Ikke-gonokok urethritis

Urethritis er betændelse i urinrøret, det rør, der fører urin fra blæren ud af kroppen. Det er normalt forårsaget af en infektion.

Udtrykket ikke-gonokokurethritis (NGU) anvendes, når betingelsen ikke er forårsaget af seksuelt overførte infektioner gonorré .

NGU kaldes undertiden ikke-specifik urethritis (NSU), når der ikke kan findes nogen årsag.

Urethritis er den mest almindelige tilstand diagnosticeret og behandlet blandt mænd i tandkødsklinikker eller seksuelle sundhedsklinikker i Storbritannien.

Symptomer på ikke-gonokok urethritis

Symptomer på NGU hos mænd inkluderer:

  • en hvid eller overskyet udledning fra spidsen af penis
  • en brændende eller smertefuld fornemmelse, når du tisse
  • spidsen af din penis føler sig irriteret og ondt

Hos kvinder forårsager NGU sjældent nogen symptomer.

Læs om symptomerne på NGU .

Hvornår skal man søge lægehjælp

Besøg din lokale klinisk genitourinær medicin (GUM) eller klinisk seksuel sundhed, hvis du oplever symptomer på NGU, eller hvis du muligvis har været udsat for en seksuelt overført infektion (STI) .

Du bør stadig søge behandling, hvis symptomerne på NGU forsvinder alene, da der er en risiko for, at du kan overføre infektionen til en anden.

Find seksuelle sundhedstjenester .

Diagnosticering af ikke-gonokok urethritis

To tests kan bruges til at diagnosticere NGU, og begge kan udføres for at sikre, at diagnosen er korrekt.

Testene er:

  • en podningstest – en væskeprøve tages fra urinrøret ved hjælp af en vatpind, der er som en lille bomuldsknop med en plastikløkke i slutningen; det er ikke smertefuldt, men kan føles lidt ubehageligt i et par sekunder
  • en urintest – du bliver bedt om ikke at tisse i mindst en time, inden du giver en urinprøve, da dette kan hjælpe med at gøre testresultaterne mere pålidelige

Du kan også blive tilbudt tests til andre STI’er. Det er op til dig, om du skal have disse eller ej, men en test for alle infektioner anbefales. Du kan diskutere dette med sundhedspersonale på klinikken, hvis du ønsker det.

Nogle klinikker vil være i stand til at give dig resultaterne samme dag. Andre skal muligvis sende prøverne til et laboratorium til test, i hvilket tilfælde testresultaterne muligvis ikke er tilgængelige i en uge eller to.

Sundhedspersonale på klinikken fortæller dig, hvornår du får dine testresultater, og de arrangerer også din behandling.

Læs mere om besøg på en seksuel sundhedsklinik .

Årsager til ikke-gonokok urethritis

NGU kan have en række mulige årsager, herunder:

Der er mange tilfælde af NGU, hvor ingen infektion findes. Hvis der ikke findes nogen årsag, vil du stadig blive tilbudt behandling for mulig infektion.

Læs mere om årsagerne til NGU .

Behandling af ikke-gonokok urethritis

Et kort antibiotikabehandling ordineres normalt til behandling af NGU. Du kan få dem, før du får dine testresultater, og symptomerne skal ryddes op efter ca. to uger.

Det er vigtigt, at tidligere og nuværende seksuelle partnere også behandles for at forhindre enhver infektion, der spredes til andre.

Når behandlingen er afsluttet, og symptomerne er forsvundet, bør det være sikkert at begynde at have sex igen.

Læs mere om behandling af NGU .

Forebyggelse af urethritis, der ikke er gonokok

Da NGU normalt er forårsaget af en STI, er det den bedste måde at reducere chancerne for, at det udvikler sig, at øve mere sikker sex.

Sikrere sex indebærer brug af barriereforebyggelse, såsom kondomer , og regelmæssig kontrol på seksuelle sundhedsklinikker eller tandkød.

Læs en vejledning til prævention .

Komplikationer af ikke-gonokok urethritis

NGU kan have nogle komplikationer – for eksempel kan tilstanden fortsætte med at komme tilbage.

Du bør vende tilbage til genitourinary medicine (GUM) klinikken eller seksuel sundhed klinik, hvis du stadig har symptomer to uger efter start af et antibiotikakur.

Alvorlige komplikationer er sjældne, men kan omfatte:

Kvinder har ofte ingen symptomer på NGU. Det kan imidlertid føre til inflammatorisk sygdom i bækkenet (PID), hvis det er forårsaget af klamydia og ikke behandles.

Gentagne episoder af PID er forbundet med en øget risiko for infertilitet .