Fobier – Årsager

En fobi kan udvikles i barndommen, ungdomsårene eller den tidlige voksenalder.

De er ofte knyttet til en skræmmende begivenhed eller en stressende situation. Det er dog ikke altid klart, hvorfor der forekommer nogle fobier.

Specifikke eller enkle fobier

Specifikke eller enkle fobier, såsom højdeangst (akrofobi), udvikler sig normalt i barndommen.

Enkle fobier kan ofte knyttes til en tidlig negativ barndomsoplevelse. For eksempel, hvis du er fanget i et begrænset rum, når du er ung, kan du udvikle en frygt for lukkede rum (klaustrofobi), når du er ældre.

Det antages også, at fobier undertiden kan “læres” fra en tidlig alder. For eksempel, hvis nogen i din familie har frygt for edderkopper (arachnophobia), kan du også selv udvikle den samme frygt.

Andre faktorer i familiemiljøet, såsom at have forældre, der er særligt ængstelige, kan også påvirke den måde, du håndterer angst senere i livet på.


Komplekse fobier

Det vides ikke, hvad der forårsager komplekse fobier, såsom agorafobi og social fobi . Det menes dog, at genetik , hjernekemi og livserfaringer alle kan spille en rolle i denne type fobier.

De fysiske reaktioner (symptomer), som en person oplever, når de står over for genstanden for deres frygt, er virkelige og er ikke bare “i deres hoved”.

Kroppen reagerer på truslen ved at frigive hormonet adrenalin, som forårsager symptomer som:

  • sved
  • skælvende
  • stakåndet
  • hurtig hjerterytme (takykardi)