Klinisk depression – At leve med

Der er nogle vigtige trin, du kan tage for at løfte dit humør og hjælpe dig med at komme dig efter depression.

Tager din medicin

Det er meget vigtigt at tage dine antidepressiva som ordineret, selvom du begynder at føle dig bedre. Hvis du holder op med at tage dem for tidligt, kan din depression vende tilbage.

Tal med en læge eller apotek, hvis du har spørgsmål eller bekymringer omkring den medicin, du tager. Pjecen, der følger med din medicin, indeholder oplysninger om mulige interaktioner med andre lægemidler eller kosttilskud.

Kontakt først en læge, hvis du planlægger at tage nogen receptfrie midler såsom smertestillende medicin eller kosttilskud. Disse kan undertiden interferere med antidepressiva.

Kost og motion

Motion og en sund diæt kan gøre en væsentlig forskel for, hvor hurtigt du kommer dig efter depression. Begge forbedrer også din generelle sundhed.

En sund kost kan hjælpe med at løfte dit humør. Faktisk synes det at være sundt at spise lige så vigtigt for at bevare din mentale sundhed som for at forhindre fysiske helbredsproblemer.

Forskning tyder på, at motion kan være lige så effektiv som antidepressiva til at reducere symptomerne på depression .

At være fysisk aktiv kan løfte dit humør, reducere stress og angst, tilskynde til frigivelse af endorfiner (din krops feel-good kemikalier) og forbedre selvværd. Træning kan også være en god distraktion fra negative tanker, og det kan forbedre den sociale interaktion.

Læs mere om motion for depression

Mindfulness

Det kan være let at skynde sig gennem livet uden at stoppe for at lægge mærke til meget. At være mere opmærksom på det nuværende øjeblik – til dine egne tanker og følelser og til verdenen omkring dig – kan forbedre dit mentale velbefindende. Nogle mennesker kalder denne bevidsthed “mindfulness”, og du kan tage skridt til at udvikle den i dit eget liv.

Læs mere om mindfulness for mental velvære

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) anbefaler “mindfulness-baseret kognitiv terapi” til mennesker, der i øjeblikket har det godt, men som har oplevet 3 eller flere tidligere episoder med depression. Det kan hjælpe med at forhindre en fremtidig episode af depression.

Læs NICE-vejledningen om anerkendelse og styring af depression hos voksne

Taler om det

Deling af et problem med en anden eller med en gruppe kan give dig støtte og et indblik i din egen depression. Forskning viser, at tale kan hjælpe folk med at komme sig efter depression og klare bedre stress .

Du føler dig måske ikke komfortabel med at diskutere din mentale sundhed og dele din lidelse med andre. Hvis dette er tilfældet, er det andre måder at hjælpe dit humør på at skrive om, hvordan du har det eller udtrykke dine følelser gennem poesi eller kunst.

Her er en liste over depressionstøttegrupper og oplysninger om, hvordan du får adgang til dem.

Rygning, stoffer og alkohol

Hvis du har depression, kan det være fristende at ryge eller drikke for at få dig til at føle dig bedre. Cigaretter og alkohol kan synes at hjælpe i starten, men de gør tingene værre i det lange løb.

Vær ekstra forsigtig med cannabis . Du tror måske, det er harmløst, men forskning har vist en stærk sammenhæng mellem cannabisbrug og mental sygdom, herunder depression.

Beviset viser, at hvis du ryger cannabis, skal du:

 • gøre dine depression symptomer værre
 • føler dig mere træt og uinteresseret i tingene
 • er mere tilbøjelige til at have depression, der recidiverer tidligere og oftere
 • vil ikke have et så godt svar på antidepressiva
 • er mere tilbøjelige til at stoppe med at bruge antidepressiva
 • er mindre tilbøjelige til at komme sig fuldt ud

En læge kan give dig råd og støtte, hvis du drikker eller ryger for meget eller bruger stoffer.

Du kan også finde de følgende sider nyttige:

Arbejde og økonomi

Hvis din depression er forårsaget af at arbejde for meget, eller hvis det påvirker din evne til at udføre dit job, har du muligvis brug for fritid for at komme dig.

Der er dog beviser for, at det at gøre længerevarende fritid kan gøre depression værre. Der er også en hel del beviser til støtte for, at det at gå tilbage på arbejde kan hjælpe dig med at komme dig efter depression.

Læs mere om at vende tilbage til arbejde efter psykiske problemer

Det er vigtigt at undgå for meget stress, og dette inkluderer arbejdsrelateret stress. Hvis du er ansat, kan du muligvis arbejde kortere timer eller arbejde på en mere fleksibel måde, især hvis jobpres synes at udløse dine symptomer.

I henhold til Equality Act 2010 skal alle arbejdsgivere foretage rimelige tilpasninger for at muliggøre ansættelse af handicappede. Dette kan omfatte mennesker, der er blevet diagnosticeret med en psykisk sygdom.

Læs mere om, hvordan du kan slå stress på arbejdspladsen

Hvis du ikke er i stand til at arbejde som et resultat af din depression, kan du være berettiget til en række fordele afhængigt af dine omstændigheder. Disse inkluderer:

Ser efter nogen med depression

Det er ikke kun den person med depression, der er ramt af deres sygdom. Folkene tæt på dem er også berørt.

Hvis du plejer en person med depression, kan dit forhold til dem og familielivet generelt blive anstrengt. Du kan føle dig tabt hvad du skal gøre. At finde en støttegruppe og tale med andre i en lignende situation kan hjælpe.

Hvis du har problemer med forholdet eller ægteskabet, kan det hjælpe at kontakte en forholdsrådgiver, der kan tale tingene igennem med dig og din partner.

Mænd er mindre tilbøjelige til at bede om hjælp end kvinder og er også mere tilbøjelige til at henvende sig til alkohol eller stoffer, når de er deprimerede.

Læs mere om pleje og support

Håndtering af sorg

At miste nogen tæt på dig kan være en udløser for depression.

Når en, du elsker, dør, kan følelsen af tab være så stærk, at du føler, at det er umuligt at komme sig. Men med tiden og den rigtige hjælp og støtte er det muligt at begynde at leve dit liv igen.

Find ud af mere om håndtering af dødsfald

Depression og selvmord

Størstedelen af selvmordssager er forbundet med psykiske lidelser, og de fleste af dem udløses af svær depression.

Advarselstegn på, at en person med depression kan overveje selvmord, inkluderer:

 • lave endelige ordninger, såsom at give væk ejendele, gøre en testamente eller sige farvel til venner
 • taler om død eller selvmord – dette kan være en direkte erklæring, såsom “Jeg ville ønske jeg var død”, men ofte vil deprimerede indirekte tale om emnet ved hjælp af sætninger som “Jeg tror, at døde mennesker skal være lykkeligere end os” eller ” Ville det ikke være rart at sove og aldrig vågne op “
 • selvskading , såsom at skære deres arme eller ben eller brænde sig selv med cigaretter
 • et pludseligt løft af humør, hvilket kan betyde, at en person har besluttet at prøve selvmord og føler sig bedre på grund af denne beslutning

Kontakt en læge snarest muligt, hvis du føler dig selvmordstanker eller er i depressionskrise. De kan hjælpe dig.

Hvis du ikke kan eller ikke vil kontakte en læge, skal du ringe til samaritanerne på 116 123 (hjælpelinjen er åben 24 timer i døgnet, 365 dage om året). Du kan også e-maile jo@samaritans.org .

Hjælpe en selvmordsven eller ven

Hvis du ser et af ovenstående advarselsskilte hos en ven eller slægtning:

 • få professionel hjælp til dem
 • lad dem vide, at de ikke er alene, og du holder af dem
 • tilbyde støtte til at finde andre løsninger på deres problemer

Hvis du føler, at der er en øjeblikkelig fare, skal du blive hos personen eller lade en anden blive hos dem og fjerne alle tilgængelige midler til selvmordsforsøg, såsom medicin.

Over-the-counter medicin, såsom smertestillende medicin, kan være lige så farlig som receptpligtig medicin. Fjern også skarpe genstande og giftige husholdningskemikalier som blegemiddel.

Læs mere om, hvordan man støtter en, der er selvmordstanker