Kønsdysfori – Behandling

Behandling af kønsdysfori har til formål at hjælpe mennesker med tilstanden med at leve som de vil i deres foretrukne kønsidentitet.

Hvad dette betyder, vil variere fra person til person og er forskellig for børn, unge og voksne. Dit specialistteam vil arbejde sammen med dig om en behandlingsplan, der er skræddersyet til dine behov.

Behandling for børn og unge

Hvis dit barn er under 18 år og menes at have kønsdysfori, vil de normalt blive henvist til et specialiseret barn og ungdoms kønsidentitetsklinik (GIC).

Læs om, hvordan du finder en -kønsidentitetsklinik .

Personalet på disse klinikker kan foretage en detaljeret vurdering af dit barn for at hjælpe dem med at bestemme, hvilken støtte de har brug for.

Afhængigt af resultaterne af denne vurdering kan mulighederne for børn og unge med mistanke om kønsdysfori omfatte:

 • familieterapi
 • enkelte barn psykoterapi
 • forældresupport eller rådgivning
 • gruppearbejde for unge og deres forældre
 • regelmæssige anmeldelser for at overvåge udviklingen af kønsidentitet
 • hormonbehandling (se nedenfor)

Dit barns behandling skal arrangeres med et multidisciplinært team (MDT). Dette er en gruppe af forskellige sundhedspersonale, der arbejder sammen, som kan omfatte specialister såsom mental sundhedspersonale og pædiatriske endokrinologer (specialister i hormonbetingelser hos børn).

De fleste behandlinger, der tilbydes på dette stadium, er psykologiske snarere end medicinske eller kirurgiske. Dette skyldes, at flertallet af børn med mistanke om kønsdysfori ikke har tilstanden, når de først er puberteten . Psykologisk støtte giver unge mennesker og deres familier en chance for at diskutere deres tanker og modtage støtte til at hjælpe dem med at klare den følelsesmæssige lidelse af tilstanden uden at skynde sig at gå ind i mere drastiske behandlinger.

Hormonbehandling

Hvis dit barn har kønsdysfori, og de har nået puberteten, kan de behandles med gonadotrofinfrigivende hormonanaloger (GnRH). Disse er syntetiske (menneskeskabte) hormoner, der undertrykker de hormoner, der produceres naturligt af kroppen.

Nogle af de ændringer, der finder sted i puberteten, drives af hormoner. For eksempel hjælper hormonet testosteron, som produceres af testiklerne hos drenge, med at stimulere penisvækst.

GnRH-analoger undertrykker de hormoner, der produceres af dit barns krop. De undertrykker også puberteten og kan hjælpe med at forsinke potentielt foruroligende fysiske ændringer, der skyldes, at deres krop bliver endnu mere som deres biologiske køn, indtil de er gamle nok til de behandlingsmuligheder, der diskuteres nedenfor.

GnRH-analoger overvejes kun for dit barn, hvis vurderinger har fundet, at de oplever klar nød og har et stærkt ønske om at leve som deres kønsidentitet.

Virkningerne af behandling med GnRH-analoger anses for at være fuldt reversible, så behandlingen kan normalt stoppes når som helst efter en diskussion mellem dig, dit barn og din MDT.

Overgang til voksenydelser

Teenagere, der er 17 år eller ældre, kan ses i en kønsklinik for voksne. De har ret til at samtykke til deres egen behandling og følge standardprotokollerne for voksne.

Efter denne alder kan lægerne være meget mere sikre på at stille en diagnose af kønsdysfori, og hvis det ønskes, kan der tages skridt mod mere permanente hormon- eller kirurgiske behandlinger for at ændre dit barns krop yderligere for at passe til deres kønsidentitet.

Behandling for voksne

Voksne med kønsdysfori skal henvises til en specialist, voksne GIC. Som med specielle børn og unge GIC’er kan disse klinikker tilbyde løbende vurderinger, behandlinger, support og rådgivning, herunder:

 • mental sundhedsstøtte, såsom rådgivning
 • behandling af kønshormoner (se nedenfor)
 • tale- og sprogterapi – for at hjælpe med at ændre din stemme, til at lyde mere typisk for din kønsidentitet
 • hårfjerningsbehandlinger, især ansigtshår
 • peer-supportgrupper for at møde andre mennesker med kønsdysfori
 • pårørendes støttegrupper til din familie

For nogle mennesker er støtte og rådgivning fra en klinik alt, hvad de har brug for for at føle sig godt tilpas i deres kønsidentitet. Andre har brug for mere omfattende behandling, såsom en fuld overgang til det modsatte køn. Mængden af behandling, du har, er helt op til dig.

Hormonbehandling

Hormonbehandling for voksne betyder at tage hormoner af dit foretrukne køn:

 • en trans mand (kvinde til mand) tager testosteron (maskuliniserende hormoner)
 • en trans kvinde (mand til kvinde) tager østrogen (feminiserende hormoner)

Målet med hormonbehandling er at gøre dig mere komfortabel med dig selv, både med hensyn til fysisk udseende og hvordan du har det. Disse hormoner starter processen med at ændre din krop til en mere kvindelig eller mere mandlig, afhængigt af din kønsidentitet. De skal normalt tages på ubestemt tid, selvom du har genital rekonstruktionskirurgi.

Hormonbehandling kan være al den behandling, du har brug for, for at du kan leve med din kønsdysfori. Hormonerne kan forbedre din følelse og betyde, at du ikke behøver at begynde at leve i dit foretrukne køn eller få operation.

Ændringer i trans kvinder

Hvis du er en transkvinde, kan ændringer, som du måske bemærker ved hormonbehandling, omfatte:

 • din penis og testikler bliver mindre
 • mindre muskler
 • mere fedt på dine hofter
 • dine bryster bliver klumpede og øges i størrelse lidt
 • mindre ansigts- og kropshår

Hormonbehandling påvirker ikke en transkvindes stemme. For at gøre stemmen højere skal transkvinder have brug for stemmeterapi og sjældent stemmemodificerende kirurgi.

Ændringer i trans mænd

Hvis du er en transmand, kan ændringer, som du måske bemærker fra hormonbehandling, omfatte:

 • mere krops- og ansigtshår
 • mere muskler
 • din klitoris (en lille, følsom del af de kvindelige kønsorganer) bliver større
 • dine perioder stopper
 • øget sexlyst (libido)

Din stemme kan også blive lidt dybere, men den er muligvis ikke så dyb som andre mænds stemmer.

Risici

Der er en vis usikkerhed om de mulige risici ved langtids maskulinisering og feminisering af hormonbehandling. Du bør gøres opmærksom på de potentielle risici og vigtigheden af regelmæssig overvågning, før behandlingen påbegyndes.

Nogle af de potentielle problemer, der er mest forbundet med hormonbehandling, inkluderer:

Hormonbehandling vil også gøre både transmænd og transkvinder mindre frugtbare og til sidst fuldstændig infertile. Din specialist bør diskutere implikationerne for fertilitet inden behandling påbegyndes, og de kan muligvis tale med dig om muligheden for at opbevare æg eller sædceller (kendt som opbevaring af kønsceller), hvis du ønsker at få børn i fremtiden. Dette er dog sandsynligvis ikke tilgængeligt på .

Der er ingen garanti for, at fertiliteten vender tilbage til normal, hvis hormoner stoppes.

Overvågning

Mens du tager disse hormoner, skal du regelmæssigt tjekke, enten ved din GIC eller din lokale lægeoperation. Du bliver vurderet for at kontrollere, om der er tegn på mulige helbredsproblemer, og for at finde ud af, om hormonbehandlingen fungerer.

Hvis du ikke tror, at hormonbehandling fungerer, skal du tale med sundhedspersonalet, der behandler dig. Hvis det er nødvendigt, kan du stoppe med at tage hormonerne (selvom nogle ændringer er irreversible, såsom en dybere stemme hos trans mænd og brystvækst hos trans kvinder).

Alternativt kan du blive frustreret over, hvor lang tid hormonbehandling tager at producere resultater, da det vil tage et par måneder for nogle ændringer at udvikle sig. Hormoner kan ikke ændre formen på dit skelet, såsom hvor brede dine skuldre eller dine hofter er. Det kan heller ikke ændre din højde.

Hormoner til kønsdysfori er også tilgængelige fra andre kilder, såsom internettet, og det kan være fristende at få dem herfra i stedet for gennem din klinik. Imidlertid er hormoner fra andre kilder muligvis ikke licenserede og sikre. Hvis du beslutter at bruge disse hormoner, så lad dine læger vide, så de kan overvåge dig.

Social kønsrolleovergang

Hvis du vil have genital rekonstruktiv kirurgi, skal du normalt først leve i din foretrukne kønsidentitet på fuld tid i mindst et år. Dette er kendt som “social kønsrolleovergang” (tidligere kendt som “oplevelse i det virkelige liv” eller “RLE”), og det vil hjælpe med at bekræfte, om permanent operation er den rigtige mulighed.

Du kan starte din sociale kønsrolleovergang så snart du er klar efter at have drøftet det med dit plejeteam, der kan tilbyde support gennem hele processen.

Længden af den anbefalede overgangsperiode kan variere, men det er normalt et til to år. Dette giver dig nok tid til at få en række oplevelser i din foretrukne kønsrolle, såsom arbejde, helligdage og familiebegivenheder.

For nogle typer operationer, såsom en bilateral mastektomi (fjernelse af begge bryster) hos transmænd, behøver du muligvis ikke at gennemføre hele overgangsperioden før operationen.

Kirurgi

Når du har gennemført din sociale kønsrolleovergang, og du og dit plejeteam føler dig klar, kan du beslutte at få en operation for permanent at ændre dit køn.

De mest almindelige muligheder diskuteres nedenfor, men du kan tale med medlemmer af dit team og kirurgen på din konsultation om hele det tilgængelige udvalg.

Trans mand kirurgi

For trans mænd kan operation omfatte:

En phalloplasty bruger det eksisterende vaginale væv og hud taget fra den indre underarm eller nedre mavevæg til at skabe en penis. En metoidioplastik involverer at skabe en penis fra klitoris, som er blevet forstørret gennem hormonbehandling.

Målet med denne type operation er at skabe en fungerende penis, som giver dig mulighed for at lade urin stå op og bevare seksuel fornemmelse. Du skal normalt have mere end en operation for at opnå dette.

Trans kvinde operation

For trans kvinder kan operation involvere:

 • en orkidektomi (fjernelse af testiklerne)
 • en penektomi (fjernelse af penis)
 • vaginoplasty (konstruktion af en vagina)
 • vulvoplasty (konstruktion af vulva)
 • klitorisplastik (konstruktion af en klitoris med fornemmelse)
 • brystimplantater
 • ansigtsfeminiseringsoperation (operation for at gøre dit ansigt til en mere feminin form)

Vagina er normalt oprettet og foret med hud fra penis med væv fra pungen (sæk, der holder testiklerne), der bruges til at skabe labia. Urinrøret forkortes og omplaceres. I nogle tilfælde kan et stykke tarm bruges under en vaginoplastik, hvis hormonbehandling har fået penis og pungen til at krympe en betydelig mængde.

Målet med denne type operation er at skabe en fungerende vagina med et acceptabelt udseende og bevaret seksuel fornemmelse.

Nogle transkvinder kan ikke have en fuld vaginoplastik af medicinske årsager, eller de vil måske ikke have en fungerende vagina. I sådanne tilfælde er en kosmetisk vulvoplastik og klitoroplastik en mulighed såvel som at fjerne testiklerne og penis.

Livet efter operationen

Efter operationen er de fleste trans kvinder og mænd tilfredse med deres nye køn og føler sig godt tilpas med deres kønsidentitet. En gennemgang af en række undersøgelser, der blev udført over en 20-årig periode, viste, at 96% af de mennesker, der havde genital rekonstruktionskirurgi, var tilfredse.

På trods af høje niveauer af personlig tilfredshed kan folk, der har haft genital rekonstruktiv kirurgi, blive udsat for fordomme eller diskrimination på grund af deres tilstand. Behandling kan undertiden få folk til at føle:

 • isoleret, hvis de ikke er sammen med mennesker, der forstår, hvad de går igennem
 • stresset over eller bange for ikke at blive accepteret socialt
 • diskrimineret på arbejdspladsen

Der er juridiske garantier for at beskytte mod diskrimination (se retningslinjer for kønsdysfori ), men andre former for fordomme kan være sværere at håndtere. Hvis du føler dig ængstelig eller deprimeret, siden du har haft din behandling, skal du tale med din læge eller en sundhedsperson på din klinik.

< /div> < /section> < section > < a id = "sexual-orientation" / >
< h2 > Seksuel orientering < /h2> < p > Når overgangen er afsluttet, er det muligt
for en trans mand eller kvinde at opleve en ændring af seksuel orientering.For eksempel kan en transkvinde, der blev tiltrukket af kvinder før operationen, blive tiltrukket af mænd efter operationen.Dette varierer dog meget fra person til person, og den seksuelle orientering hos mange transpersoner ændrer sig ikke. < /p> < p > Hvis du er en trans mand eller kvinde, der gennemgår overgangsprocessen, ved du muligvis ikke, hvad din seksuelle præference vil være, før den er færdig.Forsøg dog ikke at lade dette bekymre dig.For mange mennesker er spørgsmålet om seksuel orientering sekundært i selve overgangsprocessen. < /p> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/betingelser/konsdysfori/symptomer/" > < span class = "mc-pagination__title" > Tidligere < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Symptomer < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/konsdysfori/retningslinier/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Retningslinjer < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>