Molluscum contagiosum – Behandling

Behandling af molluscum contagiosum (MC) anbefales ikke rutinemæssigt, fordi de fleste tilfælde rydder op af sig selv omkring 6 til 18 måneder.

Hvis de er alene, har MC ikke tendens til at resultere i ardannelse eller forårsage andre symptomer end pletter. Klemme eller ridse pletterne kan forårsage smerte og blødning og kan øge chancerne for ardannelse. Det øger også risikoen for spredning af infektionen.

Mange af de behandlinger, der er tilgængelige for MC, kan være smertefulde eller forstyrrende for små børn, og nogle kan øge chancerne for permanent ardannelse.

Behandling anbefales normalt kun til voksne og ældre børn, der har pletter, der er særligt grimme og påvirker deres livskvalitet.

Behandling anbefales også til mennesker med svækket immunsystem, da tilstanden kan tage flere år at rydde i disse tilfælde.

Aktuelle behandlinger

Der er en række aktuelle behandlinger (cremer, lotioner og salver), der kan bruges til behandling af MC, selvom der ikke er tilstrækkelig dokumentation for at vide, om en bestemt behandling er mere effektiv end de andre.

Kaliumhydroxid

Kaliumhydroxid er et lægemiddel, der findes i flydende form, der kan forbedre MC ved at nedbryde hudceller, der er inficeret af virussen, så immunsystemet kan tackle det.

Væsken påføres to gange om dagen på hvert sted. Pletterne skal til sidst blive betændte, inden de heler og forsvinder inden for de næste par uger.

Du skal stoppe med at bruge medicinen, når pletterne er begyndt at blive betændt, eller efter 14 dage, hvis medicinen ikke ser ud til at virke.

Bivirkninger af kaliumhydroxid kan omfatte rødme og en let brændende eller kløende fornemmelse, som normalt kun varer i et par minutter, efter at medicinen er påført.

Podofyllotoksin

Podophyllotoxin kommer i flydende form og forgifter pletternes celler. En speciel applikationspind bruges til at udarbejde den korrekte dosis væske, som derefter dryppes på hvert sted. Du kan opleve mild irritation.

Behandlingen skal anvendes i et par dage efterfulgt af et par dage uden behandling. Dette kaldes en behandlingscyklus.

Imiquimod

Imiquimod er en creme, der kan bruges til at behandle større pletter eller store klynger af pletter.

Nogle undersøgelser har vist, at imiquimod normalt kun er effektiv, når det bruges af mennesker med et svækket immunsystem. Det virker ved at stimulere dit immunsystem til at angribe pletterne.

Du anvender cremen på pletterne og vasker den derefter af efter 6-10 timer. Dette skal gøres 3 gange om ugen.

Det kan tage flere ugers behandling, før du bemærker en forbedring. Almindelige bivirkninger af imiquimod inkluderer:

Disse bivirkninger er normalt milde og bør forsvinde inden for 2 uger efter behandlingens ophør.

Benzoylperoxid

Benzoylperoxid fås normalt i creme eller gelform. Det påføres pletterne en eller to gange om dagen efter vask og tørring af det berørte område. Brug benzoylperoxid sparsomt, fordi for meget kan skade din hud.

Benzoylperoxid gør din hud mere følsom over for sollys, så undgå overdreven udsættelse for sollys og ultraviolet (UV) lys, eller brug solcreme. Undgå at få medicinen på hår og tøj, da det kan bleges. Vask dine hænder grundigt, når du er færdig med at anvende medicinen.

Almindelige bivirkninger af benzoylperoxid inkluderer:

  • tør og rød hud
  • en brændende, kløende eller stikkende fornemmelse
  • noget skrælning af huden

Disse bivirkninger er normalt milde og bør forsvinde, når behandlingen er afsluttet.

Tretinoin

Tretinoin er tilgængelig som en væske, der påføres en eller to gange om dagen på individuelle pletter. Som med benzoylperoxid kan tretinoin gøre din hud følsom over for sollys og UV-lys.

Tretinoin er ikke egnet til brug under graviditet, fordi det kan forårsage fosterskader. Det er vigtigt at bruge en pålidelig prævention, mens du tager tretinoin, hvis du er en seksuelt aktiv kvinde.

De mest almindelige bivirkninger af tretinoin er mild irritation og stikkende hud. Det kan tage flere måneder, før du bemærker en forbedring af dine symptomer.

Andre behandlinger

Der er en række mindre procedurer, der kan hjælpe med at fjerne eller ødelægge MC-pletter.

De kan være smertefulde, så de er generelt ikke egnede til børn. De skal altid udføres af en kvalificeret sundhedsperson.

Kryoterapi

Kryoterapi indebærer frysning af pletterne med flydende nitrogen for at fjerne dem. Hvert sted fryses i 5-10 sekunder, så der dannes et islag over stedet og den omgivende hud.

Du har muligvis brug for flere sessioner med kryoterapi, før hvert sted rydder helt. Du bliver nødt til at vente 2 til 3 uger mellem hver behandlingssession.

Diatermi

Diatermi bruger varme til at fjerne pletterne. Området, der behandles, er bedøvet med lokalbedøvelse, og en opvarmet elektrisk enhed bruges til at afbrænde pletterne.

Curettage

Curettage fjerner pletter ved at skrabe dem af med et tyndt, metal, ske-lignende instrument kaldet en curette. Som med diatermi kan du have lokalbedøvelse, før du tager denne type behandling.

Pulserende farvestoflasere

Pulsed-dye laserbehandling er en relativt ny type behandling for MC. Det bruger en kraftig lysstråle til at ødelægge cellerne, der udgør hvert sted.

Du kan opleve misfarvning af huden og ubehag i de behandlede områder, men dette bør forbedres inden for få uger. Proceduren skal muligvis gentages flere gange for at rydde alle dine pletter.

Pulsed-dye laserbehandling bruger dyrt udstyr, og dets tilgængelighed på er begrænset. Du bliver sandsynligvis nødt til at betale privat for behandlingen, hvilket kan være dyrt.