Screening af tarmkræft – ofte stillede spørgsmål

Hvad skal jeg gøre, hvis mit hjemmetestningssæt ikke ankommer, når det forventes?

Hvis du mener, at du skulle have modtaget en screeninginvitation eller et hjemmetestningssæt, og det ikke er ankommet, skal du ringe til den gratis tarmcancer screening-hjælpelinje på 0800 707 60 60.

Hvis du er blevet screenet før, starter det 2-årige kløft mellem invitationer fra, da du fik dit sidste screeningsresultat. Dette kan betyde, at din næste invitation er forsinket med flere måneder, hvis du havde flere tests efter din sidste screening.


Vil mine bunker (hæmorroider) påvirke hjemmetestningssættet?

Du kan stadig screenes, hvis du har bunker (hæmorroider) , selvom det er mere sandsynligt, at du får et unormalt resultat.

Et unormalt resultat kan være forårsaget af blod fra dine bunker, eller det kan skyldes polypper eller kræft. Hvis der findes blod i din poo-prøve, vil du blive tilbudt en anden test kaldet en koloskopi for at finde årsagen.

Kan jeg hjælpe en person, som jeg holder af, med at bruge hjemmetestningssættet?

Hvis du holder af nogen, der har brug for hjælp ved hjælp af hjemmetestningssættet, kan du hjælpe dem, hvis de forstår screeningsprocessen og giver dig tilladelse.

Tal med en læge for rådgivning, hvis de ikke har kapacitet til at give deres samtykke – for eksempel hvis de:

  • forstår ikke screeningsprocessen
  • ikke er i stand til at træffe en beslutning om at blive screenet
  • er ude af stand til at kommunikere deres ønsker

Deres læge har adgang til personens medicinske journaler og viden om deres generelle medicinske helbred. De kan rådgive dig om, hvad der kan være i personens bedste interesse.

For mere information om at tage en beslutning i andres bedste, se At træffe beslutninger: en guide til familie, venner og andre ulønnede plejere (PDF, 547kb) .

Skal jeg bruge hjemmetestningssættet, hvis jeg har fået tarmoperationer?

Du bør overveje at blive screenet, så længe du har en fungerende tarm.

Screening er ikke kun nyttig, hvis:

  • du har fået operation for at fjerne din tarm
  • du har en stomipose (colostomipose) til at samle din poo – hvis dette kun er midlertidigt, er det en god ide at fortsætte med screening, når posen er fjernet

Hvis du har haft tarmkirurgi, og du ikke er sikker på, om screening er passende for dig, skal du kontakte en læge eller ringe til den gratis tarmcancer screening-hjælpelinje på 0800707 60 60.


Kan alle have screening af tarmområdet ved 55?

Nogle sundhedsmæssige problemer betyder, at det måske ikke er muligt for dig at få screening for tarmområdet. Ring til hjælpelinjen til screening af tarmkræft på 0800 707 60 60, hvis du:

Kan jeg få screening for tarmkræft privat?

Tarmkræft screening er tilgængelig fra private sundhedsudbydere, men det er ikke det samme som screening.

-programmet tager sig af dig gennem hele screeningprocessen, herunder enhver yderligere behandling og pleje, du muligvis har brug for.

Med privat screening er den behandling, du muligvis har brug for efter screening, muligvis ikke tilgængelig fra udbyderen.

For mere information, se Overvejer du at have en privat screeningtest? (PDF, 1.1Mb) .