Kønsdysfori

Kønsdysfori er en tilstand, hvor en person oplever ubehag eller nød, fordi der er en uoverensstemmelse mellem deres biologiske køn og kønsidentitet. Det er undertiden kendt som kønsinkongruens.

Biologisk køn tildeles ved fødslen afhængigt af kønsorganernes udseende. Kønsidentitet er det køn, som en person “identificerer” sig med eller føler sig at være.

Mens biologisk køn og kønsidentitet er de samme for de fleste mennesker, er dette ikke tilfældet for alle. For eksempel kan nogle mennesker have en mands anatomi, men identificere sig selv som en kvinde, mens andre måske ikke føler, at de definitivt hverken er mandlige eller kvindelige.

Denne uoverensstemmelse mellem køn og kønsidentitet kan føre til foruroligende og ubehagelige følelser, der kaldes kønsdysfori. Kønsdysfori er en anerkendt medicinsk tilstand, som behandling undertiden er passende for. Det er ikke en psykisk sygdom.

Nogle mennesker med kønsdysfori har et stærkt og vedvarende ønske om at leve efter deres kønsidentitet snarere end deres biologiske køn. Disse mennesker kaldes undertiden transpersoner eller transpersoner. Nogle transpersoner har behandling for at gøre deres fysiske udseende mere konsistent med deres kønsidentitet.

Tegn på kønsdysfori

De første tegn på kønsdysfori kan vises i en meget ung alder. For eksempel kan et barn nægte at bære typiske drenge- eller pigers tøj eller ikke lide at deltage i typiske drenge- eller pigers spil og aktiviteter.

I de fleste tilfælde er denne type adfærd kun en del af at vokse op og vil passere med tiden, men for dem med kønsdysfori fortsætter det gennem barndommen og ind i voksenalderen.

Voksne med kønsdysfori kan føle sig fanget inde i en krop, der ikke matcher deres kønsidentitet.

De kan føle sig så utilfredse med at overholde samfundets forventninger, at de lever efter deres anatomiske køn snarere end det køn, de føler sig at være.

De kan også have et stærkt ønske om at ændre eller slippe af med fysiske tegn på deres biologiske køn, såsom ansigtshår eller bryster.

Læs mere om symptomerne på kønsdysfori .

Få hjælp

Se din læge, hvis du tror, at du eller dit barn kan have kønsdysfori.

Om nødvendigt kan de henvise dig til en specialist GIC (Gender Identity Clinic). Personalet på disse klinikker kan foretage en personlig vurdering og yde den support, du har brug for.

Vurdering

En diagnose af kønsdysfori kan normalt stilles efter en dybtgående vurdering udført af to eller flere specialister.

Dette kan kræve flere sessioner, der gennemføres med et par måneders mellemrum, og kan involvere diskussioner med mennesker, du er tæt på, såsom medlemmer af din familie eller din partner.

Vurderingen vil afgøre, om du har kønsdysfori, og hvad dine behov er, hvilket kan omfatte:

 • om der er en klar uoverensstemmelse mellem dit biologiske køn og kønsidentitet
 • om du har et stærkt ønske om at ændre dine fysiske egenskaber som et resultat af enhver uoverensstemmelse
 • hvordan du håndterer eventuelle vanskeligheder med en mulig uoverensstemmelse
 • hvordan dine følelser og adfærd har udviklet sig over tid
 • hvilken støtte du har, såsom venner og familie

Vurderingen kan også omfatte en mere generel vurdering af din fysiske og psykiske sundhed.


Behandling for kønsdysfori

Hvis resultaterne af en vurdering tyder på, at du eller dit barn har kønsdysfori, vil personalet ved GIC arbejde sammen med dig for at komme med en individuel behandlingsplan. Dette inkluderer enhver psykologisk støtte, du har brug for.

Behandling af kønsdysfori har til formål at hjælpe med at reducere eller fjerne de foruroligende følelser af en uoverensstemmelse mellem biologisk køn og kønsidentitet.

Dette kan betyde forskellige ting for forskellige mennesker. For nogle mennesker kan det betyde at klæde sig og leve som deres foretrukne køn.

For andre kan det betyde at tage hormoner eller også have kirurgi for at ændre deres fysiske udseende.

Mange transpersoner har behandling for at ændre deres krop permanent, så de er mere i overensstemmelse med deres kønsidentitet, og langt de fleste er tilfredse med de endelige resultater.

Læs mere om behandling af kønsdysfori .

Hvad forårsager kønsdysfori?

Kønudvikling er kompleks, og der er mange mulige variationer, der forårsager en uoverensstemmelse mellem en persons biologiske køn og deres kønsidentitet, hvilket gør den nøjagtige årsag til kønsdysfori uklar.

Lejlighedsvis fungerer de hormoner, der udløser udviklingen af biologisk køn, muligvis ikke korrekt på hjernen, reproduktive organer og kønsorganer, hvilket forårsager forskelle mellem dem. Dette kan skyldes:

 • yderligere hormoner i moderens system – muligvis som et resultat af medicinindtagelse
 • fostrets ufølsomhed over for hormonerne, kendt som androgen ufølsomhedssyndrom (AIS) – når dette sker, kan kønsdysfori være forårsaget af hormoner, der ikke fungerer korrekt i livmoderen

Kønsdysfori kan også være resultatet af andre sjældne tilstande, såsom:

 • medfødt adrenal hyperplasi (CAH) – hvor et højt niveau af mandlige hormoner produceres i et kvindeligt foster. Dette får kønsorganerne til at blive mere mandlige i udseende, og i nogle tilfælde kan babyen anses for at være biologisk mandlig, når hun bliver født.
 • interkønstilstande – som får babyer til at blive født med kønsorganer fra begge køn (eller tvetydige kønsorganer). Forældre anbefales at vente, indtil barnet kan vælge sin egen kønsidentitet, før der foretages en operation.

Læs mere om lidelser i kønsudvikling .

Hvor almindelig er kønsdysfori?

Det vides ikke nøjagtigt, hvor mange mennesker der oplever kønsdysfori, fordi mange mennesker med tilstanden aldrig søger hjælp.

En undersøgelse af 10.000 mennesker, der blev foretaget i 2012 af Ligestillings- og Menneskerettighedskommissionen, viste, at 1% af befolkningen, der blev undersøgt, i nogen grad var kønsvariant.

Mens kønsdysfori ser ud til at være sjælden, øges antallet af personer, der får diagnosen tilstanden på grund af voksende offentlig bevidsthed.

Imidlertid står mange mennesker med kønsdysfori stadig over for fordomme og misforståelser.


Hvordan folk taler om kønsspørgsmål

 • Kønsdysfori – ubehag eller nød forårsaget af en uoverensstemmelse mellem en persons kønsidentitet og deres biologiske køn tildelt ved fødslen.
 • Kønsidentitet – en persons følelse af deres eget køn, hvad enten det er mand, kvinde eller ikke-binær; udtrykt gennem tøj, adfærd og personligt udseende.
 • Trans (transgender) – et paraplyudtryk til beskrivelse af mennesker, hvis nuværende kønsidentitet eller måde at udtrykke deres køn på adskiller sig fra det køn, de blev tildelt ved fødslen. Nogle transpersoner kan identificere sig som mandlige, kvindelige, en kombination af 2 eller som ikke-binære (hverken køn). Disse kan enten være flydende eller faste identiteter. Nogle, men ikke alle, transpersoner vil muligvis overgå socialt og / eller medicinsk.
 • Cross-dresser – mennesker (som regel heteroseksuelle mænd), der lejlighedsvis bærer tøj af det modsatte køn, men ikke ønsker at leve fuld tid som medlem af det modsatte køn eller køn. Tidligere kendt som transvestit.
 • Genderqueer, ikke-binær, agender – udtryk, der bruges til at beskrive andre kønsidentiteter end mand / mand og kvinde / kvinde. For eksempel mennesker, der er både mand og kvinde, eller hverken mand eller kvinde, eller som bevæger sig mellem køn.
 • Transseksuelle mennesker – et gammeldags udtryk, der blev brugt til at beskrive mennesker, der har ændret eller ønsker at ændre deres kønsidentitet gennem medicinske behandlinger. Selvom det stadig bruges i nogle juridiske og medicinske dokumenter, identificerer mange transpersoner sig ikke som transseksuelle og foretrækker udtrykket trans eller transseksuel.

Kønsdysfori er ikke relateret til seksuel orientering. Mennesker med kønsdysfori kan identificere sig som lige, homoseksuelle, lesbiske, biseksuelle eller aseksuelle.


< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/konsdysfori/symptomer/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Symptomer < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>