Kønsdysfori – Symptomer

Der er ingen fysiske symptomer på kønsdysfori, men mennesker med tilstanden kan opleve og udvise en række følelser og adfærd .

I mange tilfælde begynder en person med kønsdysfori at føle en uoverensstemmelse mellem deres biologiske køn og kønsidentitet i den tidlige barndom. For andre sker dette muligvis først i voksenalderen.

Børn

Kønsdysforiadfærd hos børn kan omfatte:

 • insisterer på, at de er af det modsatte køn
 • ikke lide eller nægte at bære tøj, der typisk bæres af deres køn, og ønsker at bære tøj, der typisk bæres af det modsatte køn
 • ikke lide eller nægter at deltage i aktiviteter og spil, der typisk er forbundet med deres køn, og ønsker at deltage i aktiviteter og spil, der typisk er forbundet med det modsatte køn
 • foretrækker at lege med børn af det modsatte biologiske køn
 • kan ikke lide eller nægte at passere urin, som andre medlemmer af deres biologiske køn normalt gør – for eksempel kan en dreng muligvis sætte sig ned for at passere urin, og en pige vil måske stå op
 • insistere på eller håbe på, at deres kønsorganer vil ændre sig – for eksempel kan en dreng måske sige, at han vil slippe af med sin penis, og en pige vil måske dyrke en penis
 • føler ekstrem nød over de fysiske ændringer i puberteten

Børn med kønsdysfori kan vise nogle eller alle disse adfærd. I mange tilfælde er adfærd som disse dog kun en del af barndommen og betyder ikke nødvendigvis, at dit barn har kønsdysfori.

For eksempel opfører mange piger sig på en måde, der kan beskrives som “tomboyish”, som ofte ses som en del af normal kvindelig udvikling. Det er heller ikke ualmindeligt, at drenge spiller som piger og klæder sig i deres mors eller søsters tøj. Dette er normalt kun en fase.

De fleste børn, der opfører sig på denne måde, har ikke kønsdysfori og bliver ikke transseksuelle. Kun i sjældne tilfælde fortsætter adfærden i teenageårene og voksenalderen.


Teenagere og voksne

Hvis følelserne af kønsdysfori stadig er til stede, når dit barn er teenager eller voksen, er det sandsynligt, at de ikke bare gennemgår en fase.

Hvis du er teenager eller voksen, hvis følelser af kønsdysfori begyndte i barndommen, har du måske en meget klarere fornemmelse af din kønsidentitet og hvordan du vil håndtere den. Mange mennesker med stærke følelser af kønsdysfori er fuldt transseksuelle i deres teenageår.

Den måde, som kønsdysfori påvirker teenagere og voksne på, adskiller sig fra den måde, det påvirker børn. Hvis du er teenager eller voksen med kønsdysfori, kan du føle:

 • uden tvivl om at din kønsidentitet er i strid med dit biologiske køn
 • kun behagelig, når du er i kønsrollen i din foretrukne kønsidentitet
 • et stærkt ønske om at skjule eller slippe af med de fysiske tegn på dit køn, såsom bryster, kropshår eller muskeldefinition
 • en stærk modvilje mod – og et stærkt ønske om at ændre eller slippe af med – kønsorganerne i dit biologiske køn

Uden passende hjælp og støtte kan nogle mennesker forsøge at undertrykke deres følelser og forsøge at leve livet af deres biologiske køn. I sidste ende er de fleste imidlertid ikke i stand til at holde dette op.

At have eller undertrykke disse følelser er ofte meget vanskeligt at håndtere, og som et resultat oplever mange transseksuelle og mennesker med kønsdysfori depression , selvskading eller selvmordstanker .

Se din læge så hurtigt som muligt, hvis du har været deprimeret eller selvmordstanker.

Alternativt kan du ringe til samaritanerne gratis på 116 123. De er tilgængelige 24 timer i døgnet til at tale igennem eventuelle problemer, du måtte opleve, og vil gøre det i fuld tillid. Alternativt kan du sende en e-mail til jo@samaritans.org .

Det kan også være nyttigt at kontakte The Beaumont Society på 01582 412220 (også tilgængelig 24 timer i døgnet) for rådgivning og support. Beaumont Society er en national organisation, der drives af og for transgender-samfundet.