Discoid eksem

Discoid-eksem, også kendt som nummulær eller discoid dermatitis, er en langvarig (kronisk) hudtilstand, der får huden til at blive kløende, hævet og revnet i cirkulære eller ovale pletter.

Uden behandling kan diskoideksem vare i uger, måneder eller endda år. Det kan også blive ved med at komme tilbage – ofte i det samme område, som tidligere var berørt.

Symptomer på discoid eksem

Discoideksem forårsager markante cirkulære eller ovale pletter af eksem. Det kan påvirke enhver del af kroppen, selvom det normalt ikke påvirker ansigt eller hovedbund.

Billede af discoid eksem

Kredit:

Phanie / Alamy-stockfoto

Det første tegn på discoid eksem er normalt en gruppe af små pletter eller buler på huden. Disse sammenføjes derefter hurtigt for at danne større patches, der kan variere fra få millimeter til flere centimeter i størrelse.

På lysere hud vil disse pletter være lyserøde eller røde. På mørkere hud kan disse pletter være mørkebrune, eller de kan være lysere end huden omkring dem.

Oprindeligt er disse pletter ofte hævede, blærede (dækket med små væskefyldte lommer) og oser af væske. De har også en tendens til at være meget kløende, især om natten.

Over tid kan pletterne blive tørre, crusty, revnet og flaky. Midten af plasteret ryddes også undertiden og efterlader en ring af misfarvet hud, der kan forveksles med ringorm .

Du har måske kun 1 plaster diskoideksem, men de fleste mennesker får flere pletter. Huden mellem plasterne er ofte tør.

Plaster af discoid eksem kan undertiden blive inficeret. Tegn på en infektion kan omfatte:

 • plasterne oser meget væske
 • en gul skorpe udvikler sig over plasterne
 • huden omkring pletterne bliver varm, hævet og øm eller smertefuld
 • føler sig syg
 • føler sig varm eller rystet
 • føler sig utilpas

Hvornår skal man søge lægehjælp

Se en apotek eller en læge, hvis du tror, du kan have discoid eksem. De kan anbefale en passende behandling.

Du bør også søge lægehjælp, hvis du tror, din hud kan være inficeret. Det kan være nødvendigt at du bruger en antibiotisk creme eller i alvorlige tilfælde tager antibiotika som en tablet eller kapsel.

En læge skal være i stand til at stille en diagnose bare ved at undersøge de berørte hudområder. I nogle tilfælde kan de også stille spørgsmål eller arrangere nogle tests for at udelukke andre forhold.

En læge kan henvise dig til en læge, der er specialiseret i hudsygdomme (hudlæge), hvis de er i tvivl om diagnosen, eller hvis du har brug for en lappetest .

Årsager til discoid eksem

Årsagen til discoid eksem er ukendt, selvom det kan ske som et resultat af særlig tør hud.

Når din hud er meget tør, kan den ikke udgøre en effektiv barriere mod stoffer, der kommer i kontakt med den. Dette kan gøre det muligt for et tidligere uskadeligt stof, såsom sæbe, at irritere din hud.

Det er vigtigt at se nøje på alle kemikalier i kosmetik og toiletartikler, der muligvis er kommet i kontakt med din hud. Kontaktdermatitis , en type eksem forårsaget af at komme i kontakt med et bestemt irritationsmiddel, kan have en rolle i diskoideksem.

Nogle mennesker med discoideksem har også en historie med atopisk eksem , hvilket ofte sker hos mennesker, der er tilbøjelige til astma og høfeber . I modsætning til atopisk eksem ser diskoideksem imidlertid ikke ud til at løbe i familier.

Andre mulige udløsere

Et udbrud af discoid eksem kan undertiden udløses af en mindre hudskade, såsom et insektbid eller en forbrænding .

Nogle lægemidler kan også være forbundet med diskoideksem, da pletter af eksem kan forekomme hos personer, der tager:

 • interferon og ribavirin – når de bruges sammen til behandling af hepatitis C
 • tumornekrosefaktor-alfa (TNF-alfa) -blokkere – bruges til behandling af visse typer arthritis
 • statiner (kolesterolsænkende medicin) – som kan forårsage tør hud og udslæt

Tørre miljøer og kolde klimaer kan gøre discoid eksem værre, og solrige eller fugtige (fugtige) miljøer kan gøre dine symptomer bedre.

Behandling af discoid eksem

Diskoideksem er normalt et langvarigt problem, men der findes medicin til at hjælpe med at lindre symptomerne og holde tilstanden under kontrol.

Behandlinger inkluderer:

Der er også ting, du kan gøre selv for at hjælpe, såsom at undgå alle de irriterende kemikalier i sæber, rengøringsmidler, boblebad og brusegeler.

Yderligere medicin kan ordineres, hvis dit eksem er inficeret eller særlig alvorligt.

Lejlighedsvis kan hudområder, der er ramt af discoideksem, efterlades permanent misfarvet, efter at tilstanden er ryddet op.

Find ud af mere om behandling af discoid eksem .

Andre typer eksem

Eksem er navnet på en gruppe hudsygdomme, der forårsager tør, irriteret hud. Andre typer eksem inkluderer:


 • atopisk eksem (også kaldet atopisk dermatitis) – den mest almindelige type eksem, det løber ofte i familier og er forbundet med andre tilstande som astma og høfeber
 • kontaktdermatitis – en type eksem, der opstår, når huden kommer i kontakt med et bestemt stof
 • åreknuder – en type eksem, der normalt påvirker underbenene og er forårsaget af problemer med strømmen af blod gennem benårerne