Dislokeret knæskal

En forskudt knæskal er en almindelig skade, der normalt tager ca. 6 uger at helbrede.

Det er ofte forårsaget af et slag eller en pludselig ændring i retning, når benet plantes på jorden, såsom under sport eller dans.

Knæskallen (patella) sidder normalt over knæets forside. Det glider over en rille i leddet, når du bøjer eller retter dit ben.

Når knæskallen løsner sig, kommer den ud af denne rille, og understøttende væv kan strækkes eller rives.

Symptomer på en forskudt knæskal

Når en knæskål løsner sig, ser den normalt ud af sted eller i en ulige vinkel. Men i mange tilfælde springer det tilbage på plads snart derefter.

Andre symptomer kan omfatte:

Hvad skal jeg gøre, hvis du løsner knæskallen

En forskudt knæskal er normalt ikke alvorlig og springer ofte tilbage på plads af sig selv.

Men det er stadig en god ide at få det kontrolleret af en sundhedsperson:

Mens du er på vej til hospitalet eller venter på en ambulance, skal du sidde stille med dit ben i den mest behagelige stilling.

Behandling for en forskudt knæskal

Hvis din knæskål ikke har korrigeret sig selv, når du kommer til hospitalet, vil en læge manipulere det på plads igen. Dette er kendt som en reduktion.

Du kan få medicin for at sikre, at du er afslappet og fri for smerter, mens dette er gjort.

Når knæskallen er tilbage på plads, kan du få en røntgen for at kontrollere, at knoglerne er i den rigtige position, og at der ikke er nogen anden skade.

Du bliver sendt hjem med smertestillende midler, og dit ben vil normalt blive immobiliseret i en aftagelig skinne til at begynde med.

Et par ugers fysioterapi vil blive anbefalet for at hjælpe dig med at komme dig.

Kirurgi er normalt kun nødvendigt, hvis der var et brud eller en anden tilknyttet skade, såsom en ledbåndsrivning.

Det kan også gøres, hvis du har forskudt knæskallen mindst en gang før.

Gendannelse fra et forskudt knæskal

Dit knæ kan gøre ondt i starten, og du bliver sandsynligvis nødt til at tage smertestillende midler, såsom paracetamol eller ibuprofen . Se en læge, hvis dette ikke styrer smerten.

I løbet af de første par dage kan du hjælpe med at reducere enhver hævelse ved at holde dit ben hævet, når du sidder og holder en ispose på knæet i 10 til 15 minutter hvert par timer.

En fysioterapeut lærer dig nogle øvelser, du skal gøre derhjemme for at styrke musklerne, der stabiliserer knæskallen og forbedrer bevægelsen af dit knæ.

Skinnen skal kun holdes på for komfort og skal fjernes for at udføre disse øvelser, så snart du er i stand til at flytte dit ben.

Det tager normalt ca. 6 uger at komme sig fuldstændigt efter en forskudt knæskal, selvom det undertiden kan tage lidt længere tid at vende tilbage til sport eller andre anstrengende aktiviteter.

Spørg din læge, konsulent eller fysioterapeut om råd om, hvordan du vender tilbage til dine normale aktiviteter.

Hvis du bliver ved med at løsne knæskallen

De fleste mennesker, der løsner knæskallen, vil ikke fjerne den igen. Men hos nogle mennesker kan det fortsætte.

Dette sker ofte, hvis vævene, der understøtter knæskallen, er svage eller løse, såsom hos mennesker med hypermobile led , eller fordi rillen i knoglen under knæskallen er for lav eller ujævn.

Ved regelmæssigt at udføre de øvelser, som din fysioterapeut anbefaler, kan det hjælpe med at styrke det væv, der holder knæskallen på plads og reducere risikoen for at flytte den igen.

Det kan lejlighedsvis være nødvendigt med kirurgi, hvis knæskallen fortsætter med at løsne sig. En almindelig procedure er en medial patellofemoral ligament (MPFL) reparation.

Det er her, bindevævet (ledbånd), der hjælper med at holde knæskallen på plads, repareres og styrkes.