Høreprøver for børn

Der tilbydes rutinemæssige høretest til nyfødte babyer og børn til at identificere eventuelle problemer tidligt i deres udvikling.

Selvom alvorlige høreproblemer i barndommen er sjældne, sikrer tidlig test, at eventuelle problemer afhentes og håndteres så tidligt som muligt.

Hvorfor høreprøver er vigtige

Høreprøver udført kort efter fødslen kan hjælpe med at identificere de fleste babyer med betydeligt høretab, og test senere i barndommen kan afhjælpe eventuelle problemer, der er gået glip af eller langsomt er blevet værre.

Uden rutinemæssige høretest er der en chance for, at et høreproblem kan blive udiagnosticeret i mange måneder eller endda år.

Det er vigtigt at identificere høreproblemer så tidligt som muligt, fordi de kan påvirke dit barns tale- og sprogudvikling, sociale færdigheder og uddannelse.

Behandlingen er mere effektiv, hvis der opdages problemer og håndteres i overensstemmelse hermed tidligt. En tidlig diagnose hjælper også med at sikre, at du og dit barn har adgang til de specielle supporttjenester, du har brug for.

Hvornår kontrolleres mit barns hørelse?

Dit barns hørelse kan kontrolleres:

 • Inden for et par uger efter fødslen – dette er kendt som screening for nyfødt hørelse, og det udføres ofte inden du forlader hospitalet efter fødslen. Dette er rutine for alle børn, og selv dem, der har hjemmefødsel, vil blive inviteret til at komme på hospitalet for at få dette.

 • Fra 9 måneder til 2,5 år – du kan blive spurgt, om du har nogen bekymringer over dit barns hørelse som led i en gennemgang af dit barns helbred og udvikling , og der kan arrangeres høretest, hvis det er nødvendigt.

 • Omkring 4 eller 5 år – de fleste børn vil have en høretest, når de begynder i skole, dette kan udføres i skolen eller en audiologisk afdeling afhængigt af hvor du bor.

Dit barns hørelse kan også kontrolleres på ethvert andet tidspunkt, hvis du har nogen bekymringer. Tal med din læge eller sundhedsgæst, hvis du er bekymret for dit barns hørelse.

Nyfødt hørecreening

Nyfødte babyer kan screenes for eventuelle høreproblemer ved hjælp af to hurtige og smertefri test. Testene udføres normalt på afdelingen, inden du forlader hospitalet.

Læs mere om screening af nyfødte hørelser .

Høreprøver for ældre babyer og børn

En række forskellige høretests kan bruges til at kontrollere for høreproblemer hos ældre babyer og små børn. Disse udføres normalt på en audiologisk afdeling.

Nogle af de vigtigste tests, der kan udføres, er beskrevet på denne side.

Visuel forstærkning audiometri

Visuel forstærkning audiometri (VRA) bruges normalt til at teste hørelse hos børn fra ca. 6 måneder op til 2,5 år.

Under testen vil dit barn sidde på dit skød eller en stol, mens der præsenteres lyde. Din baby vil blive lært at forbinde lyden med en visuel belønning, såsom et legetøj eller computerskærm, der lyser op.

Når dit barn er i stand til at forbinde lyden og den visuelle belønning, varieres lydens lydstyrke og tonehøjde for at bestemme de mest lydsvage lyde, dit barn er i stand til at høre.

Afspil audiometri

Små børn mellem 1,5 og 5 år kan have en play-audiometri-test.

Under testen afspilles lyde gennem hovedtelefoner eller højttalere, og dit barn bliver bedt om at udføre en simpel opgave, når de hører lyden. Dette kan variere fra at lægge en kugle i en spand til at udfylde et puslespil.

Som med VRA varieres lydens lydstyrke og tonehøjde for at bestemme de støjsvage lyde, dit barn er i stand til at høre.

Ren tone audiometri

Ældre børn kan have en test kaldet ren tone-audiometri. Dette er den test, der ofte bruges til at screene et barns hørelse, inden de begynder i skole, når det undertiden kaldes “fejetesten”. Det ligner en høretest, som en voksen måtte have.

Under ren tone-audiometri genererer en maskine lyde i forskellige lydstyrker og frekvenser. Lydene afspilles gennem hovedtelefoner, og dit barn bliver bedt om at svare, når de hører dem ved at trykke på en knap.

Ved at ændre lydniveauet kan testeren finde ud af de mest lydsvage lyde, dit barn kan høre.

Knogeledningstest

Ud over at bruge højttalere eller hovedtelefoner kan de fleste af ovenstående tests også udføres ved hjælp af en lille vibrerende enhed placeret bag øret.

Denne enhed sender lyd direkte til det indre øre gennem knoglerne i hovedet, hvilket kan hjælpe med at identificere, hvilken del af øret, der ikke fungerer korrekt, hvis dit barn har høreproblemer.

Tympanometri

Tympanometri er en test for at vurdere, hvor fleksibel trommehinden er.

For god hørelse skal din trommehinde være fleksibel, så lyden kan passere igennem den. Hvis trommehinden er for stiv – for eksempel fordi der er væske bag den ( limøre ) – springer lyde tilbage fra trommehinden i stedet for at passere igennem den.

Under testen placeres et blødt gummirør ved indgangen til dit barns øre. Luft blæses forsigtigt ned gennem røret, og en lyd afspilles gennem en lille højttaler inde i det. Røret måler derefter lyden, der er sprunget tilbage fra øret.

Årsager til høreproblemer hos babyer og børn

Der er en række grunde til, at et barn kan have et høreproblem, herunder midlertidigt høretab fra en almindelig sygdom såsom forkølelse .

Nogle mulige årsager til høretab, der kan opdages under rutinemæssige tests, omfatter:

 • limør – en ophobning af væske i mellemøret, hvilket er almindeligt hos små børn
 • infektioner, der udvikler sig i livmoderen eller ved fødslen, såsom røde hunde eller cytomegalovirus , som kan forårsage progressivt høretab
 • arvelige tilstande, såsom otosklerose , som forhindrer ørerne eller nerverne i at fungere korrekt
 • beskadigelse af cochlea eller auditive nerver (som transmitterer høresignaler til hjernen) dette kan f.eks. være forårsaget af en alvorlig hovedskade , udsættelse for høj støj eller hovedoperationer
 • sultes af ilt ved fødslen (fødselskvælning)
 • sygdomme som meningitis og encefalitis (som begge involverer hævelse i hjernen)

Spotting tegn på et høreproblem

Selvom dit barn vil blive tilbudt rutinemæssige høretests, når de vokser op, er det stadig vigtigt for dig at holde øje med tegn på problemer og søge råd, hvis du har nogen bekymringer.

For babyer kan tjeklisten i din babys personlige børnesundhedsregister (rød bog) bruges til at hjælpe dig med at kontrollere dit barns hørelse, når de vokser op.

Du kan også downloade to tjeklister produceret af Newborn Hearing Screening Program: en der fortæller dig, hvilke lyde din baby skal lave (PDF, 28kb) og en, der fortæller dig, hvilken slags lyde din baby skal reagere på (PDF, 28kb) .

Hos ældre børn kan tegn på et muligt høreproblem omfatte:

 • uopmærksomhed eller dårlig koncentration
 • svarer ikke, når deres navn kaldes
 • taler højt og lytter til fjernsynet med høj lydstyrke
 • svært ved at finde ud af, hvor en lyd kommer fra
 • forkert udtaler ord
 • en ændring i deres fremskridt i skolen

Tal med din læge eller sundhedsgæst, hvis du er bekymret for dit barns hørelse. Dit barn kan have en høretest i alle aldre.