan du kontakte din lokale afdeling for social sikring. Kontakt Disability Service Center for at anmode om en ansøgningsformular.

Vil du vide mere?