Trakeostomi – At leve med

Det er muligt at nyde en god livskvalitet med et permanent trakeostomirør.

Imidlertid kan nogle mennesker synes, at det tager tid at tilpasse sig til at sluge og kommunikere.

Dit plejeteam vil tale med dig om mulige problemer, den hjælp, der er tilgængelig, og hvordan du passer på din trakeostomi.

Tale

Det er normalt svært at tale, hvis du har en trakeostomi. Der genereres tale, når luft passerer over stemmebåndene bag på halsen.

Men efter en trakeostomi vil det meste af luften, du trækker vejret, passere gennem dit trakeostomirør i stedet for over dine stemmebånd.

En løsning er at bruge en taleventil, som er en fastgørelse, der sidder ved enden af trakeostomirøret og er designet til midlertidigt at lukke hver gang du trækker vejret ud. Dette forhindrer luften i at løbe ud af røret og giver dig mulighed for at tale.

Det kan tage et stykke tid at vænne sig til at tale med ventilen. Du kan blive henvist til en tale- og sprogterapeut til rådgivning og træning for at hjælpe dig med at lære at tale, mens trakeostomirøret er på plads.


Spise

De fleste mennesker vil i sidste ende være i stand til at spise normalt med trakeostomi, selvom det først kan være svært at synke.

Mens du er på hospital, kan du starte med at tage små slukker med vand, før du gradvist går videre til blød mad efterfulgt af almindelig mad.

Hvis du har synkebesvær , kan en tale- og sprogterapeut lære dig nogle teknikker, der kan hjælpe.

Fysisk aktivitet

Efter at have haft en trakeostomi, skal du være i stand til at fortsætte med at gøre hverdagslige aktiviteter, men du bør undgå kraftige aktiviteter i ca. 6 uger efter proceduren.

Det er meget vigtigt at holde åbningen af din trakeostomi ren og tør, når du er udenfor. Det vil normalt være dækket af en dressing.

Du kan også bære et løst stykke tøj, såsom et tørklæde, for at stoppe ting som vand, sand eller støv, der kommer ind i åbningen og forårsager vejrtrækningsproblemer.


Rengøring af trakeostomirøret

Et trakeostomirør skal rengøres regelmæssigt for at forhindre, at det blokeres med væske og slim. Dette skal muligvis gøres flere gange om dagen.

En specialiseret tracheostomi-sygeplejerske vil lære dig, hvordan du tager dig af din trakeostomislange, inden du forlader hospitalet, herunder hvordan du suger væske fra luftrøret (luftrøret) og hvordan du rengør og skifter røret.