Insektbid og -stik – Symptomer

En insektbid eller sting forårsager ofte en lille, rød klump på huden, som kan være smertefuld og kløende.

Mange bid rydder op inden for få timer eller dage og kan behandles sikkert derhjemme.

Det kan være svært at identificere, hvad du blev bidt eller stukket af, hvis du ikke så det ske. Men rolig, hvis du ikke er sikker – behandlingen for de fleste bid og stik er ens.

Hveps og hornet stikker

Hveps eller hornet brod

Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

En hveps eller hornetsting forårsager pludselig en skarp smerte i starten. Et hævet rødt mærke kan derefter dannes på din hud, som kan vare et par timer og kan være smertefuldt og kløende.

Nogle gange kan et større område omkring brodden være smertefuld, rød og hævet i op til en uge. Dette er en mindre allergisk reaktion, der normalt ikke er noget at bekymre sig om.

Et par mennesker kan opleve en alvorlig allergisk reaktion ( anafylaksi ), der forårsager åndedrætsbesvær, svimmelhed og hævet ansigt eller mund. Ring straks 112 til en ambulance, hvis du har disse symptomer.

Bi svir

bistik

Kredit:

LOUISE MURRAY / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Et biestik føles som et hvepsestik, men stikket bliver ofte tilbage i såret. Se behandling af insektbid for råd om, hvordan du fjerner dette sikkert.

Stikket kan forårsage smerte, rødme og hævelse i et par timer. Som med hvepsestik kan nogle mennesker have en mild allergisk reaktion, der varer op til en uge.

Alvorlige allergiske reaktioner kan også lejlighedsvis forekomme og forårsage åndedrætsbesvær, svimmelhed og hævet ansigt eller mund. Ring straks 112 til en ambulance, hvis du har disse symptomer.

Myggestik

Myggestik

Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Bid fra myg forårsager ofte små røde klumper på din hud. Disse er normalt meget kløende. Nogle mennesker kan også udvikle væskefyldte blærer .

Myg forårsager ikke stor skade i Storbritannien, men i nogle dele af verden kan de sprede alvorlige sygdomme som malaria .

Få lægehjælp med det samme, hvis du udvikler bekymrende symptomer, såsom høj temperatur, kulderystelser, hovedpine og kvalme efter en myggestik i udlandet.

Flåtbid

Flåtbidende hud
Tick ved bleg hud
Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Marker på mørkere hud
Marker på mørkere hud
Kredit:

SINCLAIR STAMMERS / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Flåtbid er normalt ikke smertefulde, så du ved måske ikke, at du er bidt med det samme.

Symptomer på en flåtbid kan omfatte:

  • en lille rød klump på huden
  • hævelse
  • kløe
  • blærer
  • blå mærker

Flåter i Storbritannien kan undertiden bære en potentielt alvorlig infektion kaldet Lyme-sygdommen , så de bør fjernes så hurtigt som muligt, hvis du finder en, der er knyttet til din hud.

Se din læge, hvis du udvikler symptomer på Lyme-sygdommen , såsom udslæt, der ligner et “tyre-øje på et dartbræt” eller feber.

Hestefly bid

Hestefly bid

Kredit:

BOB GIBBONS / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK og John Devlin / Alamy Stock Photo

En bid fra en hestefly kan være meget smertefuld, og det bidte hudområde vil normalt være rødt og hævet.

Du kan også opleve:

Hesteflybider kan tage et stykke tid at helbrede og kan blive smittet. Se din læge, hvis du har symptomer på en infektion, såsom pus eller øget smerte, rødme og hævelse.

Midge eller myggestik

Midge bider

Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Midge og myggestik ligner ofte myggestik.

De forårsager normalt små, røde klumper, der kan være smertefulde og meget kløende og undertiden svulme op alarmerende.

Nogle mennesker kan også udvikle væskefyldte blærer .

Bedbug bid

Bedbug bid

Kredit:

SINCLAIR STAMMERS / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK og Ted Pink / Alamy Stockfoto

Bedbug- bid forekommer typisk i ansigt, hals, hænder eller arme. De findes typisk i lige linjer over huden.

Bidene er normalt ikke smertefulde, og hvis du ikke har været bidt af bedbugs før, har du muligvis ikke nogen symptomer.

Hvis du er blevet bidt før, kan du udvikle kløende røde bump, der kan vare i flere dage.

Mider bider

Mider bider

Kredit:

Jim W. Grace / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Middebid får meget kløende røde klumper til at udvikle sig på huden og kan undertiden også forårsage blærer.

Mider bider normalt udækket hud, men du kan blive bidt på din mave og lår, hvis dit kæledyr har mider og har siddet på skødet.

Nogle mider graver sig ind i huden og forårsager en tilstand, der kaldes fnat .

Loppebid

Loppebid

Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Loppebid kan forårsage små, kløende røde klumper, der undertiden er grupperet i linjer eller klynger. Blærer kan også lejlighedsvis udvikle sig.

Lopper fra katte og hunde bider ofte under knæet, ofte omkring anklerne. Du kan også få loppebid på dine underarme, hvis du har strøget eller holdt dit kæledyr.


Edderkop bid

Falske enke edderkop

Kredit:

Lee Dalton / Alamy Stock-foto

Bid fra edderkopper i Storbritannien er usædvanlige, men nogle indfødte edderkopper – såsom den falske enke edderkop – er i stand til at give en grim bid.

Edderkopbid efterlader små punkteringsmærker på huden, som kan være smertefulde og forårsage rødme og hævelse.

Nogle edderkop bid kan få dig til at føle eller være syg, svedtendens og svimmelhed. Bider kan også i sjældne tilfælde blive inficeret eller forårsage en alvorlig allergisk reaktion. Få lægehjælp med det samme, hvis du har alvorlige eller bekymrende symptomer efter en edderkoppebid.


Myrestik og bid

Den mest almindelige myre i Storbritannien, sort sort have, stikker ikke eller bider, men røde myrer, træmyrer og flyvende myrer undertiden gør det.

Myrebid og -stikk er generelt harmløse, selvom du sandsynligvis vil føle en nip og et lyserødt mærke kan udvikle sig på din hud.

Nogle gange kan det bidte område være smertefuldt, kløende og hævet.


Marihøne bider

Marlehøns mariehøne

Kredit:

Richard Becker / Alamy Stock-foto

Alle marihøner kan bide, men en type kaldet harlekin marihøne findes i store dele af Storbritannien er mere aggressiv og har tendens til at bide oftere.

Harlekin marihøne kan være rød eller orange med flere pletter. Hold øje med en hvid plet på hovedet – andre mariehøns har ikke disse pletter.

Marihøne bid kan være smertefulde, men er normalt ikke noget at bekymre sig om.


Flower bug bider

Flower bug

Kredit:

Nigel Cattlin / Alamy Stock-foto

Flower bugs er almindelige insekter, der lever af bladlus og mider. Du kan identificere den almindelige blomsterbug ved sin lille ovale krop, reflekterende vinger og orange-brune ben.

Flower bugs bid kan være smertefuldt og meget kløende og er ofte langsom til at heles.


Caterpillar hår

Larverne på den egprocessionsmøl er et rigtigt skadedyr. De blev først fundet i Storbritannien i 2006 og er nu i London og dele af det sydøstlige England.

I slutningen af foråret og sommeren har larverne tusinder af små hår, der kan forårsage kløende udslæt, øjenproblemer og ondt i halsen – og meget lejlighedsvis åndedrætsbesvær. Larverne går op og ned ad træer i næse-mod-hale processioner.

Hvis du finder dem eller ser et af deres hvide silkestede, skal du rapportere det til Skovbrugskommissionen eller til dit lokale råd .