Molluscum contagiosum – Symptomer

Det vigtigste symptom på molluscum contagiosum (MC) er et antal små pletter på huden.

Pletterne er normalt faste og kuppelformede med en lille fordybning i midten. De er normalt mindre end 5 mm (0,5 cm) på tværs, men kan undertiden være større.

De er typisk lyserøde eller røde på hvid hud eller en beige farve på mørkere hud, selvom de måske har et lille hvidt eller gult hoved i midten. Hvis dette hoved splittes (brister), frigives et tykt gul-hvidt stof, som er meget smitsom.

Billede af bløddyr contagiosum udslæt

Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Det er vigtigt ikke at presse pletterne, da dette øger risikoen for, at infektionen spredes til andre dele af kroppen.

Pletterne forbundet med MC er normalt smertefri, selvom de undertiden kan være kløende, og nogle mennesker udvikler områder med rød, tør og revnet hud omkring dem.

De fleste mennesker har mellem 20 og 30 pletter, selvom mennesker med et svækket immunsystem ofte har mere. Pletterne kan udvikle sig i små klynger og kan spredes over forskellige dele af kroppen.

De findes oftest i armhulen, bag knæene eller på lysken.

I nogle få tilfælde, især når det spredes under seksuel kontakt, kan der udvikles pletter på kønsorganerne og nærliggende hud.

Hvordan tilstanden skrider frem

I mange tilfælde begynder de enkelte pletter at skorpe over og heles inden for 2 måneder. Nogle mennesker kan opleve mild hævelse og rødme omkring hvert sted, når det begynder at heles.

Pletterne efterlader normalt ikke ar , men de kan efterlade et lille område med lysere hud eller et lille pitted mærke, især hvis behandling var nødvendig.

Da den virus, der forårsager MC, kan sprede sig til andre dele af kroppen, kan nye pletter udvikle sig, når de gamle forsvinder. Dette kan resultere i, at en episode af MC varer i ganske lang tid.

De fleste tilfælde rydder op inden for omkring 6-18 måneder, men tilstanden kan lejlighedsvis vare i flere år.