Alzheimers sygdom – Behandling

Der er i øjeblikket ingen kur mod Alzheimers sygdom. Men der er medicin til rådighed, der midlertidigt kan reducere symptomerne.

Support er også tilgængelig for at hjælpe nogen med tilstanden og deres familie med at klare hverdagen.

Lægemidler

Et antal lægemidler kan ordineres til Alzheimers sygdom for midlertidigt at forbedre nogle symptomer.

De vigtigste lægemidler er:

Acetylcholinesterase (AChE) hæmmere

Disse lægemidler øger niveauet af acetylcholin, et stof i hjernen, der hjælper nerveceller med at kommunikere med hinanden.

De kan i øjeblikket kun ordineres af specialister, såsom psykiatere eller neurologer.

De kan ordineres af din læge efter råd fra en specialist eller af praktiserende læger, der har særlig ekspertise i brugen.

Donepezil, galantamin og rivastigmin kan ordineres til personer med Alzheimers sygdom tidligt til midt i fasen.

De seneste retningslinjer anbefaler, at disse lægemidler fortsættes i de senere, alvorlige stadier af sygdommen.

Der er ingen forskel i, hvor godt hver af de 3 forskellige AChE-hæmmere fungerer, selvom nogle mennesker reagerer bedre på visse typer eller har færre bivirkninger, som kan omfatte kvalme, opkastning og appetitløshed.

Bivirkningerne bliver normalt bedre efter 2 ugers indtagelse af medicinen.

Memantine

Denne medicin er ikke en AChE-hæmmer. Det virker ved at blokere virkningerne af en overdreven mængde kemikalie i hjernen kaldet glutamat.

Memantine bruges til moderat eller svær Alzheimers sygdom. Det er velegnet til dem, der ikke kan tage eller ikke er i stand til at tolerere AChE-hæmmere.

Det er også velegnet til personer med svær Alzheimers sygdom, der allerede tager en AChE-hæmmer. Bivirkninger kan omfatte hovedpine, svimmelhed og forstoppelse, men disse er normalt kun midlertidige.

For mere information om de mulige bivirkninger af din specifikke medicin, skal du læse patientoplysningsfolderen, der følger med den, eller tale med din læge.


Medicin til behandling af udfordrende opførsel

I de senere stadier af demens vil et betydeligt antal mennesker udvikle det, der kaldes adfærdsmæssige og psykologiske symptomer på demens (BPSD).

Symptomerne på BPSD kan omfatte:

  • øget agitation
  • angst
  • vandrende
  • aggression
  • vrangforestillinger og hallucinationer

Disse ændringer i adfærd kan være meget bekymrende for både personer med Alzheimers sygdom og deres plejeperson.

Hvis mestringsstrategier ikke virker, kan en konsulentpsykiater ordinere risperidon eller haloperidol, antipsykotiske lægemidler, til dem, der viser vedvarende aggression eller ekstrem nød.

Dette er de eneste lægemidler, der er licenseret til mennesker med moderat til svær Alzheimers sygdom, hvor der er risiko for skade på sig selv eller andre.

Risperidon bør anvendes i den laveste dosis og i den kortest mulige tid, da det har alvorlige bivirkninger. Haloperidol bør kun bruges, hvis andre behandlinger ikke har hjulpet.

Antidepressiva kan undertiden gives, hvis depression mistænkes som en underliggende årsag til angst.

Nogle gange kan andre medikamenter anbefales til behandling af specifikke symptomer i BPSD, men disse ordineres “off-label” (ikke specifikt licenseret til BPSD).

Det er acceptabelt for en læge at gøre dette, men de skal give en grund til at bruge disse lægemidler under disse omstændigheder.

Behandlinger, der involverer terapier og aktiviteter

Lægemidler til Alzheimers sygdomssymptomer er kun en del af plejen af den person med demens.

Andre behandlinger, aktiviteter og støtte – også for plejeren – er lige så vigtige for at hjælpe mennesker med at leve godt med demens.

Kognitiv stimuleringsterapi

Kognitiv stimulationsterapi (CST) indebærer at deltage i gruppeaktiviteter og øvelser designet til at forbedre hukommelsen og problemløsningskompetencer.

Kognitiv rehabilitering

Denne teknik indebærer at arbejde med en uddannet professionel, såsom en ergoterapeut, og en slægtning eller ven for at nå et personligt mål, såsom at lære at bruge en mobiltelefon eller andre daglige opgaver.

Kognitiv rehabilitering fungerer ved at få dig til at bruge de dele af din hjerne, der arbejder for at hjælpe de dele, der ikke er.

Reminiscence og livshistorie arbejde

Erindringsarbejde indebærer at tale om ting og begivenheder fra din fortid. Det involverer normalt brug af rekvisitter såsom fotos, yndlingsbesiddelser eller musik.

Livshistorie arbejde involverer en samling af fotos, noter og souvenirer fra din barndom til i dag. Det kan enten være en fysisk bog eller en digital version.

Disse tilgange kombineres undertiden. Bevis viser, at de kan forbedre humør og velvære.

Læs mere om, hvordan demens behandles .

Find ud af, hvordan du kan leve godt med demens og mere nyttig information i Demens Guide .