Kontaktdermatitis – Behandling

Hvis stoffet, der forårsager din kontaktdermatitis, kan identificeres og undgås, skal dine symptomer forbedres og måske endda rydde op fuldstændigt.

Der er en række behandlinger, der hjælper med at lette dine symptomer, hvis det ikke er muligt for dig at undgå det stof, der forårsager dem.

En farmaceut vil være i stand til at anbefale behandlinger som blødgøringsmidler (fugtighedscreme) , som du gnider på din hud for at forhindre, at den bliver tør.

Find dit nærmeste apotek

Undgå årsagen

Et af de vigtigste skridt til behandling af kontaktdermatitis er at identificere og undgå allergener eller irriterende stoffer, der påvirker dig. Hvis du med succes kan undgå eller reducere din eksponering for årsagen, bør du ikke opleve nogen symptomer.

Det er ikke altid let at undgå irriterende stoffer eller allergener, der påvirker dig, men en farmaceut, læge eller hudlæge (hudspecialist) kan foreslå måder at minimere din kontakt med ting, der udløser din tilstand.

Hvis du udsættes for irriterende stoffer som en del af dit job, skal du bære beskyttelsestøj for at minimere enhver kontakt. Fortæl din arbejdsgiver om din tilstand, så de kan hjælpe dig med at undgå årsagerne så meget som muligt.


Blødgøringsmidler

Blødgøringsmidler er fugtighedsbehandlinger, der påføres direkte på huden for at reducere vandtabet og dække det med en beskyttende film. De bruges ofte til at hjælpe med at håndtere tørre eller skællede hudsygdomme som eksem.

Valg af blødgørende middel

Flere forskellige blødgøringsmidler er tilgængelige. Det kan være nødvendigt at prøve et par for at finde en der passer til dig. Du kan også rådes til at bruge en blanding af blødgøringsmidler, såsom:

 • en salve til meget tør hud
 • en creme eller lotion til mindre tør hud
 • et blødgørende middel til brug i stedet for sæbe
 • en blødgørende middel til at bruge på dit ansigt og hænder og en anden at bruge på din krop

Forskellen mellem lotioner, cremer og salver er mængden af olie, de indeholder. Salver indeholder mest olie, så det kan være ret fedtet, men de er de mest effektive til at holde fugt i huden. Lotions indeholder den mindste mængde olie, så de er ikke fedtede, men kan være mindre effektive. Cremer er et sted imellem.

Cremer og lotioner har tendens til at være mere velegnede til betændte (hævede) hudområder. Salver er mere velegnede til områder med tør hud, der ikke er betændt.

Hvis du har brugt et bestemt blødgørende middel i nogen tid, kan det i sidste ende blive mindre effektivt eller måske begynde at irritere din hud. Hvis dette er tilfældet, kan din apotek anbefale et andet produkt.

Sådan bruges blødgøringsmidler

Brug din blødgørende middel ofte og i store mængder. Mange mennesker finder det nyttigt at opbevare separate forsyninger af blødgøringsmidler på arbejde eller skole.

For at anvende blødgørende middel:

 • brug en stor mængde
 • gnid det ikke ind – glat det ind i huden i samme retning som håret vokser
 • for meget tør hud, påfør blødgøringsmidlet 2 til 4 gange om dagen eller som ordineret af en læge
 • efter et bad eller brusebad skal du tørre huden forsigtigt og derefter straks påføre det blødgørende middel, mens huden stadig er fugtig

Hvis du udsættes for irriterende stoffer på arbejdspladsen, der forårsager din kontaktdermatitis, skal du sørge for at anvende blødgøringsmidler regelmæssigt under og efter arbejde.

Del ikke blødgøringsmidler med andre mennesker.

Bivirkninger

Lejlighedsvis kan nogle blødgøringsmidler irritere huden. Hvis du har kontaktdermatitis, vil din hud være følsom og kan undertiden reagere på visse ingredienser, såsom parfume i blødgørende midler.

Hvis din hud reagerer på blødgøringsmidlet, skal du stoppe med at bruge det og tale med din apotek, som muligvis kan anbefale et alternativt produkt.

Vær opmærksom på, at nogle blødgøringsmidler indeholder paraffin og kan udgøre en brandfare, så de bør ikke bruges i nærheden af åben ild. Blødgøringsmidler tilsat badevand kan gøre dit bad meget glat, så pas på at komme ind og ud af badet.


Aktuelle kortikosteroider

Kontaktdermatitis kan medføre, at lysere hud bliver rød, og mørkere hud bliver mørkebrun, lilla eller grå.

Hvis din hud også er ond og betændt, kan en læge ordinere et aktuelt kortikosteroid (en creme eller en salve, der påføres direkte på din hud), der hurtigt kan reducere betændelsen.

Når det anvendes som anvist af en farmaceut eller læge, er kortikosteroider en sikker og effektiv behandling for kontaktdermatitis.

Valg af aktuelt kortikosteroid

Forskellige styrker af topiske kortikosteroider kan ordineres afhængigt af sværhedsgraden af din kontaktdermatitis og hvor den berørte hud er.

Du kan ordineres:

 • en stærkere creme til kortvarig brug til svær kontaktdermatitis
 • en svagere creme, hvis eksemet er mildt
 • en svagere creme til brug i dit ansigt, kønsorganer eller i leddets folder (såsom dine albuer), da din hud er tyndere i disse områder
 • en stærkere creme til brug på håndfladerne og på fodsålerne, da huden er tykkere her

Sådan bruges topikale kortikosteroider

Når du bruger kortikosteroider, skal du anvende behandlingen i et tyndt lag på alle de berørte områder. Medmindre din læge har instrueret andet, skal du følge anvisningerne i patientinformationsfolderen, der følger med din medicin. Dette giver detaljer om, hvor meget der skal ansøges.

Under en episode med svær kontaktdermatitis skal du ikke anvende kortikosteroidet mere end to gange om dagen. De fleste mennesker skal kun anvende det en gang om dagen.

Du skal først anvende din blødgørende middel og vente ca. 30 minutter, før du anvender det aktuelle kortikosteroid.

Lægemidlet begynder normalt at have en effekt inden for få dage. Tal med en læge, hvis du har brugt et aktuelt kortikosteroid, og dine symptomer ikke er forbedret.

Bivirkninger

Aktuelle kortikosteroider kan forårsage en mild, kortvarig brændende eller stikkende fornemmelse, når du anvender dem. I nogle tilfælde kan de også forårsage:

 • udtynding af huden
 • ændringer i hudfarve
 • acne (pletter)
 • øget hårvækst

De fleste af disse bivirkninger forbedres, når behandlingen stopper.

Generelt øger din risiko for at få bivirkninger ved at bruge et stærkere topisk kortikosteroid eller bruge en stor mængde topisk kortikosteroid. Du skal bruge den svageste og mindst mulige mængde til at kontrollere dine symptomer.

Steroid tabletter

Hvis du har en alvorlig episode af kontaktdermatitis, og den dækker et stort område af din hud, kan en læge ordinere kortikosteroidtabletter .

Hvis steroidtabletter tages ofte eller i lang tid, kan de forårsage en række bivirkninger, såsom:

Af denne grund er det usandsynligt, at en læge ordinerer gentagne behandlinger med kortikosteroidtabletter uden at henvise dig til en specialist.

Yderligere behandlinger

Hvis de behandlinger, der er ordineret af en læge, ikke kan kontrollere dine symptomer, kan de henvise dig til vurdering og behandling hos en hudlæge.

Yderligere behandlinger, der kan være tilgængelige fra en hudlæge, inkluderer:

 • fototerapi – hvor det berørte hudområde udsættes for ultraviolet (UV) lys for at hjælpe med at forbedre dets udseende
 • immunsuppressiv behandling – medicin, der reducerer inflammation ved at undertrykke dit immunsystem
 • alitretinoin – kapsler licenseret til svær eksem, der påvirker hænderne


Supplerende terapier

Nogle mennesker kan vælge at bruge supplerende terapier til kontaktdermatitis, såsom kosttilskud eller naturlægemidler, men der mangler ofte bevis for, at de er effektive til behandling af tilstanden.

Hvis du overvejer at bruge en supplerende terapi, skal du først tale med en læge for at sikre, at terapien er sikker for dig at bruge. Du bør fortsætte med at bruge andre behandlinger ordineret af en læge.