Krops piercing

Hvis du beslutter dig for at få gennemboret dine ører eller en anden del af din krop, skal du sørge for at gå til en licenseret piercingbutik eller piercer.

Piercing er en forholdsvis sikker procedure, så længe den udføres af en autoriseret praktiserende læge, og du sørger for at undgå infektion.

Pleje af en ny piercing

For at reducere risikoen for, at din piercing bliver smittet, er god hygiejne vigtig.

Vask altid dine hænder og tør dem grundigt med et rent håndklæde eller køkkenrulle, inden du berører området omkring piercingen.

Undgå at rode med området, og vend ikke piercingen. Hvis der udvikler sig en skorpe over piercingen, skal du ikke fjerne den – det er kroppens måde at beskytte piercingen på.

Piercing kan blø, når du først har gjort det, og det kan bløde i korte perioder i løbet af de næste par dage. Det kan også være ømt, kløende og blå mærket i et par uger.

Rengøring af piercing

Hold piercingen ren ved forsigtigt at rengøre området omkring den med en saltopløsning (saltvand) to gange om dagen, helst efter vask eller badning.

For at gøre dette skal du nedsænke området i en skål med saltvand (1/4 tsk havsalt pr. Ægkop varmt vand) i et par minutter ad gangen. Alternativt kan du fugt en ren klud eller gaze i opløsningen og anvende den som en varm komprimering.

Vaskning af piercing kan hjælpe med at blødgøre enhver udledning og give dig mulighed for at rengøre indgangs- og udgangspunkterne med en vatpind eller ren gaze. Når udledningen er fjernet eller blødgjort, kan smykkerne flyttes forsigtigt for at arbejde lidt varmt vand gennem piercingen.

Når du er færdig, skal du forsigtigt tørre området med et nyt stykke køkkenrulle. Brug aldrig et delt håndklæde.

Disse foldere udgivet af Public Health England (PHE) har mere specifik rådgivning om efterbehandling til forskellige typer piercing:

Sådan fortæller du, om din piercing er inficeret

Tegn på en inficeret piercing inkluderer:

 • rød og hævet hud omkring piercingen
 • smerte eller ømhed ved berøring af området
 • gul eller grøn udledning fra piercing
 • en høj temperatur (feber)

Hvornår skal man få lægehjælp

Få straks lægehjælp, hvis du tror, at din piercing kan være inficeret. En forsinkelse i behandlingen kan resultere i en alvorlig infektion.

Kontakt din læge, ring til 111, eller gå til en mindre skadesenhed eller walk-in center .

Lad dine smykker være i (medmindre din læge beder dig tage dem ud).

En inficeret piercing kan normalt behandles med antibiotika . Antibiotisk creme kan bruges til at behandle mindre infektioner. Tabletter kan være nødvendige for mere alvorlige infektioner.

Risici ved piercinger

Infektion

Bakteriel infektion er den største risiko forbundet med piercinger.

Der kan dannes en byld (ophobning af pus) omkring gennemtrængningsstedet, som, hvis det ikke behandles, muligvis skal drænes kirurgisk og kan efterlade et ar.

I sjældne tilfælde kan en infektion føre til blodforgiftning ( sepsis ) eller toksisk shock syndrom , som kan være meget alvorlig. Blodforgiftning kan også forekomme uden en byld.

I Storbritannien bruger registrerede piercinglokaler sterile nåle og udstyr til engangsbrug. Dette betyder, at risikoen for overføring af vira, såsom hepatitis og HIV , næsten ikke eksisterer.

Andre generelle risici

Andre risici ved piercinger inkluderer:

 • blødning, især i områder af kroppen med mange blodkar, såsom tungen
 • hævelse af huden omkring piercingen
 • ardannelse – fortæl din piercer, hvis du ved, at din hud har en tendens til at danne keloide ar (en form med ovalt størrelse ar)

Specifikke risici i forbindelse med stedet for en piercing

Enhver piercing, der forstyrrer kropsfunktioner, har en højere risiko for at forårsage problemer. For eksempel:

 • tunge piercinger – kan forårsage talehindringer og flisede tænder, hvis smykkerne bærer tandemaljen væk der er også en højere risiko for blødning og en risiko for, at dine luftveje blokeres på grund af hævelse i tungen
 • genitale piercinger – kan undertiden gøre sex og vandladning vanskelig og smertefuld, især med piercinger på og omkring penis
 • piercinger i ørebrusk (øverst i øret) – er mere risikable end piercinger i øreflippen; de kan forårsage infektion og føre til, at en byld udvikler sig; antibiotika er ikke altid effektive, og det kan være nødvendigt med operation for at fjerne det berørte brusk
 • næsepiercings – er mere risikable end piercinger i øreflippen, da den indvendige overflade af næsen (som ikke kan desinficeres) indeholder bakterier, der kan forårsage infektion

Selv-piercing

At lave din egen piercing er farligt og bør undgås. Uden det rigtige udstyr er der en større risiko for infektion og ardannelse.

Licenserede piercere

Når du vælger en piercer, skal du sørge for, at de har en piercinglicens. Alle professionelle piercere skal få en licens fra deres lokale råd for at udføre piercinger.

Licensen skal tydeligt og tydeligt vises i deres lokaler og betyder, at de opfylder de krævede sikkerheds- og hygiejnestandarder.