Koronar hjertesygdom – Forebyggelse

Der er flere måder, du kan hjælpe med at reducere din risiko for at udvikle koronar hjertesygdom (CHD), såsom at sænke dit blodtryk og kolesterolniveauer.

Der er en række måder, du kan gøre dette på, som diskuteres nedenfor.

Spis en sund, afbalanceret diæt

En fedtfattig kost med højt fiberindhold anbefales, som bør indeholde masser af frisk frugt og grøntsager (fem portioner om dagen) og fuldkorn.

Du bør begrænse mængden af salt, du spiser, til ikke mere end 6 g (0,2 oz) om dagen, da for meget salt øger dit blodtryk. 6 g salt er ca. en teskefuld.

Der er to typer fedt: mættet og umættet. Du bør undgå mad, der indeholder mættede fedtstoffer, da disse vil øge niveauet af dårligt kolesterol i dit blod.

Fødevarer med højt indhold af mættet fedt inkluderer:

 • kød tærter
 • pølser og fede stykker kød
 • smør
 • ghee – en type smør, der ofte bruges i indisk madlavning
 • svinefedt
 • fløde
 • hård ost
 • kager og kiks
 • fødevarer, der indeholder kokosnød eller palmeolie

En afbalanceret diæt bør dog stadig omfatte umættede fedtstoffer, som har vist sig at øge niveauet af godt kolesterol og hjælpe med at reducere enhver blokering i dine arterier.

Fødevarer med højt umættet fedt inkluderer:

 • Fed fisk
 • avocado
 • nødder og frø
 • solsikke-, raps-, oliven- og vegetabilske olier

Du bør også prøve at undgå for meget sukker i din diæt, da dette kan øge dine chancer for at udvikle diabetes, hvilket er bevist at dramatisk øger dine chancer for at udvikle CHD.

Læs mere om:

Vær mere fysisk aktiv

At kombinere en sund kost med regelmæssig motion er den bedste måde at opretholde en sund vægt på. At have en sund vægt reducerer dine chancer for at udvikle forhøjet blodtryk.

Regelmæssig træning vil gøre dit hjerte og dit blodcirkulationssystem mere effektivt, sænke dit kolesterolniveau og også holde dit blodtryk på et sundt niveau.

Læs mere om fitness og motion .

Hold dig til en sund vægt

Din læge eller praktiserende sygeplejerske kan fortælle dig, hvad din ideelle vægt er i forhold til din højde og din opbygning. Alternativt kan du finde ud af, hvad dit kropsmasseindeks (BMI) er ved hjælp af vores BMI-regnemaskine .

Læs mere om at tabe sig .

Hold op med at ryge

Hvis du ryger, vil opgivelse reducere risikoen for at udvikle CHD.

Rygning er en vigtig risikofaktor for at udvikle åreforkalkning (arteriernes pelsring). Det forårsager også de fleste tilfælde af koronar trombose hos mennesker under 50 år.

Forskning har vist, at du er op til fire gange mere sandsynligt med succes at give op med at ryge, hvis du bruger -støtte sammen med stop-ryger medicin, såsom pletter eller tyggegummi.

Spørg din læge om dette, eller besøg Smokefree .

Læs mere om at stoppe med at ryge .

Reducer dit alkoholforbrug

Hvis du drikker, må du ikke overskride de maksimale anbefalede grænser.

 • mænd og kvinder rådes til ikke regelmæssigt at drikke mere end 14 enheder om ugen
 • spred din drik over tre dage eller mere, hvis du drikker så meget som 14 enheder om ugen

Undgå altid drikkeri , da dette øger risikoen for et hjerteanfald.

Læs mere om drikke og alkohol .

Hold dit blodtryk under kontrol

Du kan holde dit blodtryk under kontrol ved at spise en sund diæt med lavt indhold af mættet fedt, træne regelmæssigt og om nødvendigt tage den passende medicin til at sænke dit blodtryk.

Dit målblodtryk skal være under 140/85 mmHg. Hvis du har forhøjet blodtryk, skal du bede din læge om regelmæssigt at kontrollere dit blodtryk.

Læs mere om forhøjet blodtryk .

Hold din diabetes under kontrol

Du har en større risiko for at udvikle CHD, hvis du er diabetiker. Hvis du har diabetes, vil det være styrende dit blodsukkerniveau at være fysisk aktiv og kontrollere din vægt og blodtryk.

Hvis du er diabetiker, skal dit målblodtryksniveau være under 130/80 mmHg.

Læs mere om diabetes .

Tag enhver ordineret medicin

Hvis du har CHD, kan du få ordineret medicin for at hjælpe med at lindre dine symptomer og stoppe yderligere problemer med at udvikle sig.

Hvis du ikke har CHD, men har højt kolesteroltal, forhøjet blodtryk eller en historie med familiehjertesygdomme, kan din læge ordinere medicin for at forhindre, at du udvikler hjerte-relaterede problemer.

Hvis du får ordineret medicin, er det vigtigt, at du tager det og følger den korrekte dosis. Stop ikke med at tage din medicin uden først at konsultere din læge, da det sandsynligvis vil gøre dine symptomer værre og sætte dit helbred i fare.

Betydningen af regelmæssig motion

Folk, der ikke træner, har dobbelt så stor sandsynlighed for at få et hjerteanfald som dem, der træner regelmæssigt.

Hjertet er en muskel, og som enhver anden muskel drager fordel af træning. Et stærkt hjerte kan pumpe mere blod rundt i din krop med mindre indsats.

Enhver aerob træning, såsom at , svømme og danse, får dit hjerte til at arbejde hårdere og holder det sundt.