Gonoré – diagnose

Den eneste måde at finde ud af, om du har gonoré, er at blive testet. Hvis du har mistanke om gonoré eller enhver anden seksuelt overført infektion (STI) , er det vigtigt ikke at forsinke at blive testet.

Det er muligt at blive testet inden for få dage efter at have haft sex, men du kan blive bedt om at vente op til en uge. Du kan testes, selvom du ikke har nogen symptomer.

Tidlig diagnose og behandling af gonoré reducerer risikoen for, at komplikationer udvikler sig, såsom inflammatorisk sygdom i bækkenet (PID) eller infektion i testiklerne. Komplikationer, der opstår ved langvarig infektion, er meget sværere at behandle.

Læs mere om komplikationerne ved gonoré .

Hvem skal blive testet

Det anbefales, at du bliver testet, hvis:


  • du eller din partner tror, du har symptomer på gonoré
  • du har haft ubeskyttet sex med en ny partner
  • du eller din partner har haft ubeskyttet sex med andre mennesker
  • du har en anden STI
  • en seksuel partner fortæller dig, at de har en STI
  • under en vaginal undersøgelse fortæller din sygeplejerske eller læge, at cellerne i livmoderhalsen er betændte, eller at der er udledning
  • du er gravid eller planlægger en graviditet

Hvor skal man blive testet?

Der er flere forskellige steder, du kan gå for at blive testet for gonoré:

Det er muligt at købe en gonorétest fra et apotek for at gøre dig selv derhjemme. Disse tests varierer dog i nøjagtighed, så det anbefales, at du går til din lokale seksuelle sundhedstjeneste .

Alle tests er gratis gennem , men du skal betale, hvis du går til en privat klinik.

Hvis du går til din praktiserende læge, skal du muligvis betale en receptafgift for enhver behandling.

Test for gonoré

Der er en række forskellige måder at teste for gonoré på. I mange tilfælde vil en vatpind bruges til at fjerne en prøve til test, selvom mænd kun kan blive bedt om at give en urinprøve.

En vatpind ligner en vatpind, men den er mindre og afrundet. Det tørres over dele af kroppen, der kan være inficeret for at opfange udledningsprøver. Dette tager kun et par sekunder og er ikke smertefuldt, selvom det kan være lidt ubehageligt.

Test af kvinder

For kvinder tager en læge eller sygeplejerske normalt en vatpind for at indsamle en prøve fra skeden eller livmoderhalsen (indgang til livmoderen) under en intern undersøgelse. I nogle tilfælde kan der også tages en prøve fra urinrøret (røret, der fører urin ud af kroppen).

Nogle gange kan du blive bedt om at bruge en vatpind eller tampon til selv at indsamle en prøve inde i din vagina.

Kvinder bliver normalt ikke bedt om at give en urinprøve for at kontrollere for gonoré, fordi dette er en mindre nøjagtig test for kvinder.

Test af mænd

Mænd vil normalt blive bedt om at give en urinprøve, ellers kan en vatpind bruges til at samle en udledningsprøve fra enden af penis.

Hvis du bliver bedt om at give en urinprøve, er det vigtigt ikke at tisse i cirka 2 timer på forhånd, da dette kan vaske bakterierne væk og påvirke resultaterne af testen.

Infektioner i endetarm, hals og øjne

Hvis der er en mulighed for, at din endetarm eller hals er inficeret, kan lægen eller sygeplejersken muligvis bruge en vatpind til at indsamle en prøve fra disse områder.

Hvis du har symptomer på konjunktivitis , såsom røde, betændte øjne med udflåd, kan der samles en prøve af udflåd fra dit øje.

At få resultaterne

Nogle klinikker kan muligvis udføre hurtige tests, når lægen kan se prøven gennem et mikroskop og give dig dine testresultater med det samme.

Ellers bliver du nødt til at vente i op til 2 uger for at få resultaterne.


Unge mennesker og seksuelle sundhedsklinikker

Du kan deltage i en seksuel sundhedsklinik i alle aldre, og alle resultater behandles fortroligt.

Hvis du er 13 til 16 år, kontaktes ingen i din husstand uden din tilladelse. Du kan dog blive opfordret til at tale med dine forældre, værge eller en anden betroet voksen.

Situationen er anderledes for mennesker under 13 år, fordi loven siger, at folk i denne alder ikke kan give samtykke (sige ja) til seksuel aktivitet.

Læs mere om, hvad man kan forvente som ung person, der besøger en seksuel sundhedsklinik .