Udskiftning af aortaklappen – Alternativer

Udskiftning af aortaklappen er den mest effektive behandling for sygdomme i aortaklappen. Men det kan lægge enorm belastning på kroppen, og der kan være behov for alternative procedurer.

De vigtigste procedurer, der kan anbefales til mennesker, der ikke har et godt helbred tilstrækkeligt til at få en konventionel aortaklaffeudskiftning, er beskrevet i dette afsnit.

Aorta ventil ballon valvuloplasty

Aortaklappeventiloplastik involverer at føre et tyndt plastrør kaldet et kateter gennem et stort blodkar ind i hjertet.

En ballon oppustes derefter for at åbne aortaklappen.

Dette kan hjælpe med at behandle en indsnævret aortaklappe (aortastenose), men hjælper ikke med en utæt aortaklappe (aortaopstødning).

Vejledning fra National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har anbefalet, at aortaklappeventiloplastik kun skal bruges til mennesker, der ikke er egnede til konventionel åben kirurgi.

Det kan også bruges som en kortvarig behandling af babyer og børn, indtil de er gamle nok til ventiludskiftning.

Den største ulempe ved denne type behandling er, at virkningerne kun kan vare i op til et år. Herefter er der behov for yderligere behandling.

Transkateterimplantation af aortaklappen (TAVI)

Transkateterimplantation af aortaklappen (TAVI) indebærer at indsætte et kateter i et blodkar i overbenet eller brystet og føre det mod din aortaklappe.

Kateteret bruges derefter til at styre og fastgøre en udskiftningsventil over toppen af det gamle.

De vigtigste fordele ved denne teknik er, at hjertet ikke behøver at stoppes, så en hjerte-lunge (bypass) maskine behøver ikke at blive brugt, og det undgår at lave et stort snit (snit) i brystet.

Dette lægger mindre belastning på kroppen og kan betyde, at TAVI er mere egnet til folk, der er for skrøbelige til at have en konventionel ventiludskiftning.

Forskning tyder på, at proceduren kan være lige så effektiv som kirurgi for mennesker, hvor kirurgi ville være vanskelig eller risikabelt, og det kan resultere i hurtigere bedring.

Men der er kun få beviser for, at det er passende for folk, der er egnede til operation og med lav risiko for komplikationer.

Mulige komplikationer ved TAVI svarer til dem, der er forbundet med en konventionel ventiludskiftning, skønt risikoen for slagtilfælde efter TAVI er højere.

Suturøs udskiftning af aortaklappen

Sutureløs udskiftning af aortaklappen er det nyeste alternativ til traditionel åben kirurgi.

Den største forskel mellem de to procedurer er, at der ikke er nogen sømme (suturer), der bruges til at fastgøre udskiftningsventilen på plads.

Formålet med denne procedure er at minimere den tid, operationen tager, så der bruges mindre tid på en bypass-maskine.

Det kan være en mulighed for folk, der har en høj risiko for komplikationer under standardproceduren.

De største risici ved denne behandling er blod, der lækker omkring udskiftningsventilen, eller der dannes en blodprop.

En lækage kan betyde, at proceduren skal gentages for at løse problemet, eller der kan anvendes en alternativ behandling.

Hvis der dannes en blodprop, kan personen få et slagtilfælde.