Hjertetransplantation – At leve med

De fleste mennesker kan i sidste ende vende tilbage til deres normale aktiviteter efter en hjertetransplantation, selvom det kan gå et par måneder, før du føler dig op til det.

Opfølgningsaftaler

Du har regelmæssige opfølgningsaftaler for at overvåge dine fremskridt efter en hjertetransplantation.

Disse vil være ret hyppige i starten, men kan i sidste ende kun være nødvendige en gang hvert par måneder eller muligvis endda en gang om året.

Under disse aftaler vil du have test for at kontrollere, hvor godt dit hjerte og din medicin fungerer, og for at kontrollere eventuelle komplikationer ved en hjertetransplantation .

Immunosuppressiva

Du bliver nødt til at tage flere lægemidler kaldet immunsuppressiva resten af dit liv efter at have fået en hjertetransplantation.

Uden disse lægemidler kan din krop muligvis genkende dit nye hjerte som fremmed og angribe det. Dette er kendt som afvisning .

Immunsuppressiva er stærke lægemidler, der kan have en række væsentlige bivirkninger, såsom en øget sårbarhed over for infektion, svage knogler (osteoporose), nyreproblemer og diabetes.

Selvom disse bivirkninger kan være generende, bør du aldrig stoppe med at tage dine immunsuppressive midler uden lægehjælp. Hvis du gør det, kan det føre til, at dit hjerte bliver afvist.

Find ud af mere om immunsuppressive bivirkninger

Dyrke motion

Du får normalt støtte fra en fysioterapeut, mens du stadig er på hospitalet for at hjælpe dig med at komme rundt og opbygge din styrke.

Du vil også blive opfordret til at deltage i et hjerterehabiliteringsprogram efter at have været hjemme. Dette indebærer at følge en personlig træningsplan for at hjælpe dig med at genvinde din tidligere styrke og mobilitet.

Du kan vende tilbage til blid træning, når du føler dig op til det. Undgå anstrengende aktiviteter som at skubbe, trække i eller løfte noget tungt i mindst 6 til 12 uger.

Du kan muligvis til sidst være i stand til at deltage i kontaktsport og mere ekstreme aktiviteter, såsom maratonløb eller bjergbestigning, men du bør altid først få råd fra dit transplantationsteam.

Kost

Du behøver normalt ikke have en særlig diæt efter en hjertetransplantation. En generelt afbalanceret diæt kan hjælpe med helbredelse og sikre, at du forbliver så sund som muligt.

En sund diæt kan også hjælpe med at reducere risikoen for nogle af bivirkningerne af immunsuppressiva , herunder vægtøgning, osteoporose og diabetes.

Immunsuppressiva gør dig også mere sårbar over for infektioner, herunder madforgiftning .

Sørg for at øve god madhygiejne for at reducere risikoen for at få en mavefejl .

Rygning og alkohol

Rygning kan være meget skadelig, så du bliver normalt nødt til at stoppe med at ryge, før du kan overvejes til en transplantation.

Få flere råd og information om at stoppe med at ryge

Du kan stadig drikke alkohol efter en hjertetransplantation, selvom du bør undgå at drikke for store mængder.

Prøv at undgå regelmæssigt at drikke mere end 14 enheder alkohol om ugen.

Sex, graviditet og prævention

Tal med dit transplantationsteam, hvis du vil prøve en baby efter en hjertetransplantation.

De vil tale med dig om de mulige risici, enhver ekstra pleje, du måtte have brug for, og eventuelle ændringer af dine lægemidler.

Du kan blive bedt om at vente til mindst et år efter din transplantation, før du prøver på en baby.

Hvis du ikke prøver efter en baby, skal du tale med dit transplantationshold om passende prævention , da nogle typer p-piller kan forstyrre dine immunsuppressive lægemidler.

Selvom du tager pillen, er det en god ide at sikre, at du eller din partner bruger en barriere til prævention, såsom kondom , fordi du har en øget risiko for seksuelt overførte infektioner (STI’er) .

Kørsel, rejse og arbejde eller skole

Du bliver nødt til at stoppe med at køre i mindst en måned efter en hjertetransplantation, og du kan muligvis ikke starte igen i 6 til 12 uger.

Bed dit transplantationsteam om råd om, hvornår det er sikkert at køre.

Mange mennesker kan vende tilbage til arbejde efter en hjertetransplantation, men hvor lang tid det tager afhænger af dit job og hvor godt du kommer dig.

De fleste mennesker vender tilbage til arbejde inden for 6 måneder.

Børn, der har fået en hjertetransplantation, kan muligvis vende tilbage til skolen inden for 2 eller 3 måneder.

Du kan rejse efter en hjertetransplantation, men det kan være en god ide at vente, indtil det første år med hyppige opfølgningsaftaler er afsluttet.

Tal med dit transplantationsteam for at få flere råd om rejser.