Forbrændinger og skoldning – Genopretning

Hvor lang tid det tager at komme sig efter en forbrænding eller skoldning afhænger af, hvor alvorlig det er, og hvordan det behandles. Hvis såret bliver inficeret, skal du søge yderligere lægehjælp.

Forbrændinger, der ikke har brug for lægehjælp

Hvis din forbrænding eller skoldning er mild og behandles derhjemme, heler den normalt uden behov for yderligere behandling.

Læs mere om førstehjælp til forbrændinger og skoldning .

Mens huden heler, skal du holde området rent og ikke anvende cremer eller fedtede stoffer. Spræng ikke blærer, da dette kan føre til infektion.

Hvis du har skoldet indersiden af munden ved at drikke noget varmt, skal du prøve at undgå ting, der kan irritere det skoldede område, såsom varm og krydret mad, alkohol og rygning, indtil området heler.

Mild forbrænding eller skoldning, der kun påvirker det øverste hudlag (overfladiske forbrændinger af epidermis) heler normalt om en uge uden ardannelse.

Forbrændinger, der har brug for lægehjælp

Hvis du har en forbrænding eller skoldning, der kræver medicinsk behandling, vurderes det at bestemme niveauet for pleje, der kræves.

Den sundhedsperson, der behandler dig, vil:

Afhængigt af hvordan forbrændingen opstod, kan du rådes til at få en injektion for at forhindre stivkrampe , en tilstand forårsaget af bakterier, der kommer ind i et sår.

For eksempel kan en stivkrampeinjektion anbefales, hvis der er en chance for, at jord kommer ind i såret.

Din forbinding kontrolleres regelmæssigt for tegn på infektion. Det vil også blive ændret regelmæssigt, indtil forbrændingen er helet.

Mindre forbrændinger, der påvirker det ydre hudlag og noget af det underliggende lag af væv (overfladiske hudforbrændinger) heler normalt på omkring 14 dage, hvilket efterlader minimal ardannelse.

Hvis forbrændingen er moderat eller svær, kan du blive henvist til en specialist for forbrændingspleje.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at have en operation for at fjerne det brændte hudområde og udskifte det med et hudtransplantat taget fra en anden del af din krop.

Se teknikker for plastikkirurgi for mere information om dette.

Mere alvorlige og dybere forbrændinger kan tage måneder eller endda år at helbrede fuldstændigt og efterlader normalt nogle synlige ardannelser.

Vabler

Ekspertudtalelse er delt over håndteringen af blærer, der er forårsaget af forbrændinger. Men det anbefales, at du ikke selv sprænger blærer.

Hvis din forbrænding har forårsaget en blister, skal du søge lægehjælp.

Blæren vil sandsynligvis forblive intakt, selvom nogle forbrændingsenheder på hospitaler følger en politik for at afvise blærer. Afretning betyder at fjerne det øverste hudlag fra blisterpakningen.

I nogle tilfælde kan en nål bruges til at lave et lille hul i blisterpakningen for at dræne væsken ud.

Dette er kendt som aspiration og kan udføres på store blærer eller blærer, der sandsynligvis brister.

Din sundhedsperson vil rådgive dig om den bedste måde at pleje din blister på, og hvilken type bandage du skal bruge.


Eksponering for solen

I løbet af de første par år efter en forbrænding skal du forsøge at undgå at udsætte den beskadigede hud for direkte sollys, da dette kan få den til at blister.

Det er især følsomt i løbet af det første år efter skaden. Dette gælder også for et nyt hudområde efter et hudtransplantat.

Det er vigtigt at holde området dækket af bomuldstøj. Hvis forbrændingen eller skoldningen er i dit ansigt, skal du bære en toppet hætte eller en bredbredt hat, når du er ude i solen.

Total solblokering (for eksempel en med en solbeskyttelsesfaktor, SPF, på 50) skal anvendes på alle berørte områder.

Området kan udsættes for solskin igen omkring 3 år efter skaden, men det er stadig meget vigtigt at anvende en højfaktor solcreme (SPF 25 eller derover) og holde dig uden for middagssolen.


Hvornår skal man søge yderligere lægehjælp

Uanset om din forbrænding krævede lægehjælp eller ej, skal du søge lægehjælp, hvis:

  • såret bliver smertefuldt eller ildelugtende
  • du udvikler en høj temperatur på 38 ° C eller højere
  • bandagen bliver gennemblødt med væske, der lækker fra såret
  • såret er ikke helet efter 2 uger