Parkinsons sygdom – diagnose

Ingen tests kan endeligt vise, at du har Parkinsons sygdom. Din læge vil basere en diagnose på dine symptomer, sygehistorie og en detaljeret fysisk undersøgelse.

Din læge vil tale med dig om de problemer, du oplever, og kan bede dig om at udføre nogle enkle mentale eller fysiske opgaver, såsom at flytte eller gå rundt, for at hjælpe med diagnosen.

I de tidlige stadier kan din læge måske have svært ved at sige, om du helt sikkert har tilstanden, fordi symptomerne normalt er milde.

Henvisning til en specialist

Hvis din læge har mistanke om Parkinsons sygdom, henvises du til en specialist.

Dette vil normalt være:

  • en neurolog, en specialist i tilstande, der påvirker hjernen og nervesystemet
  • en geriatriker, en specialist i problemer, der rammer ældre

Specialisten vil højst sandsynligt bede dig om at udføre en række fysiske øvelser, så de kan vurdere, om du har problemer med bevægelse.

En diagnose af Parkinsons sygdom er sandsynlig, hvis du har mindst 2 af de 3 følgende symptomer:

  • rysten eller rysten i en del af din krop, der normalt kun forekommer i hvile
  • langsomme bevægelser (bradykinesi)
  • muskelstivhed (stivhed)

Hvis dine symptomer forbedres efter at have taget en medicin kaldet levodopa, er det mere sandsynligt, at du har Parkinsons sygdom.

Specielle hjerneskanninger, såsom en SPECT-scanning (single photon emission computed tomography), kan også i nogle tilfælde udføres for at forsøge at udelukke andre årsager til dine symptomer.


Modtagelse af diagnosen

At få at vide, at du har Parkinsons sygdom, kan være følelsesmæssigt foruroligende, og nyhederne kan ofte være vanskelige at tage ind.

Dette betyder, at det er vigtigt, at du har støtte fra din familie og et plejeteam, der kan hjælpe dig med at komme overens med diagnosen.

Du kan finde det nyttigt at kontakte Parkinsons UK, Parkinsons support og forskning velgørenhed.

Du kan kontakte dem ved at:

Parkinsons UK bringer mennesker med Parkinsons, deres plejere og familier sammen gennem et netværk af lokale grupper samt online ressourcer og en fortrolig hjælpelinje.

Parkinsons britiske websted giver information og support om alle aspekter af at leve med Parkinsons.