Knæudskiftning – Recovery

Gendannelsestiden kan variere afhængigt af individet og typen af operation, der er udført. Det er vigtigt at følge de råd, hospitalet giver dig om at passe dit knæ.

Efter operationen

På kirurgisk afdeling får du muligvis en switch, der gør det muligt for dig selv at administrere smertestillende midler med en sikker hastighed. Du kan også få ilt gennem en maske eller rør. Hvis det er nødvendigt, får du en blodtransfusion .

Du har en stor bandage på knæet for at beskytte dit sår. Et rør kan placeres på plads efter operationen for at dræne blod fra operationsstedet og forhindre, at det samles inde i såret.

Din sårforbinding skiftes regelmæssigt, indtil den er helet.

Læs mere information om, hvad der sker efter en operation .

Hvor hurtigt vil jeg være omkring?

Personalet hjælper dig med at stå op og gå rundt så hurtigt som muligt. Hvis du har fået nøglehulskirurgi eller er i et forbedret genopretningsprogram, kan du muligvis gå på samme dag som din operation. Generelt får du hjælp til at stå inden for 12 til 24 timer efter din operation.

Det anbefales at gå med en ramme eller krykker. De fleste mennesker er i stand til at gå uafhængigt med pinde efter cirka en uge.

Under dit ophold på hospitalet vil en fysioterapeut lære dig øvelser for at styrke dit knæ. Du kan normalt begynde disse dagen efter din operation. Det er vigtigt at følge fysioterapeutens råd for at undgå komplikationer eller forskydning af dit nye led.

Det er normalt at have indledende ubehag, mens man går og træner, og dine ben og fødder kan være hævede.

Du kan blive sat på en passiv bevægelsesmaskine for at genoprette bevægelse i dit knæ og ben. Denne støtte bevæger langsomt dit knæ, mens du er i sengen. Det hjælper med at mindske hævelse ved at holde dit ben hævet og hjælper med at forbedre din cirkulation.

Tager hjem

Du vil normalt være på hospital i 3 til 5 dage afhængigt af, hvilke fremskridt du gør, og hvilken type knæudskiftning du har. Patienter, der har delvis knæudskiftning, har normalt en kortere hospitalsophold.

Hvis du generelt er i form og godt, kan kirurgen foreslå et forbedret genopretningsprogram, hvor du begynder at gå på dagen for operationen og udskrives inden for 1 til 3 dage.

Læs mere information om at vende tilbage til det normale efter en operation .

Gendannelse derhjemme

Du kan føle dig ekstremt træt i starten, og musklerne og vævene omkring dit nye knæ vil tage tid at helbrede. Følg råd fra det kirurgiske team, og ring til din læge, hvis du har særlige bekymringer eller spørgsmål.

Når du er udskrevet fra hospitalet, kan du være berettiget til op til 6 ugers hjemmehjælp, og der kan være hjælpemidler, der kan hjælpe dig. Det kan også være en god idé at arrangere, at nogen hjælper dig i en uges tid.

De øvelser, som din fysioterapeut giver dig, er en vigtig del af dit opsving. Det er vigtigt, at du fortsætter med dem, når du først er hjemme. Din rehabilitering overvåges af en fysioterapeut.

Hvor lang tid tager det, før jeg føler mig normal?

Du skal være i stand til at stoppe med at bruge krykker eller gåramme og genoptage normale fritidsaktiviteter 6 uger efter operationen. Det kan dog tage op til 3 måneder for smerter og hævelse at slå sig ned. Det kan tage op til et år, før hævelse af ben forsvinder.

Dit nye knæ vil fortsætte med at komme sig i op til 2 år efter din operation. I løbet af denne tid vil arvæv heles, og muskler kan genoprettes ved træning.

Selv efter at du er kommet dig, er det bedst at undgå ekstreme bevægelser eller sport, hvor der er risiko for at falde, såsom skiløb eller mountainbiking. Din læge eller en fysioterapeut kan rådgive dig.

Hvornår kan jeg køre igen?

Du kan genoptage kørslen, når du kan bøje knæet nok til at komme ind og ud af en bil og kontrollere bilen korrekt.

Dette er normalt omkring 6 til 8 uger efter din operation, men spørg din fysioterapeut eller læge, om det er sikkert for dig at køre.

Hvornår kan jeg gå tilbage på arbejde?

Dette afhænger af dit job, men du kan normalt vende tilbage til arbejde 6 til 12 uger efter din operation.

Hvornår kan jeg udføre husarbejde?

I de første 3 måneder skal du være i stand til at håndtere lette opgaver som f.eks. Støv og opvask.

Undgå tunge opgaver som støvsugning og udskiftning af senge. Stå ikke i lange perioder, da dette kan forårsage hævelse i anklen og undgå at strække sig eller bøje sig de første 6 uger.

Hvordan vil det påvirke mit sexliv?

Du kan finde ud af, at det at have operationen giver dit sexliv et løft. Din kirurg kan rådgive, hvornår du kan have sex igen. Så længe du er forsigtig, skal det være fint efter 6 til 8 uger. Undgå kraftig sex og knælende stillinger.

Skal jeg gå tilbage til hospitalet?

Du får en ambulant aftale for at kontrollere dine fremskridt, normalt 6 til 12 uger efter din knæudskiftning.

Har jeg brug for endnu et nyt knæ?

Knæet kan udskiftes så ofte som nødvendigt, selvom resultaterne har tendens til at være lidt mindre effektive hver gang. Gendannelse kan tage længere tid, men når du er kommet dig, er resultaterne normalt gode.

Pas på dit nye knæ

  • fortsæt med at tage foreskrevne smertestillende eller antiinflammatoriske midler for at hjælpe med at håndtere smerter og hævelser
  • Brug dine gåhjælpemidler, men sigter mod at gradvist reducere det beløb, du stoler på, når dit ben føles stærkere
  • fortsæt med dine øvelser for at forhindre stivhed, men tving ikke dit knæ
  • sid ikke med dine ben i kors i de første 6 uger efter din operation
  • læg ikke en pude under knæet, når du sover, da dette kan resultere i et permanent bøjet knæ
  • undgå at vride på knæet
  • bære støttende sko udendørs
  • knæl ikke på dit opererede knæ, før din kirurg siger, at du kan
  • løft dit ben, når du sidder, og læg en ispose (eller en pose frosne ærter) indpakket i et køkkenrulle i 20 minutter hver 3. eller 4. time for at mindske enhver hævelse