Astma – At leve med

Med behandling kan de fleste mennesker med astma leve et normalt liv. Der er også nogle enkle måder, du kan hjælpe med at holde dine symptomer under kontrol.

Ting du kan gøre


 • Brug din inhalator korrekt – Astma UK har oplysninger om brug af din inhalator , og du kan spørge din sygeplejerske eller læge om råd, hvis du stadig ikke er sikker
 • Brug din præventive inhalator eller tabletter hver dag – dette kan hjælpe med at holde dine symptomer under kontrol og forhindre astmaanfald
 • tjek inden du tager anden medicin – tjek altid pakken for at se, om et lægemiddel er egnet til nogen med astma, og spørg en apotek, læge eller sygeplejerske, hvis du ikke er sikker
 • ikke ryge – at stoppe med at ryge kan reducere, hvor alvorlige og hyppige dine symptomer er
 • motion regelmæssigt – motion bør ikke udløse dine symptomer, når du først er i passende behandling; Astma UK har råd om træning med astma
 • spis sundt – de fleste mennesker med astma kan have en normal diæt
 • blive vaccineret – det er en god idé at have den årlige influenza-jab og den engangs- pneumokok-vaccination

Identificer og undgå dine udløsere

Det er vigtigt at identificere mulige astmaudløsere ved at notere, hvor du er, og hvad du laver, når dine symptomer bliver værre.

Nogle udløsere kan være svære at undgå, men det kan være muligt at undgå nogle, såsom støvmider, pelsdyr og nogle lægemidler. Se forebyggelse af allergi for mere information.

Tal med din læge eller astmasygeplejerske for at få råd, hvis du tror, du har identificeret en udløser for dine symptomer.

Astma UK har mere om astmaudløsere .

Regelmæssig kontrol

Du har regelmæssig kontakt med din læge eller astmasygeplejerske for at overvåge din tilstand.

Disse aftaler kan omfatte:

 • taler om dine symptomer – for eksempel hvis de påvirker dine normale aktiviteter eller bliver værre
 • en diskussion om dine lægemidler – herunder hvis du tror, du oplever bivirkninger, og hvis du skal mindes om, hvordan du bruger din inhalator
 • vejrtrækningstest

Det er også en god chance for at stille spørgsmål, du har, eller rejse andre spørgsmål, du vil diskutere.

Du kan blive bedt om at hjælpe med at overvåge din tilstand mellem aftaler. For eksempel kan du rådes til at kontrollere dit maksimale flow, hvis du tror, at dine symptomer kan blive værre.

Din personlige handlingsplan skal sige, hvad du skal gøre, hvis dine symptomer bliver gradvist eller pludselig værre. Kontakt din læge eller astmasygeplejerske, hvis du ikke er sikker på hvad du skal gøre.

Koldt vejr og astma

Koldt vejr er en almindelig udløser for astmasymptomer. Astma UK rådgiver følgende for at hjælpe dig med at kontrollere dine symptomer i kulde:

 • Medbring altid din aflastningsinhalator og fortsæt med at tage din almindelige præventive inhalator som ordineret
 • Hvis du har brug for din inhalator mere end normalt, skal du tale med din læge om gennemgang af din behandling
 • hold dig varm og tør – brug handsker, et tørklæde og en hat og tag en paraply
 • vik et tørklæde løst over næsen og munden – dette hjælper med at varme luften op, inden du trækker vejret
 • prøv at trække vejret ind gennem din næse i stedet for din mund – din næse varmer luften, når du trækker vejret

Astma UK har mere om vejr og astma .

At rejse med astma

Astma bør ikke forhindre dig i at rejse, men du bliver nødt til at tage ekstra forholdsregler, når du tager på ferie og lange ture.

Sørg for, at du har nok medicin med dig, og hold din aflastningsinhalator let tilgængelig.

Hvis du ikke har set din læge eller astmasygeplejerske i et stykke tid, er det en god ide at se dem, inden du rejser for at gennemgå din personlige handlingsplan og sørge for, at den er opdateret.

Din læge eller astmasygeplejerske kan også rådgive dig om at rejse med astma .

Astma UK har mere om astma og rejser

Graviditet og astma

Astma påvirker ikke dine chancer for at få børn, og langt de fleste kvinder med astma vil have en normal graviditet.

Generelt forbliver behandlingen den samme under graviditeten. De fleste astmalægemidler, især inhalatorer, betragtes som sikre under graviditet eller amning.

Men du skal tale med din læge eller astmasygeplejerske for at få råd, hvis du bliver gravid eller planlægger en graviditet, fordi:

Vil du vide mere?

Astma i skolen

De fleste børn med velkontrolleret astma kan lære og deltage i skoleaktiviteter uden at blive påvirket af deres tilstand.

Men det er vigtigt at sikre, at skolen har opdaterede skriftlige oplysninger om dit barns astmamedicin, herunder hvad de er, hvor meget de tager, og hvornår de har brug for at tage dem.

Det kan også være nødvendigt at forsyne skolen med en ekstra inhalator til brug, hvis dit barn oplever symptomer i løbet af skoledagen.

Skolens personale skal være i stand til at genkende forværrede astmasymptomer og vide, hvad de skal gøre i tilfælde af et angreb, især personale, der fører tilsyn med sport eller fysisk træning.

Dit barns skole kan have en astmapolitik, som du kan bede om at se.

Astma UK har mere om astma i skole og børnehave .

At tale med andre

Mange mennesker med langvarige sundhedsmæssige forhold såsom astma oplever følelser af stress, angst og depression .

Det kan være nyttigt at tale om din oplevelse af astma med andre. Patientorganisationer har lokale grupper, hvor du kan møde mennesker, der er blevet diagnosticeret med astma og har gennemgået behandling.

Hvis du føler, du kæmper for at klare det, skal du tale med din læge. De vil være i stand til at give råd og støtte. Alternativt kan du finde depressionstjenester i dit område .

Vil du vide mere?

Økonomiske spørgsmål og hjælp

Betaler for dine lægemidler

De fleste voksne med astma skal betale en receptpligtig afgift for deres medicin.

Hvis du har brug for at tage en masse medicin, kan det være ret dyrt at betale for hver enkelt vare individuelt. Du kan finde det billigere at få et recept på forudbetaling . Det er her, du betaler et engangsgebyr for alle dine recepter over en 3- eller 12-måneders periode.

Du behøver ikke betale for dine lægemidler, hvis du normalt ikke betaler receptpligtige gebyrer. For eksempel har alle under 16 år ret til gratis recepter.

Læs mere omreceptomkostninger for at finde ud af, om du har ret til at hjælpe med dine receptomkostninger. Astma UK har mere om prisen på astmamedicin .

Fordele

Afhængigt af hvor alvorligt astma påvirker dig dagligt, har du muligvis ret til nogle fordele, såsom:

 • Beskæftigelse og støttepenge – en ydelse, der udbetales til mennesker, der ikke er i stand til at arbejde på grund af dårligt helbred eller handicap
 • Personlig uafhængighedsbetaling – en fordel, der hjælper med nogle af de ekstra omkostninger, der skyldes langvarigt dårligt helbred eller et handicap, hvis du er i alderen 16 til 64
 • Fremmøde – en fordel for hjælp til de ekstra omkostninger, du måtte have, hvis du er 65 år eller derover og har et fysisk eller psykisk handicap og har brug for nogen til at hjælpe med at passe dig

Hvis du har en lav indkomst, har du muligvis også ret til hjælp til sundhedsudgifter .

Vil du vide mere?

Arbejdsrelateret astma

Hvis du udvikler astma på grund af dit arbejde, og dette er fuldt ud dokumenteret af din læge og din arbejdsgiver, kan du gøre krav på ydelse ved handicap.

Dette er et ugentligt beløb, der betales til personer med astma forårsaget af arbejdsrelateret eksponering for et specifikt stof, der vides at være forbundet med astma. En liste over astmafremkaldende stoffer er tilgængelig fra Health and Safety Executive.

Hvis du vil anlægge sag mod din arbejdsgiver på grund af erhvervsmæssig astma, skal din advokat handle inden for 3 år efter diagnosen.

Vil du vide mere?