Chlamydia – Komplikationer

Hvis klamydia ikke behandles, kan det undertiden spredes og forårsage potentielt alvorlige problemer.

Komplikationer hos mænd

Betændelse i testiklerne

Hos mænd kan klamydia sprede sig til testiklerne og epididymis (rør, der bærer sæd fra testiklerne), hvilket får dem til at blive smertefulde og hævede. Dette er kendt som epididymitis eller epididymo-orchitis.

Betændelsen behandles normalt med antibiotika. Hvis det ikke behandles, er der en mulighed for, at det kan påvirke din fertilitet.

Reaktiv arthritis

Klamydia er den mest almindelige årsag til seksuelt erhvervet reaktiv arthritis (SARA). Det er her, dine led, øjne eller urinrør (røret, der fører urin ud af kroppen) bliver betændt, normalt inden for de første par uger efter at have haft klamydia.

Det kan påvirke kvinder, der har haft klamydia, men er mere almindelig hos mænd.

Der er i øjeblikket ingen kur mod SARA, men de fleste mennesker bliver bedre om få måneder. I mellemtiden kan behandling med ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) såsom ibuprofen hjælpe med at lindre symptomerne.

Komplikationer hos kvinder

Bækkenbetændelse (PID)

Hos kvinder kan klamydia sprede sig til livmoderen, æggestokkene eller æggelederne. Dette kan forårsage en tilstand, der kaldes bækkenbetændelse (PID) .

PID kan forårsage en række alvorlige problemer, såsom:

  • svært ved at blive gravid eller infertilitet
  • vedvarende (kronisk) bækkenpine
  • en øget risiko for ektopisk graviditet (hvor et befrugtet æg implanterer sig uden for livmoderen)

Symptomerne på PID ligner generelt symptomerne på klamydia , herunder ubehag eller smerte under sex, smerter under vandladning og blødning mellem perioder og efter sex.

PID behandles normalt med et 2-ugers antibiotikaforløb . Risikoen for at opleve problemer som infertilitet er lavere, hvis den behandles tidligt, så det er vigtigt at søge lægehjælp hurtigst muligt, hvis du har symptomer på tilstanden.

Graviditet komplikationer

Hvis du har klamydia, der ikke behandles, mens du er gravid, er der en chance for, at du kan overføre infektionen til din baby. Hvis dette sker, kan din baby udvikle en øjeninfektion (konjunktivitis) og lungeinfektion (lungebetændelse).

Hvis din baby har symptomer på disse tilstande, kan din jordemoder eller læge sørge for en test for at kontrollere klamydia, og antibiotika kan bruges til at behandle infektionen.

Ubehandlet klamydia under graviditet kan også øge risikoen for problemer, såsom at din baby bliver født for tidligt (inden 37 ugers graviditet) eller med en lav fødselsvægt.