Tungebånd

Tungebinding (ankyloglossia) er, hvor hudstrimlen, der forbinder babyens tunge til gulvet i munden, er kortere end normalt.

Billede af tunge-tie

Kredit:

VIDENSKAB FOTO BIBLIOTEK


Nogle babyer, der har tungenbånd, synes ikke at være generet af det. I andre kan det begrænse tungenes bevægelse, hvilket gør det sværere at amme.

Tungebinding diagnosticeres undertiden under en babys rutinemæssige nyfødte kontrol , men det er ikke altid let at få øje på. Det bliver muligvis ikke tydeligt, før din baby har problemer med at fodre.

Se din sundhedsgæst, jordemoder eller læge, hvis du er bekymret for din babys fodring og tror, at de måske har tungenbinding.

Tungebånd rammer omkring 4-11% af nyfødte babyer. Det er mere almindeligt hos drenge end piger, og nogle gange kører det i familier.

Tegn på tungebinding

For at amme med succes skal babyen låses fast i både brystvæv og brystvorte, og deres tunge skal dække det nederste tyggegummi, så brystvorten beskyttes mod skader.

Nogle babyer med tungebind er ikke i stand til at åbne deres mund bredt nok til at klæbe på brystet ordentligt.

Hvis du ammer din baby, og de har tungenbinding, kan de:

Tungebinding kan også undertiden give problemer for en ammende mor. Problemer kan omfatte:

De fleste ammeproblemer er imidlertid ikke forårsaget af tungebinding og kan overvindes med den rette støtte.

Hvis du har svært ved at amme, så spørg din jordemoder, sundhedsgæst eller en ammespecialist om hjælp.

Læs mere om ammeproblemer og hvordan man kan overvinde dem.

Andre tegn på tungebinding

Andre tegn, der kan indikere, at din baby har tunge-bånd inkluderer:

  • svært ved at løfte tungen op eller flytte den fra side til side
  • svært ved at stikke tungen ud
  • deres tunge ser udskåret eller hjerteformet, når de stikker den ud

Behandling af tungebånd

Behandling er ikke nødvendig, hvis din baby har tungenbinding, men kan fodre uden problemer. Hvis deres fodring påvirkes, involverer behandlingen en simpel procedure, der kaldes tunge-tie division.

Tongue-tie division

Tongue-tie division indebærer at skære det korte, stramme stykke hud, der forbinder undersiden af tungen til gulvet i munden (det lingual frenulum).

Det er en hurtig, enkel og næsten smertefri procedure, der normalt løser fodringsproblemer med det samme.

Proceduren

Tongue-tie division udføres af en specielt uddannet læge, sygeplejerske eller jordemødre.

Hos meget små babyer (dem der kun er et par måneder gamle) udføres proceduren uden bedøvelse (smertestillende medicin) eller med lokalbedøvelse, der bedøver tungen.

Proceduren ser ikke ud til at skade babyer. Dette skyldes, at der er meget få nerveender i området omkring mundbunden. Nogle babyer sover gennem proceduren, mens andre græder i et par sekunder.

En generel bedøvelse er normalt nødvendig for ældre babyer med tænder, hvilket betyder, at de vil være bevidstløse under hele proceduren.

Babyens hoved holdes sikkert, mens skarpe, sterile saks bruges til at klippe tungenbåndet. Nogle udøvere bruger en laser i stedet for en saks.

Det tager kun et par sekunder, og du kan begynde at fodre din baby med det samme.

Der bør være lidt blodtab, selvom der er sandsynlig blødning. Et hvidt plaster kan dannes under tungen, som det tager 24 til 48 timer at helbrede, men generer ikke babyen.

Forskning tyder på, at de fleste babyer, der får behandling af tungebinding, finder det lettere at amme bagefter.

Association of Tongue-tie Practitioners (ATP) har en oversigt over -tunge-tie-praktikere .

Ældre børn og voksne

Ubehandlet tungebinding kan ikke forårsage problemer, når et barn bliver ældre, og enhver tæthed kan løses naturligt, når munden udvikler sig.

Tungebinding kan dog undertiden forårsage problemer som talevanskeligheder og vanskeligheder med at spise bestemte fødevarer.

Tal med din læge, hvis du tror, at du eller dit barn har problemer forårsaget af tungebinding.

Tongue-tie division kan udføres hos ældre børn og voksne, selvom det normalt gøres under generel bedøvelse og kan involvere brug af sømme.