Hepatitis B – Behandling

Behandling for hepatitis B afhænger af, hvor længe du er blevet smittet i:

  • kortvarig (akut) hepatitis B har normalt ikke brug for specifik behandling, men kan kræve behandling for at lindre symptomerne
  • langvarig (kronisk) hepatitis B behandles ofte med medicin for at holde virussen under kontrol

Nødbehandling kan også gives kort efter mulig eksponering for hepatitis B-virus for at stoppe en infektion.

Akut hepatitis B-behandling

Se din læge snarest muligt, hvis du tror, du kan have været udsat for hepatitis B-virus.

For at hjælpe med at forhindre dig i at blive smittet kan de give dig:


  • en dosis af hepatitis B-vaccinen – du har også brug for yderligere 2 doser i løbet af de næste par måneder for at give dig langvarig beskyttelse
  • hepatitis B immunoglobulin – et præparat af antistoffer, der virker mod hepatitis B-virus og kan tilbyde øjeblikkelig, men kortvarig beskyttelse, indtil vaccinen begynder at træde i kraft

Disse er mest effektive, hvis de gives inden for 48 timer efter mulig eksponering for hepatitis B, men du kan stadig have dem op til en uge efter eksponering.

Behandling for akut hepatitis B

Hvis du er diagnosticeret med hepatitis B, vil din læge normalt henvise dig til en specialist, såsom en hepatolog (leverspecialist).

Mange mennesker har ingen generende symptomer, men hvis du føler dig utilpas, kan det hjælpe med at:

De fleste mennesker kommer sig fuldstændigt om et par måneder, men du rådes til at foretage regelmæssige blodprøver for at kontrollere, om du er fri for virussen og ikke har udviklet kronisk hepatitis B.

Behandling for kronisk hepatitis B

Hvis blodprøver viser, at du stadig har hepatitis B efter 6 måneder, kan din læge anbefale medicin for at reducere risikoen for komplikationer af hepatitis B og regelmæssige test for at vurdere sundheden i din lever.

Behandling tilbydes normalt, hvis:

  • dit immunsystem er ude af stand til at kontrollere hepatitis B i sig selv
  • der er tegn på vedvarende leverskade

Hepatitis B-medicin kan hjælpe med at holde virussen under kontrol og stoppe den med at skade din lever, selvom de ikke nødvendigvis helbreder infektionen, og nogle mennesker har brug for livslang behandling.

De vigtigste lægemidler til kronisk hepatitis B inkluderer peginterferon alfa 2-a og antivirale lægemidler.

Peginterferon alfa-2a

Hvis din lever fungerer ret godt, er den første tilbudte behandling normalt et lægemiddel kaldet peginterferon alfa 2-a.

Dette stimulerer immunsystemet til at angribe hepatitis B-virus og genvinde kontrol over det. Det gives normalt ved injektion en gang om ugen i 48 uger.

Almindelige bivirkninger inkluderer influenzalignende symptomer, såsom feber og muskel- og ledsmerter, efter at du begynder at tage medicinen, selvom disse skal forbedres med tiden.

Test udføres under behandlingen for at se, hvor godt det fungerer. Alternative lægemidler kan anbefales, hvis det ikke hjælper.

Antivirale lægemidler

Hvis din lever ikke fungerer godt, eller hvis peginterferon alpha-2a ikke er egnet eller ikke fungerer for dig, kan din læge anbefale at prøve antiviral medicin i stedet.

Dette vil normalt være enten tenofovir eller entecavir, som begge tages som tabletter.

Almindelige bivirkninger af disse lægemidler inkluderer kvalme, opkastning og svimmelhed .

Lever med hepatitis B

Hvis du har hepatitis, skal du:

Mennesker med hepatitis B kan normalt have en sund graviditet, men det er en god ide at diskutere dine planer med en læge først, da du muligvis har brug for ekstra pleje, og din medicin muligvis skal ændres.

Der er en risiko for, at gravide kvinder med hepatitis B overfører infektionen til deres barn omkring fødslen, men denne risiko kan reduceres ved at sikre, at babyen vaccineres kort efter fødslen.