Vitaminer og mineraler – Jern

Jern er vigtigt ved fremstilling af røde blodlegemer, som fører ilt rundt i kroppen.

Mangel på jern kan føre til jernmangelanæmi .

Gode kilder til jern

Gode jernkilder inkluderer:


  • lever (men undgå dette under graviditet )
  • kød
  • bønner
  • nødder
  • tørret frugt – såsom tørrede abrikoser
  • fuldkorn – såsom brun ris
  • berigede morgenmadsprodukter
  • sojabønnemel
  • mest mørkegrønne bladgrøntsager – som vandkress og krøllet grønkål

Hvor meget jern har jeg brug for?

Mængden af jern, du har brug for, er:

  • 8,7 mg om dagen for mænd over 18 år
  • 14,8 mg om dagen for kvinder i alderen 19 til 50
  • 8,7 mg om dagen for kvinder over 50 år

Du skal være i stand til at få alt det jern, du har brug for, fra din daglige diæt.

Kvinder, der mister meget blod i løbet af deres månedlige periode (tunge perioder), har større risiko for jernmangelanæmi og kan være nødvendigt at tage jerntilskud.

Tal med din læge eller en registreret diætist for at få flere råd.

Hvad sker der, hvis jeg tager for meget jern?

Bivirkninger ved at tage høje doser (over 20 mg) jern inkluderer:

Meget høje doser jern kan være dødelige, især hvis de tages af børn, så opbevar altid jerntilskud utilgængeligt for børn.

Hvad rådgiver Department of Health and Social Care?

De fleste mennesker skal være i stand til at få alt det jern, de har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost. Hvis du tager jerntilskud, skal du ikke tage for meget, da dette kan være skadeligt.

At tage 17 mg eller mindre om dagen med jerntilskud vil sandsynligvis ikke skade. Men fortsæt med at tage en højere dosis, hvis din læge anbefaler det.