Kontaktdermatitis – Diagnose

En læge kan normalt diagnosticere kontaktdermatitis fra hudens udseende og ved at spørge om dine symptomer.

De vil gerne vide, hvornår dine symptomer først dukkede op, og hvilke stoffer du har været i kontakt med.

Identificering af allergener og irriterende stoffer

Hvis en læge har diagnosticeret kontaktdermatitis, prøver de at identificere, hvad der har udløst dine symptomer. Hvis allergener eller irritanter kan identificeres, kan du tage skridt til at undgå disse stoffer og reducere risikoen for, at dine symptomer blusser op.

En læge vil se på din sygehistorie og stille spørgsmål om din livsstil og beskæftigelse. De kan også spørge, om der er en historie med dermatitis eller eksem i din familie.


Henvisning til en specialist

Hvis allergener eller irriterende stoffer, der forårsager din kontaktdermatitis, ikke kan identificeres, kan du blive henvist til en hudlæge (en læge, der er specialiseret i behandling af hudlidelser).

Du kan også blive henvist til en hudlæge, hvis udløseren er blevet identificeret, men dine symptomer ikke reagerer på behandlingen.

Test for allergener

Den bedste måde at teste for en reaktion på allergener er ved patch-test. Under en lappetest påføres små mængder kendte allergener på din hud.

Stofferne er fastgjort til din ryg ved hjælp af en slags ikke-allergisk tape. De kan undertiden være fastgjort til overarmene.

Efter 2 dage fjernes pletterne, og din hud vurderes for at kontrollere, om der har været nogen reaktion.

Din hud vil normalt blive undersøgt igen efter yderligere 2 dage, da de fleste allergiske kontaktdermatitisreaktioner tager så lang tid at udvikle sig.

Test for irriterende stoffer

Det er svært at teste, om specifikke produkter irriterer din hud, fordi test for disse er upålidelige.

I nogle tilfælde er en gentagen open application test (ROAT) nyttig, især til vurdering af kosmetik. En ROAT indebærer genpåføring af stoffet på det samme hudområde to gange dagligt i 7 dage for at se, hvordan din hud reagerer.

Dette er en særlig nyttig måde for dig at kontrollere din egen kosmetik derhjemme for reaktioner.