Hjertesvigt – At leve med

Hvis du har hjertesvigt, er det vigtigt at passe på dit eget helbred og trivsel med støtte fra dem, der er involveret i din pleje.

Ser efter dig selv

Det er meget vigtigt at passe godt på dig selv, hvis du har hjertesvigt.

Har en sund kost

En sund, afbalanceret diæt kan hjælpe med at forbedre dine symptomer og generelle helbred.

En afbalanceret diæt bør omfatte:

Du kan også få råd om ændringer i kosten, der specifikt kan hjælpe med hjertesvigt, såsom at begrænse mængden af væske, du drikker.

Træn regelmæssigt

Regelmæssig fysisk aktivitet kan også hjælpe med at forbedre dine symptomer og generelle helbred.

Hvis du har hjertesvigt, skal du tilbydes et træningsbaseret hjerterehabiliteringsprogram.

Disse programmer varierer meget over hele landet, men de fleste dækker 1 eller flere af følgende:

  • dyrke motion
  • uddannelse
  • følelsesmæssig støtte

De køres normalt på hospitaler eller samfundsklinikker af hold, der inkluderer sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter og motionsspecialister.

Før du starter, har du en vurdering for at finde ud af, hvor meget du kan udøve sikkert.

Et træningsprogram kan derefter skræddersys specifikt til dig.

Uddannelsesdelen af programmet giver dig information om sund kost og praktiske måder at reducere risikoen for yderligere skade på dit hjerte.

Vil du vide mere?

Stop rygning

Hvis du ryger, kan det stoppe med at ryge forbedre dit generelle helbred og reducere risikoen for mange andre sundhedsmæssige problemer.

Tal med din læge eller en , hvis du holder op med at ryge, hvis du tror, du har brug for hjælp til at holde op.

De kan yde support og om nødvendigt ordinere rygestopbehandlinger .

Begræns dit alkoholforbrug

Du kan normalt fortsætte med at drikke alkohol, hvis du har hjertesvigt, men det tilrådes ikke at overskride de anbefalede grænser på mere end 14 alkoholenheder om ugen.

Hvis dit hjertesvigt er direkte relateret til at drikke alkohol, kan du blive rådet til at stoppe helt.

Få nogle tip til at skære ned på alkohol

Bliv vaccineret

Hjertesvigt kan lægge en betydelig belastning på din krop og betyde, at du er mere sårbar over for infektioner.

Alle med hjertesvigt bør tilbydes den årlige influenzajab og den engangs pneumokokvaccination .

Du kan få disse vaccinationer på din lægeoperation eller på et lokalt apotek, der tilbyder en vaccinationstjeneste.

Vil du vide mere?

Regelmæssig gennemgang og overvågning

Du har regelmæssig kontakt med din læge eller dit plejeteam for at overvåge din tilstand mindst hver sjette måned.

Disse aftaler kan omfatte:

  • taler om dine symptomer, såsom om de påvirker dine normale aktiviteter eller bliver værre
  • en diskussion om din medicin, herunder eventuelle bivirkninger
  • test for at overvåge dit helbred

Det er også en god mulighed for at stille spørgsmål, du har, eller rejse andre spørgsmål, du gerne vil diskutere med dit plejeteam.

Du kan blive bedt om at hjælpe med at overvåge din tilstand mellem aftaler.

For eksempel kan dit plejeteam foreslå at veje dig selv regelmæssigt, så eventuelle ændringer i din vægt, som kan være et tegn på et problem, afhentes hurtigt.

Kontakt din læge eller plejeteam, hvis dine symptomer bliver værre, eller hvis du udvikler nye symptomer.

Dit plejeteam vil rådgive dig om, hvornår og hvor du skal søge råd, hvis der er et potentielt problem.


Rejser og kører

Rejsende

At have hjertesvigt bør ikke forhindre dig i at rejse eller tage på ferie, så længe du føler dig godt nok og din tilstand er godt kontrolleret. Men spørg din læge, inden du rejser.

Det kan være tilrådeligt at undgå at rejse til store højder eller varme, fugtige steder, fordi dette kan lægge ekstra belastning på dit hjerte.

Flyvning medfører normalt ikke problemer, men hvis dit hjertesvigt er alvorligt, kan dine ben og ankler svulme op og vejrtrækning kan blive vanskeligere.

Hvis du flyver, skal du informere flyselskabet om din tilstand. De kan give en kørestol eller en elbil, så du kan undgå at skulle gå lange afstande i lufthavnen.

Hvis du rejser og sidder stille i lang tid, enten i en bil, bus eller på et fly, skal du lave enkle øvelser for at reducere risikoen for blodpropper . Iført flysokker eller kompressionsstrømper, mens du flyver, bør også hjælpe.

Det kan være en god ide at tage 2 sæt medicin med dig, når du rejser. Bær dem forskellige steder, hvis du mister en, og lav en liste over den medicin, du tager, og hvad den er beregnet til.

At have hjertesvigt bør ikke stoppe dig med at få rejseforsikring, men det kan være nødvendigt at du finder et specialfirma, der forsikrer dig.

Læs mere om at rejse med en hjertesygdom .

Kørsel

Det kan være nødvendigt at fortælle DVLA, hvis du har hjertesvigt.

Læs mere om hjertesvigt og kørsel .

Følelser, forhold og sex

At blive diagnosticeret med hjertesvigt kan være et chok. Nogle mennesker føler sig bange, ængstelige, deprimerede eller vrede. Disse følelser er helt normale.

Nogle mennesker bliver også deprimerede . Tal med din læge eller dit plejeteam, hvis du ikke er i stand til at nyde de ting, du plejede eller klare hverdagen.

Du kan finde ud af, at dit fysiske forhold til din partner ændres efter din diagnose på grund af bekymringer om at få et hjerteanfald , eller fordi du mister interessen for sex eller ikke er i stand til at få en erektion, som undertiden kan være forårsaget af medicin til hjertesvigt.

Du kan diskutere eventuelle bekymringer eller problemer, du har med din læge eller plejeteam, hvis du ikke er i stand til at tale med din familie eller venner. De vil være i stand til at rådgive dig og arrangere support.

Det kan også være nyttigt at deltage i en hjertestøttegruppe, hvor du kan tale med andre mennesker med hjertesygdomme, hvis omstændigheder ligner din.

Du kan ringe til British Heart Foundation’s hjertetelefon på 0300 330 3311 for at finde ud af om supportgrupper i dit område.

Arbejde og økonomisk hjælp

Kan jeg fortsætte med at arbejde?

Hvis du har det godt nok, kan du fortsætte med at arbejde, så længe du føler dig i stand. Med den rette support kan ophold på arbejde få dig til at føle dig bedre og give dig økonomisk sikkerhed.

Tal med din arbejdsgiver, så snart du føler, at dit hjertesvigt påvirker din evne til at udføre dit job, så du kan finde en løsning, der passer til jer begge. For eksempel kan det være muligt for dig at arbejde deltid.

Disability Discrimination Act 1995 kræver, at arbejdsgivere foretager rimelige tilpasninger af arbejdspraksis eller lokaler for at hjælpe en person med et handicap.

Hvor det er muligt, kan dette omfatte ændring eller ændring af opgaver, ændring af arbejdsmønstre, installation af specielt udstyr, frihed til at deltage i aftaler eller hjælp til rejser til arbejde.

Hvad sker der, hvis jeg ikke længere kan arbejde?

Hvis du ikke kan fortsætte med at arbejde som et resultat af hjertesvigt, kan du muligvis kræve handicap og sygedagpenge.

Find ud af mere om fordele, hvis du har en langvarig sygdom eller et handicap

Hjælp til plejere

Omsorgspersoner kan også have ret til nogle fordele.

Læs mere om fordele for plejere .

Omsorg for nogen med hjertesvigt

At passe på en person med hjertesvigt kan betyde alt fra at hjælpe med hospital- eller lægebesøg og indsamle recepter til fuldtidspleje.

Der er mange måder, du kan støtte nogen med hjertesvigt.

Hjertesvigt kan være deaktiverende og foruroligende, og mange mennesker med tilstanden finder det en enorm lettelse at dele deres bekymringer og frygt med nogen.

Som plejer kan du opmuntre dem til at stille de rigtige spørgsmål, mens du noterer svarene, hvis du kan deltage i aftaler med lægen og hospitalet med den person med hjertesvigt.

Du kan også give lægen yderligere information eller indsigt i personens tilstand, hvilket kan være nyttigt til planlægning af den rigtige behandling.

En anden måde, du kan hjælpe på, er ved at se efter advarselsskilte om, at personens hjertesvigt bliver værre, eller at de ikke reagerer på behandlingen.

Kontakt personens læge, hvis du bemærker et nyt symptom, eller hvis deres nuværende symptomer bliver værre.

Tegn til at passe på inkluderer:

Se pleje- og supportvejledningen for information om alle aspekter af pleje af en person med en langvarig tilstand.

Hvad vil der ske mod slutningen?

Hjertesvigt bliver normalt gradvist værre over tid. Det kan til sidst nå et punkt, hvor det bliver meget alvorligt, og det er usandsynligt, at personen vil leve meget længere.

Palliativ pleje begynder normalt, når hjertesvigt når dette stadium.

Dette involverer behandling for at hjælpe dig med at føle dig så behagelig som muligt samt psykologisk, åndelig og social støtte til både dig og din familie.

Du kan vælge, om du vil have palliativ pleje, og hvor du vil have det.

Det kan leveres:

  • hjemme
  • i et hospice
  • på hospitalet

Planlæg på forhånd

Det er en god ide at planlægge din pleje på forhånd, da du muligvis ikke kan træffe beslutninger om din behandling, når du bliver alvorligt syg.

Find ud af mere om planlægning, hvis du har en terminal sygdom