Glaukom – Diagnose

Glaukom afhentes normalt under en rutinemæssig øjenprøve, ofte før det forårsager mærkbare symptomer. Andre tests er normalt nødvendige bagefter for at diagnosticere og overvåge tilstanden.

Det er vigtigt at have regelmæssige øjetest, så problemer som glaukom kan diagnosticeres og behandles så tidligt som muligt. Tidlig behandling kan hjælpe med at stoppe din vision med at blive hårdt ramt.

Du skal have en øjenprøve mindst hvert andet år. Hvis du har en højere risiko for glaukom – for eksempel hvis du har en nær slægtning med det – kan du blive rådet til at tage hyppigere tests.

Du kan få en øjenprøve hos en lokal optiker. Testene udføres hos optikerne af en optiker. Find en optiker i nærheden af dig .

Nogle mennesker kan modtage gratis øjenprøver på . Find ud af, om du har ret til gratis -øjenprøver .

Test til diagnose og overvågning af glaukom

Der er flere hurtige og smertefri test, der kan udføres af en optiker, hvis de har mistanke om, at du har glaukom efter en rutinemæssig øjenprøve.

Test af øjetryk

En øjetrykstest (tonometri) bruger et instrument kaldet et tonometer til at måle trykket inde i øjet.

Optikeren vil lægge en lille smule smertestillende medicin (bedøvelsesmiddel) og farve ind foran i øjet. De skinner derefter et lys ind i øjet og rører forsigtigt overfladen af det med tonometeret.

Nogle optometrister bruger et andet instrument, der bruger luftpust og ikke rører ved øjet for at kontrollere trykket.

Gonioskopi

Gonioskopi er en undersøgelse for at se på den forreste del af dit øje – det væskefyldte rum mellem den farvede del (iris) og det klare vindue på forsiden af øjet (hornhinden). Det er her, væsken skal løbe ud af øjet.

En gonioskopi kan hjælpe med at bestemme, om dette område (“vinklen”) er åbent eller lukket (blokeret), hvilket kan påvirke, hvordan væske løber ud af øjet. Det vil fortælle din optiker, hvilken type glaukom du har.

Visuel feltprøve

En synsfeltstest (undertiden kaldet perimetri) kontrollerer for manglende synsområder.

Du kan muligvis få vist en række lyspunkter og blive bedt om at trykke på en knap for at indikere, hvilke du kan se. Nogle prikker vises ved kanterne af dit syn (dit perifere syn), som ofte er det første område, der er påvirket af glaukom.

Hvis du ikke kan se pletterne i periferien, kan det betyde, at glaukom har beskadiget din vision.

Vurdering af optisk nerve

Den optiske nerve, der forbinder dit øje med din hjerne, kan blive beskadiget i glaukom, så en vurdering kan udføres for at se, om det er sundt.

Til testen vil øjendråber blive brugt til at forstørre dine pupiller. Dine øjne undersøges derefter ved hjælp af enten:

  • en spaltelampe (et mikroskop med et stærkt lys)
  • optisk kohærens tomografi – en type scanning, hvor specielle lysstråler bruges til at scanne bagsiden af dit øje og producere et billede af det

De øjendråber, der bruges til at udvide dine elever, kan midlertidigt påvirke din evne til at køre, så du bliver nødt til at træffe foranstaltninger for at komme hjem efter din aftale.


Henvisning til en specialist

Hvis glaukom opsamles under en øjenprøve, skal du henvises til en specialist øjenlæge (øjenlæge) for yderligere tests. De vil bekræfte din diagnose og finde ud af:

  • hvor langt tilstanden har udviklet sig
  • hvor meget skade glaukom har gjort for dine øjne
  • hvad der kan have forårsaget glaukom

De vil derefter være i stand til at rådgive om behandling. Se behandling af grøn stær for mere information.

I nogle tilfælde vil din øjenlæge fortsætte med at behandle dig. Men for mindre alvorlige typer af grøn stær kan du blive henvist tilbage til optikerne.