Fødevarefarver og hyperaktivitet

Forskning har fundet en mulig sammenhæng mellem visse kunstige farver, der bruges i mad, og problemer med hyperaktivitet hos børn.

Hvis dit barn er overaktiv og kæmper for at koncentrere sig, kan det hjælpe med at skære ned på disse farver i deres kost.

Madfarver forbundet med hyperaktivitet

Alle tilsætningsstoffer til fødevarer – inklusive kunstige farver – har et ” E-nummer “, hvilket betyder, at de har bestået sikkerhedstest og er godkendt til brug i EU.

De seks madfarver, der er mest knyttet til hyperaktivitet hos børn, er:

  • E102 (tartrazin)
  • E104 (kinolinegul)
  • E110 (solnedgang gul FCF)
  • E122 (carmoisine)
  • E124 (ponceau 4R)
  • E129 (allurarød)

Disse farver bruges i en række fødevarer, herunder læskedrikke, slik, kager og is.

Skal mit barn undgå disse madfarver?

Hvis dit barn er hyperaktivt eller har ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) , er der noget, der tyder på, at undgåelse af de seks madfarver kan hjælpe.

Men det er vigtigt at være opmærksom på, at:

  • hyperaktivitet kan have mange forskellige årsager, herunder genetik , og fødevarefarver er sandsynligvis kun en lille del af problemet
  • at fjerne madfarver fra dit barns kost vil ikke nødvendigvis føre til en forbedring af deres adfærd
  • forbindelsen mellem fødevarefarver og hyperaktivitet er ikke helt sikker – der er behov for mere forskning for at bekræfte det
  • du behøver ikke at undgå alle E-numre – der er hundreder af forskellige E-numre, og de fleste er ikke knyttet til hyperaktivitet

Hvis du tror, at dit barns kost kan påvirke deres adfærd, kan det hjælpe med at føre en dagbog om, hvad de spiser, og hvordan deres adfærd ændres, så du kan få øje på ethvert mønster.

Hvis du bemærker en mulig sammenhæng mellem fødevarefarver og deres adfærd, vil du måske se, om det hjælper at undgå disse farver. Men lav ikke drastiske ændringer i dit barns kost uden først at få lægehjælp.

Sådan undgår du disse madfarver

Du kan undgå disse fødevarefarver ved at kontrollere madmærker og søge efter alternative produkter, der ikke indeholder dem.

Alle kunstige madfarver skal medtages på ingredienslisten med enten deres E-nummer eller fulde navn.

Hvis en af de seks madfarver er inkluderet, skal etiketten også have en advarsel om, at farven ‘kan have en negativ indvirkning på aktivitet og opmærksomhed hos børn’.

Hvis du køber mad eller drikke uden emballage, skal du spørge producenten eller den person, der sælger produktet, om det indeholder kunstige farver.

Food Standards Agency (FSA) har mere om: