Auditiv behandlingsforstyrrelse

Auditory Processing Disorder (APD) er et høreproblem, hvor hjernen ikke er i stand til at behandle lyde på normal måde.

Det kan påvirke mennesker i alle aldre, men starter ofte i barndommen.

Symptomer på auditiv behandlingsforstyrrelse

APD kan påvirke mennesker på mange forskellige måder. Et barn med APD kan synes at have nedsat hørelse, men dette er normalt ikke tilfældet, og test viser ofte, at deres hørelse er normal.

Det kan påvirke din evne til at:

 • forstå tale – især hvis der er baggrundsstøj, mere end en person taler, personen taler hurtigt, eller lydkvaliteten er dårlig
 • skelne lignende lyde fra hinanden – såsom “skulder versus soldat” eller “kold versus kaldet”
 • koncentrer dig, når der er baggrundsstøj – dette kan føre til vanskeligheder med at forstå og huske instruktioner samt vanskeligheder med at tale tydeligt og problemer med læsning og stavning
 • nyd musik

Mange mennesker med APD finder, at det bliver mindre et problem over tid, da de udvikler færdighederne til at håndtere det.

Selvom børn muligvis har brug for ekstra hjælp og støtte i skolen, kan de være lige så succesrige som deres klassekammerater.

Hvornår skal jeg se din læge

Se din læge, hvis du eller dit barn har problemer med at høre eller forstå talen. Dette skyldes muligvis ikke APD – det kan være et resultat af sprogproblemer.

Din læge kan henvise dig eller dit barn til en hørespecialist kaldet en audiolog til en række tests.

Test for auditiv behandlingsforstyrrelse

Normale høretest er ikke særlig effektive til diagnosticering af APD, fordi de normalt udføres i et stille rum uden distraktioner og ikke tester evnen til at høre i et normalt dagligt lytemiljø.

Mere komplekse tests er nødvendige for at teste evnen til at høre med forskellige niveauer af baggrundsstøj, tale af dårlig kvalitet, folk, der taler med forskellige accenter, og folk, der snakker hurtigt.

Specifikke tests, der kan bruges til at hjælpe med at diagnosticere APD, inkluderer:

 • test for at kontrollere din evne til at høre tale med forskellige niveauer af baggrundsstøj
 • test af lydmønstergenkendelse
 • test for at opdage subtile ændringer i lyden – resultaterne sammenlignes med resultaterne for børn i lignende alder
 • elektrodetest – du bærer hovedtelefoner for at lytte til lyde og elektroder placeret på dit hoved måler din hjernes respons
 • tale- og sprogvurderinger
 • kognitive vurderinger, der tester din tænkning

Behandlinger for auditiv behandlingsforstyrrelse

Der er en række strategier, der kan hjælpe mennesker med APD.

Auditiv træning

Auditiv træning indebærer at bruge specielle aktiviteter for at hjælpe med at træne din hjerne i at analysere lyd bedre. Du kan gøre dette alene, ved hjælp af en audiolog eller ved hjælp af et computerprogram eller en cd.

Det involverer en række opgaver, såsom at identificere lyde og gætte, hvor de kommer fra, eller at forsøge at fokusere på specifikke lyde, når der er lidt lys baggrundsstøj.

Opgaverne kan tilpasses folk i forskellige aldre, hvor børn ofte lærer gennem spil eller ved at læse med deres forældre.

Ændringer derhjemme eller i skolen

Vær opmærksom på rumakustik, og hvordan det kan påvirke din evne til at høre. Rum med hårde overflader vil forårsage ekko, så værelser med tæpper og blødt møbler er bedst.

Sluk radioer eller fjernsyn, og bevæg dig væk fra støjende enheder, såsom fans.

Hvis dit barn har problemer med at høre, skal du tale med skolens personale om ændringer, der kan hjælpe dem, såsom at sidde i nærheden af læreren, ved hjælp af visuelle hjælpemidler og reducere baggrundsstøj.

Dit barn kan også have gavn af at bære en radiomodtager eller have en højttaler på skrivebordet i skolen, som er forbundet trådløst til en lille mikrofon, der bæres af deres lærer.

Alternativt kan et højttalersystem i klassen, der er tilsluttet lærerens mikrofon, hjælpe dit barn med at høre deres lærer over enhver baggrundsstøj.

Hjælp fra andre

Det kan være nyttigt at fortælle andre mennesker om dine høreproblemer og fortælle dem, hvad de kan gøre for at hjælpe dig med at høre mere tydeligt.

Bed dem om at:

 • få din opmærksomhed og se dig inden de snakker
 • tal tydeligt og i normalt tempo (ikke for hurtigt eller for langsomt)
 • fremhæve deres tale for at fremhæve de vigtigste punkter i meddelelsen
 • gentag eller omformuler meddelelsen, hvis det er nødvendigt

Andre strategier, der kan være særligt nyttige, når man taler med børn med APD, inkluderer:

 • ikke dækker din mund, når du taler til dem
 • ikke bruger lange sætninger, når du snakker
 • ved hjælp af billeder for at hjælpe dem med at forstå, hvad du mener

Yderligere hjælp og support

Independent Parental Special Education Advice (IPSEA) giver information til at hjælpe forældre til børn med særlige uddannelsesmæssige behov .

Hvad forårsager auditiv behandlingsforstyrrelse?

Årsagerne til APD forstås ikke fuldt ud. Nogle tilfælde hos børn kan være relateret til at have limør, da de var yngre. Det kan også være forårsaget af et defekt gen, da nogle tilfælde ser ud til at køre i familier.

Hos både voksne og børn er APD undertiden forbundet med hjerneskade fra hovedskade , slagtilfælde , hjernetumor eller meningitis .

Det kan også være forårsaget af en traumatisk fødsel, hvor der er en betydelig mangel på ilt i hjernen, svær gulsot og hjerneblødninger .

Nogle tilfælde hos voksne har også været forbundet med aldersrelaterede ændringer i hjernens evne til at behandle lyde og progressive tilstande, der påvirker nervesystemet, såsom multipel sklerose .