Hormonhovedpine

Mange kvinder oplever hovedpine forårsaget af ændringer i deres hormoner.

Ifølge dr. Anne MacGregor , tidligere fra det nationale migrænecenter , bemærker mere end halvdelen af kvinder, der får migræne, et link til deres menstruationer.

Disse såkaldte “menstruationsmigræne” har tendens til at være særlig alvorlige.

“Migræne vil sandsynligvis udvikle sig enten de to dage, der fører op til en periode eller de første 3 dage i løbet af en periode. Dette skyldes det naturlige fald i østrogenniveauer på disse tidspunkter.

“Angrebene er typisk mere alvorlige end migræne på andre tidspunkter af måneden og er mere tilbøjelige til at komme tilbage den næste dag,” siger hun.

Perioder er ikke den eneste udløser af hormonhovedpine.

Andre årsager inkluderer:

  • den kombinerede orale p-pille – nogle kvinder finder deres hovedpine forbedret, mens de er på p-piller, men andre rapporterer hyppigere angreb, især i den pillefri uge, når østrogenniveauet falder
  • overgangsalderen – hovedpine forværres normalt, når du nærmer dig overgangsalderen, dels fordi perioder kommer oftere og dels fordi den normale hormoncyklus er afbrudt
  • graviditet – hovedpine kan blive værre i de første par uger af graviditeten, men de forbedres eller stopper normalt fuldstændigt i løbet af de sidste 6 måneder; de skader ikke babyen

Tegn på hormonhovedpine

Det er værd at føre en dagbog i mindst 3 menstruationscyklusser for at hjælpe dig med at kontrollere, om dine migræne er knyttet til dine menstruationer.

Hvis de er forbundet, kan en dagbog hjælpe med at finde ud af, på hvilket tidspunkt i din cyklus du får migræne.

Migraine Trust har en online hovedpine dagbog , som kan være et nyttigt værktøj.

Selvhjælpstips til hormonhovedpine

Hvis en dagbog viser, at din hovedpine udvikler sig lige før menstruationen, kan du prøve disse tip for at forhindre migræne:

  1. Spis små, hyppige snacks for at holde dit blodsukker oppe. Manglende måltider eller at gå for længe uden mad kan udløse angreb. Spis en lille snack inden du går i seng, og spis altid morgenmad. Her er 5 sunde morgenmad
  2. Har et regelmæssigt søvnmønster, og undgå for meget eller for lidt søvn. Find ud af, hvordan du får en god nats søvn
  3. Undgå stress. Hvis dette viser sig vanskeligt, skal du finde måder at håndtere stress på, såsom at tage regelmæssig motion og bruge afslapningsstrategier. Brug disse 10 stress busters

Behandlinger for hormonhovedpine

Migræne behandlinger

Din læge kan også ordinere medicin mod migræne, som du kan tage omkring tidspunktet for din menstruation.

Disse indeholder ikke hormoner, men de kan hjælpe med at stoppe udviklingen af hovedpine.

De inkluderer tabletter kaldet triptaner og en type smertestillende middel kaldet mefenaminsyre.

Kontinuerlige p-piller

Tal med din læge, hvis du tror, at dine p-piller forværrer migræne.

Hvis du har hovedpine i løbet af de dage, du ikke tager pillerne, kan du undgå det pludselige fald i østrogen ved at tage flere pakker kontinuerligt uden pause.

Find ud af mere om p-piller

Hormonerstatningsterapi

De hormonforandringer, der sker, når kvinder nærmer sig overgangsalderen, betyder, at alle typer hovedpine, herunder migræne, bliver mere almindelige.

Hormonudskiftningsterapi (HRT) kan være nyttig til behandling af hedeture og sved.

Men hvis du har migræne, er det bedst at bruge pletter eller en gel, da disse typer HRT holder hormonniveauer mere stabile end tabletter og er mindre tilbøjelige til at udløse migræne.

Østrogenbehandling

Hvis du har regelmæssige menstruationer, kan en læge ordinere en østrogengel eller plaster, som du bruger, inden din menstruation er forfalden, og i et par dage i løbet af din menstruation.

Men disse ordineres ikke almindeligt til menstruationsmigræne.