Baker’s cyste – Behandling

Behandling af en Baker’s cyste er ikke nødvendig, hvis du ikke har nogen symptomer. Alle symptomer, du har, kan behandles derhjemme.

Yderligere behandling er kun nødvendig, hvis cysten stopper dig med at bruge dit knæ eller forårsager vedvarende smerter.

Selvpleje

For at behandle en bagers cyste kan du:


  • tage ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) , såsom ibuprofen , for at reducere hævelse og smerter i det berørte knæ
  • hold en ispose på knæet i 10-20 minutter for at mindske enhver hævelse – prøv en pose frosne ærter pakket ind i et viskestykke (læg aldrig is direkte på din hud)
  • hvile dit knæled
  • brug kompressionsbandager til at understøtte dit knæled – du kan købe disse fra et apotek

Yderligere behandling

Se din læge for yderligere behandling, hvis din cyste stadig forårsager problemer, efter du har prøvet selvplejebehandlingerne.

En behandlingsmulighed er at injicere kortikosteroidmedicin direkte i det berørte knæ for at hjælpe med at reducere hævelse og betændelse.

Behandling af en bristet cyste

En bakers cyste kan undertiden briste (burst), hvilket resulterer i væske, der lækker ned i din kalv. Dette medfører en skarp smerte i din kalv, som bliver rød, hævet og stram.

Væsken absorberes gradvist i kroppen inden for få uger. Den anbefalede behandling for en bristet cyste er hvile og højde (holde den berørte kalv hævet).

Receptpligtige smertestillende midler – normalt en kombination af paracetamol og codein – kan også bruges til at kontrollere enhver smerte. Se din læge for recept.

Kirurgi for at reparere knæskader

I nogle tilfælde kan det være muligt at dræne (aspirere) en bagers cyste. Det er dog muligvis ikke muligt at aspirere langvarige (kroniske) cyster, fordi de er lavet af gelé.

Det er ikke let at fjerne en Baker-cyste kirurgisk, for i modsætning til andre typer cyster har de ikke en foring.

Kirurgi kan være nødvendig for at reparere dit knæled, hvis det er væsentligt beskadiget som følge af en skade eller en tilstand som slidgigt .

En type nøglehulskirurgi, kendt som en artroskopi , bruges normalt. Kirurgen vil bruge et instrument kaldet et arthroskop til at se inde i dit knæled. Små kirurgiske instrumenter kan bruges sammen med artroskopet til at reparere eventuelle skader.