Diskoideksem – Behandling

Der er ingen enkel kur mod diskoideksem, men medicin kan hjælpe med at lette symptomerne.

Behandlinger inkluderer:

Der er mange forskellige præparater til hver type medicin, og det er værd at tage tid med en apotek eller en læge for at finde den bedste til dig.

En række blødgørende produkter, sæbeerstatninger og nogle aktuelle kortikosteroider kan købes fra apoteker uden recept. Nogle af dem er billigere at købe på denne måde end med recept.

Bed en apotek om råd om de forskellige produkter, og hvordan man bruger dem. Se en læge, hvis dit eksem ikke forbedres efter brug af et receptfrit produkt.

Tips til selvhjælp

Der er også nogle ting, du kan gøre selv, der kan hjælpe med at kontrollere symptomer på discoid eksem, såsom:

 • undgå sæbe og rengøringsmidler, herunder flydende sæbe, boblebad, brusegeler og vådservietter – selvom disse ikke tydeligt irriterer din hud; brug i stedet en blødgørende sæbeerstatning
 • beskytte din hud mod mindre udskæringer (for eksempel ved at bære handsker), da udskæringer kan udløse diskoideksem
 • tage daglige lunkne bad eller brusere – brug af et blødgørende middel, når du vasker, kan reducere dine symptomer, og husk at anvende hudbehandlinger hurtigt derefter
 • ikke ridser pletterne på eksem – holder dine hænder rene og dine negle korte kan medvirke til at reducere risikoen for hudskader eller infektion fra utilsigtet ridser
 • sørg for at bruge og anvende dine behandlinger som anvist af en læge eller apotek

Se en læge, hvis du mener, at din hud er inficeret. For eksempel, hvis der er overdreven gråd eller ømhed i eksempletterne.

Infektion kan sprede sig hurtigt, og brugen af topiske kortikosteroidcremer kan maskere eller sprede infektionen yderligere.


Blødgøringsmidler

Blødgøringsmidler er fugtighedsbehandlinger, du anvender direkte på din hud for at reducere vandtab og dække det med en beskyttende film. De bruges ofte til at hjælpe med at håndtere tørre eller skællede hudsygdomme som eksem.

Valg af blødgørende middel

Flere forskellige blødgøringsmidler er tilgængelige. Du skal muligvis prøve et par for at finde 1, der fungerer for dig. Du kan også rådes til at bruge en kombination af blødgøringsmidler, såsom:

 • en salve til meget tør hud
 • en creme eller lotion til mindre tør hud
 • en blødgørende middel i stedet for sæbe
 • 1 blødgørende middel til brug på dit ansigt og hænder og en anden 1 til brug på din krop

Forskellen mellem lotioner, cremer og salver er mængden af olie, de indeholder. Salver indeholder mest olie, så de kan være ret fedtede, men er de mest effektive til at holde fugt i huden. Lotions indeholder den mindste mængde olie, så de er ikke fedtede, men kan være mindre effektive. Cremer er et sted imellem.

Cremer og lotioner er ofte mere egnede til hævede (betændte) hudområder. Salver er mere velegnede til områder med tør hud, der ikke er betændt.

Hvis du har brugt et bestemt blødgørende middel i nogen tid, kan det blive mindre effektivt eller begynde at irritere din hud. Hvis dette er tilfældet, vil en læge kunne ordinere et andet produkt.

Sådan bruges blødgøringsmidler

Brug din blødgøringsmiddel hele tiden, selvom du ikke oplever symptomer, da det kan hjælpe med at forhindre tilbagevenden af diskoideksem. Mange mennesker finder det nyttigt at opbevare separate forsyninger af blødgøringsmidler på arbejde eller skole.

For at anvende blødgørende middel:

 • brug en stor mængde
 • gnid det ikke ind – glat det ind i huden i samme retning som håret vokser
 • for meget tør hud, påfør blødgøringsmidlet hver 2. til 3. time eller oftere, hvis det er nødvendigt
 • efter et bad eller brusebad skal du tørre din hud forsigtigt og derefter straks påføre det blødgørende middel mens huden stadig er fugtig

Hvis du udsættes for irriterende stoffer på arbejdspladsen, skal du sørge for at anvende blødgøringsmidler regelmæssigt under og efter arbejde.

Del ikke blødgøringsmidler med andre mennesker.

Bivirkninger

Lejlighedsvis kan nogle blødgøringsmidler irritere huden. Hvis du har discoid eksem, vil din hud være følsom og kan reagere på bestemte ingredienser i blødgørende midler.

Hvis din hud reagerer på et blødgørende middel, skal du stoppe med at bruge det og tale med en læge eller apotek, der kan anbefale et alternativt produkt.

Blødgøringsmidler tilsat badevand kan gøre dit bad meget glat, så pas på at komme ind og ud af badet.

Aktuelle kortikosteroider

For at behandle pletter af discoideksem kan en læge ordinere et aktuelt kortikosteroid , som du anvender direkte på din hud for at reducere inflammation.

Valg af aktuelt kortikosteroid

Der er forskellige styrker af topiske kortikosteroider, der kan ordineres afhængigt af eksemets sværhedsgrad. Diskoideksem har normalt brug for en stærkere type kortikosteroid end andre typer eksem.

Du får muligvis ordineret en creme, der skal bruges på synlige områder, såsom dit ansigt og dine hænder, og en salve, der skal bruges om natten eller til mere alvorlige opblussen.

Sådan bruges topikale kortikosteroider

Når du bruger kortikosteroider, skal du anvende behandlingen nøjagtigt på de berørte områder. Medmindre andet er instrueret af en læge, skal du følge indlægssedlen til patienten, der følger med medicinen.

Påfør ikke kortikosteroidet mere end to gange om dagen. De fleste mennesker skal kun anvende det en gang om dagen.

For at anvende det aktuelle kortikosteroid skal du tage følgende trin:

 1. Påfør din blødgøringsmiddel først og vent ideelt omkring 30 minutter, indtil blødgøringsmidlet er gennemblødt i din hud, inden du påfører det topiske kortikosteroid.
 2. Påfør nok af det aktuelle kortikosteroid til at dække det berørte område, men prøv at bruge den mindst mulige mængde til at kontrollere dine symptomer.
 3. Brug det topiske kortikosteroid, indtil betændelsen er forsvundet, medmindre andet er anbefalet af en læge.

Tal med din ordinerende læge, hvis du har brugt et topisk kortikosteroid, og dine symptomer ikke er forbedret.

Bivirkninger

Aktuelle kortikosteroider kan forårsage en mild og kortvarig brændende eller stikkende fornemmelse, når du anvender dem. I sjældne tilfælde kan de også forårsage:

 • udtynding af huden
 • ændringer i hudfarve
 • pletter (acne)
 • øget hårvækst

De fleste af disse bivirkninger forbedres, når behandlingen stopper.

Generelt øger din risiko for at få bivirkninger ved at bruge et stærkere topisk kortikosteroid eller bruge en stor mængde. Du skal bruge den svageste styrke og den mindst mulige mængde til at kontrollere dine symptomer.

Steroid tabletter

Hvis du har en alvorlig opblussen, kan din læge ordinere steroidtabletter, der skal tages i op til en uge.

Hvis steroidtabletter tages ofte eller i lang tid, kan de forårsage en række bivirkninger, såsom:

Af denne grund er det usandsynligt, at en læge ordinerer gentagne forløb med steroidtabletter uden at henvise dig til en specialist.

Antibiotika

Hvis dit eksem bliver inficeret, kan du også få ordineret et antibiotikum.

Orale antibiotika

Hvis du har et omfattende område med inficeret eksem, kan du ordineres et antibiotikum, der skal tages gennem munden. Dette er oftest flucloxacillin , som normalt tages i 1 uge.

Hvis du er allergisk over for penicillin, får du muligvis et alternativ som clarithromycin .

Aktuelle antibiotika

Hvis du har en lille mængde inficeret eksem, vil du normalt blive ordineret et aktuelt antibiotikum, såsom fusidinsyre . Disse lægemidler kommer som en creme eller salve, som du anvender direkte på det berørte hudområde.

Nogle aktuelle antibiotika indeholder også topiske kortikosteroider.

Aktuelle antibiotika bør normalt bruges i op til 2 uger efter behov.

Antihistaminer

Antihistaminer er en type medicin, der stopper virkningen af et stof i blodet kaldet histamin. Din krop frigiver ofte histamin, når den kommer i kontakt med et irriterende middel. Histamin kan forårsage en lang række symptomer, herunder nysen, vandige øjne og kløe.

Antihistaminer kan ordineres under opblussen af discoid eksem for at klare symptomerne på kløe, især hvis det forstyrrer din søvn. De behandler dog ikke den beskadigede hud.

Mange ældre typer antihistaminer kan få dig til at være søvnig (døsig), hvilket kan være nyttigt, hvis dine symptomer påvirker søvnkvaliteten. Ellers skal du bede en farmaceut eller læge om at anbefale et “ikke-beroligende” antihistamin.

Supplerende terapier

Nogle mennesker kan finde supplerende terapier, såsom urtemedicin, nyttige til behandling af eksem, men der er kun få beviser for, at disse midler er effektive.

Hvis du overvejer at bruge en supplerende terapi, skal du først tale med en læge for at sikre, at terapien er sikker for dig at bruge. Sørg for, at du fortsætter med at bruge andre behandlinger, som en læge har ordineret.


Yderligere behandlinger

Hvis de behandlinger, der er ordineret af en læge, ikke kan kontrollere dine symptomer, kan de henvise dig til vurdering og behandling af en læge, der er specialiseret i hudsygdomme (hudlæge).

Yderligere behandlinger, der kan være tilgængelige fra en hudlæge, inkluderer:

 • fototerapi – hvor det berørte område af huden udsættes for ultraviolet (UV) lys for at hjælpe med at reducere betændelse
 • bandage – hvor medicinske forbindinger påføres din hud
 • immunsuppressiv behandling – medicin, der reducerer inflammation ved at undertrykke dit immunsystem