Glaukom – Behandling

Der er flere forskellige behandlinger for glaukom, herunder øjendråber, laserbehandling og kirurgi. Den bedste behandling for dig afhænger af dine omstændigheder.

Behandling kan ikke reversere ethvert synstab, der allerede er opstået, men det kan hjælpe med at stoppe din vision med at blive værre.

Din behandlingsplan

Din behandling vil stort set afhænge af, hvilken type glaukom du har. Den mest almindelige type, primær åbenvinklet glaukom, behandles normalt med øjendråber. Laserbehandling eller kirurgi kan tilbydes, hvis dråber ikke hjælper.

Behandling for andre typer glaukom kan omfatte:

 • primær vinkellukningsglaukom – øjeblikkelig behandling på hospitalet med medicin for at reducere trykket i øjet efterfulgt af laserbehandling
 • sekundær glaukom – øjendråber, laserbehandling eller kirurgi afhængigt af den bagvedliggende årsag
 • barndomsglaukom – kirurgi for at rette op på problemet i øjet, der førte til ophobning af væske og tryk

Du rådes også til at deltage i regelmæssige opfølgningsaftaler for at overvåge dine øjne og kontrollere, at behandlingen fungerer. De fleste klinikker har en øjenkliniks forbindelsesofficer, som du vil være i kontakt med. Det er vigtigt ikke at gå glip af nogen af disse aftaler.

De vigtigste behandlinger er beskrevet nedenfor.


Øjendråber

Øjendråber er den vigtigste behandling for glaukom. Der er flere forskellige typer, der kan bruges, men de fungerer alle ved at reducere trykket i dine øjne.

De bruges normalt mellem 1 og 4 gange om dagen. Det er vigtigt at bruge dem som anvist, selvom du ikke har bemærket nogen problemer med din vision. Dit syn er i fare, hvis du ikke holder dig til den anbefalede behandling.

Du skal muligvis prøve flere typer, før du finder den, der fungerer bedst for dig. Nogle gange kan det være nødvendigt at bruge mere end én type ad gangen.

Øjendråber kan forårsage ubehagelige bivirkninger, såsom øjenirritation, og nogle er ikke egnede til mennesker med visse underliggende tilstande.

Sådan anvendes øjendråber

Sådan påføres øjendråber:

 • Brug din finger til forsigtigt at trække dit nedre øjenlåg ned
 • hold flasken over øjet, og lad en enkelt dråbe falde i lommen, du har oprettet i dit nedre øjenlåg
 • luk øjet og hold det lukket i et par minutter

Hvis du bruger forskellige typer øjendråber, skal du bruge mindst 5 minutter mellem at bruge de forskellige typer.

Når du har sat øjendråberne i, skal du forsigtigt trykke det indvendige hjørne af øjet (over øjenlåget) i ca. et minut. Dette reducerer dræningen af øjendråben fra øjet, hvilket hjælper med at øge dens effekt. Det hjælper også med at reducere eventuelle bivirkninger.


Laserbehandling

Laserbehandling kan anbefales, hvis øjendråber ikke forbedrer dine symptomer.

Det er her, en lysstråle med høj energi er omhyggeligt rettet mod en del af dit øje for at stoppe væskeopbygning inde i den.

Typer af laserbehandling inkluderer:

 • laser trabeculoplasty – en laser bruges til at åbne dræningsrørene i øjet, hvilket tillader mere væske at løbe ud og reducerer trykket indeni
 • cyclodiode laserbehandling – en laser bruges til at ødelægge noget af øjenvævet, der producerer væsken, hvilket kan reducere trykket i øjet
 • laser iridotomi – en laser bruges til at skabe huller i din iris for at lade væske løbe ud af øjet

Laserbehandling udføres normalt, mens du er vågen. Lokalbedøvelsesdråber bruges til at bedøve dine øjne – du kan bare mærke en kort smerte eller varme under proceduren.

Du skal muligvis stadig bruge øjendråber efter at have haft laserbehandling.

Kirurgi

Kirurgi kan anbefales i sjældne tilfælde, hvor behandling med øjendråber eller laser ikke har været effektiv.

Den mest almindelige type kirurgi for glaukom kaldes trabekulektomi. Det indebærer at fjerne en del af øjendræningsrørene for at tillade væske at løbe lettere.

Glaukomoperation kan udføres under lokalbedøvelse (mens du er vågen) eller generel bedøvelse (mens du sover).

De fleste mennesker behøver ikke tage øjendråber mere efter trabekulektomi, og du skal ikke have meget smerte efter operationen.

Din læge bør diskutere, hvilken type operation de anbefaler, samt eventuelle risici og fordele, før du beslutter dig for at gå videre.

Andre typer glaukomkirurgi inkluderer:

 • trabekulotomi – svarer til en trabekulektomi, men en elektrisk strøm bruges til at fjerne en lille del af øjendræningsrørene
 • viskokanalostomi – en del af den hvide ydre dækning af øjeæblet (sclera) fjernes, så væske lettere kan dræne fra øjet
 • dyb sklerektomi – dræningsrørene i øjet udvides, undertiden ved at implantere en lille enhed inde i dem
 • trabekulær stent-bypass – et lille rør placeres i øjet for at øge dræningen af væske

Efter operationen kan dit øje vandes og være rødt, og dit syn kan være let sløret i op til 6 uger, men skal vende tilbage til det normale.

Hospitalet giver dig råd om, hvilke aktiviteter du kan gøre, mens du kommer dig. De fleste mennesker rådes til at holde øjet tørt og undgå kørsel, læsning og tunge løft i mindst en uge.