Herpes simplex øjeninfektioner

Herpes simplex øjeninfektioner er en potentielt alvorlig type øjeninfektion.

De er forårsaget af en virus kaldet herpes simplex – normalt herpes simplex virus type 1 (HSV-1), som også forårsager forkølelsessår .

Det er vigtigt at få lægehjælp, hvis du tror, du kan have infektionen, da din vision kan være i fare, hvis den ikke behandles.

Symptomer på en herpes simplex øjeninfektion

En herpes simplex øjeninfektion kan få øjet til at rødme og svulme op
Symptomer på en herpes simplex øjeninfektion kan omfatte et rødt øje og hævelse omkring øjet
Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Symptomer på en herpes simplex øjeninfektion kan omfatte:

Normalt påvirkes kun 1 øje.

Hvor kan man få lægehjælp

Få lægehjælp hurtigst muligt, hvis du har disse symptomer. De kan være forårsaget af en herpes simplex-infektion eller en anden øjenlidelse, der skal behandles hurtigt.

Hvis det ikke behandles, er der en chance for, at din vision kan blive påvirket.

Du kan få hjælp og rådgivning fra:

Hvis du bruger kontaktlinser, skal du tage dem ud og ikke bruge dem igen, før du får råd fra en læge, at det er sikkert at gøre det.

Behandlinger for herpes simplex øjeninfektioner

De fleste herpes simplex øjeninfektioner bliver bedre om 1 til 2 uger, selvom de kan vare længere. Behandling er normalt nødvendig for at reducere risikoen for komplikationer.

De vigtigste behandlinger er:

Sørg for at følge de råd, du får, og tag enhver ordineret behandling som anvist. Det er vigtigt at gennemføre det anbefalede forløb for enhver medicin, selvom dine symptomer forsvinder. Dette vil hjælpe med at stoppe virussen, der kommer tilbage.

Årsager til herpes simplex øjeninfektioner

Herpes simplex øjeninfektioner opstår normalt, når en tidligere infektion med virussen genaktiveres og spreder sig til øjet.

Næsten alle udsættes for herpes simplex-virus i barndommen. De fleste mennesker vil ikke bemærke dette, fordi der ofte ikke er nogen symptomer. Men bagefter vil virussen forblive inaktiv i kroppen.

Hos nogle mennesker kan virussen genaktiveres senere. Dette kan ske tilfældigt eller kan udløses af:

Mulige komplikationer

Herpes simplex øjeninfektioner forårsager normalt ikke yderligere problemer, hvis de behandles hurtigt, men ca. 1 ud af 4 tilfælde er mere alvorlige og medfører en højere risiko for komplikationer.

Disse kan omfatte:

Det er også sandsynligt, at infektionen på et tidspunkt vender tilbage. De fleste mennesker vil opleve mere end 1 infektion, hvor ca. 1 ud af 5 får en gentagelse inden for et år.