Angioødem – Diagnose

Hvis du har oplevet angioødem for første gang, vil din læge prøve at finde ud af, hvad der kan have forårsaget det.

Der er flere forskellige årsager til angioødem . Det er vigtigt at vide, hvad der forårsager dine symptomer, da dette påvirker den behandling, du har brug for.

Der er ingen enkelt test for at bestemme årsagen til angioødem. Nogle af de kontroller og tests, du måtte have, er beskrevet i dette afsnit.

Symptomer og sygehistorie

Din læge kan muligvis få en god idé om årsagen til dit angioødem ved at spørge om dine symptomer og sygehistorie.

For eksempel:


  • det er sandsynligvis forårsaget af en allergi, hvis du blev udsat for noget, der kan udløse allergiske reaktioner (et allergen) kort før det startede, eller hvis du også udviklede et hævet, kløende udslæt (urticaria eller nældefeber)
  • det kan være blevet udløst af et lægemiddel, hvis du i øjeblikket tager et lægemiddel, der er forbundet med angioødem, såsom angiotensin-converting enzym (ACE) -hæmmere til forhøjet blodtryk
  • det er muligt, at dine symptomer er et resultat af en arvelig genetisk fejl, hvis du har en familiehistorie af angioødem

Undertiden kan nedenstående tests være nødvendige for at bekræfte årsagen.

Allergitest

Hvis din læge mener, at dine symptomer kan være forårsaget af en allergi, kan de henvise dig til en specialistallergi- eller immunologiklinik for yderligere test.

Test, du måtte have, inkluderer:

Disse tests kan hjælpe med at bestemme, hvad du er allergisk over for. Læs mere om allergitest .

Blodprøve

Hvis din læge mener, at dine symptomer kan være forårsaget af en genetisk fejl, du har arvet fra dine forældre, kan de henvise dig til en blodprøve.

Testen kontrollerer niveauet af et stof kaldet C1 esterasehæmmer i dit blod. Dette stof er vigtigt i reguleringen af immunsystemet.

Et meget lavt niveau af C1-esterasehæmmer antyder, at du har et arveligt problem, der påvirker, hvor meget af dette stof din krop er i stand til at producere.