Chlamydia – Diagnose

Den eneste måde at finde ud af, om du har klamydia, er at blive testet. Du kan blive testet, om du har symptomer eller ej.

Hvis du bor i England, er du under 25 år, og du er seksuelt aktiv, anbefales det, at du bliver testet hvert år, eller når du skifter seksuel partner, da du er mere tilbøjelig til at fange klamydia.

Hvad indebærer chlamydia-testen?

De anbefalede test for chlamydia er enkle, smertefri og generelt meget pålidelige.

De involverer at sende en prøve af celler til et laboratorium til analyse. Du behøver ikke nødvendigvis først at blive undersøgt af en læge eller sygeplejerske og kan ofte indsamle prøven selv.

Der er to måder, hvorpå prøven kan indsamles:

 • ved hjælp af en vatpind – en lille vatpind tørres forsigtigt over det område, der kan være inficeret, såsom inde i vagina eller inde i anus
 • vandladning i en beholder – dette skal ideelt set gøres mindst 1 eller 2 timer efter sidst vandladning

Mænd bliver normalt bedt om at give en urinprøve, mens kvinder normalt bliver bedt om enten at vatpind inde i deres vagina eller give en urinprøve.

Resultaterne vil normalt være tilgængelige om 7 til 10 dage. Hvis der er stor chance for, at du har klamydia – for eksempel har du symptomer på infektionen, eller din partner er blevet diagnosticeret med det, og du har haft ubeskyttet sex med dem – du kan starte behandlingen, før du får dine resultater.

Læs mere om behandling af klamydia .

Hvornår skal jeg blive testet?

Forsink ikke at blive testet, hvis du tror, du har chlamydia. Hvis du bliver diagnosticeret og behandlet så hurtigt som muligt, reducerer du risikoen for at udvikle alvorlige komplikationer af klamydia .

Du kan til enhver tid få en chlamydia-test – selvom du måske rådes til at gentage testen senere, hvis du har det mindre end 2 uger siden du havde sex, fordi infektionen måske ikke altid findes i de tidlige stadier.

Du bør overveje at blive testet for klamydia, hvis:

 • du eller din partner har symptomer på klamydia
 • du har haft ubeskyttet sex med en ny partner
 • et kondom deler sig, mens du har sex
 • du eller din partner har haft ubeskyttet sex med andre mennesker
 • du tror, du kan have en seksuelt overført infektion (STI)
 • en seksuel partner fortæller dig, at de har en STI
 • du er gravid eller planlægger en graviditet

Hvis du er under 25 år og seksuelt aktiv, anbefales det at blive testet hvert år, eller når du skifter seksuel partner, fordi du er mere tilbøjelig til at fange klamydia.

Hvis du har klamydia, kan du blive tilbudt en ny test omkring 3 måneder efter behandling. Dette skyldes, at unge voksne, der tester positivt for klamydia, har øget risiko for at fange det igen.

Hvor kan jeg få en chlamydia-test?

Du kan få en gratis, fortrolig klamydiatest på:

 • en klinisk seksuel sundhed
 • en klinisk genitourinær medicin (GUM)
 • din lægeoperation
 • de fleste præventionsklinikker

Du kan gå til det sted, der er det mest behagelige og bekvemme for dig. Søg efter din nærmeste seksuelle sundhedstjeneste, og læs om, hvad der sker på en STI-klinik .

Du kan også købe chlamydia-testkits, du kan lave derhjemme.

Unge under 25 år kan blive testet som en del af National Chlamydia Screening Program (NCSP). Dette er ofte steder som apoteker, gymnasier og ungdomscentre.

I nogle områder kan unge bestille et posttestsæt online som en del af NCSP. Søg efter gratis onlinetests for under 25 år for at se, om dette er tilgængeligt i dit område.