Fluor

Fluor er et naturligt forekommende mineral, der findes i vand i forskellige mængder, afhængigt af hvor i Storbritannien du bor.

Det kan hjælpe med at forhindre tandforfald, hvorfor det føjes til mange mærker af tandpasta og i nogle områder til vandforsyningen gennem en proces kaldet fluoridering.

Huller i tænderne

Tandfald, også kendt som tandråb eller karies, er et stort helbredsproblem i hele verden og er stadig et stort problem i Storbritannien. På trods af at det kan forebygges, er det en af de mest almindelige grunde til hospitalsindlæggelse hos børn.

Tandforfald er ødelæggelsen af tandvæv forårsaget af syrer fremstillet af bakterier i tandplaque. Dental plaque er en klæbrig film, der konstant dannes på tænderne. Hver gang du har sukkerholdig mad og drikke, producerer bakterierne i plak syre, der angriber tænderne.

Hvis du spiser eller drikker sukkerholdige fødevarer ofte hele dagen, har du flere “syreangreb”, hvilket kan føre til tandforfald. Dette kan i sidste ende føre til hulrum (huller) i tænderne og infektion, hvorfor tænder undertiden skal fjernes.

Læs mere om årsagerne til tandforfald .

Fluortandpasta

Børstning af tænder grundigt med fluortandpasta er en af de mest effektive måder at forhindre tandforfald på.

Der findes en række tandpastaer, der indeholder forskellige niveauer af fluor. Mængden af fluor i tandpastaen findes på siden af røret og måles i dele pr. Million (ppm).

Tandpastaer indeholdende 1.350 til 1.500 ppm fluor er de mest effektive. Din tandlæge kan råde dig til at bruge tandpasta med højere styrke, hvis du eller dit barn har særlig risiko for tandforfald.

  • Børn under 3 år bør børste to gange dagligt med et udstrygning af tandpasta, der indeholder mindst 1.000 ppm fluor.
  • Børn mellem 3 og 6 år bør børste mindst to gange dagligt med en mængde tandpasta i ærter, der indeholder mere end 1.000 ppm fluor.
  • Voksne bør børste mindst to gange dagligt med en tandpasta indeholdende 1.350-1.500 ppm fluor.

Brug ikke mundskyl samtidig med børstning. Brug det på et andet tidspunkt, fordi det vasker væk fluor i tandpastaen

Læs mere om:

Fluor-tandbehandlinger

Fluor mundskyl

Fluor mundskyl kan ordineres til voksne og børn i alderen 8 år og derover, der har tænderne. De bør bruges hver dag ud over at børste to gange dagligt med tandpasta indeholdende mindst 1.350 ppm fluor.

Skyl skal bruges på forskellige tidspunkter til børstning for at undgå at vaske tandpastaen af tænderne, da dette reducerer de gavnlige virkninger af fluor i tandpastaen.

Fluorlak

Fluorlak kan påføres både baby tænder og voksne tænder af en tandlæge. Processen involverer maling af en lak indeholdende høje niveauer af fluor på tandoverfladen hver 6. måned for at forhindre henfald. Det virker ved at styrke tandemaljen, hvilket gør den mere modstandsdygtig over for forfald.

Fra en alder af 3 år bør børn tilbydes behandling med fluorlak mindst to gange om året. Fluorlak skal tilbydes 2 eller flere gange om året til børn i alle aldre med tandforfald eller dem med høj risiko for at udvikle det.

Spørg din tandlæge om fluorlak. Find en tandlæge i nærheden af dig .

Fællesskabsfluoridering af vand

De fleste vandforsyninger indeholder noget fluor, og i begyndelsen af det 20. århundrede viste man, at niveauer af tandforfald var forbundet med fluorindhold i drikkevand.

Dette førte til indførelsen af ordninger for at tilføje fluor til vandforsyningen for at forbedre tandhygiejnen.

Fællesskabsordning for vandfluoridering har været i drift i mere end 70 år den første ordning blev indført i USA i 1945. Den første materielle britiske ordning blev oprettet i Birmingham i 1964.

Fællesskabsvandfluoridering i England

Cirka 5,8 millioner mennesker i England modtager fluoriseret vand. Det betyder, at der er tilsat fluor for at bringe det op på omkring 1 mg fluor pr. Liter vand, hvilket er et niveau, der viser sig at reducere tandforfaldsniveauer.

Beslutningen om, hvorvidt der skal tilføjes fluor til vandforsyningen, træffes af de enkelte lokale myndigheder. Områder, hvor vandfluoriseringsordninger i øjeblikket er på plads, inkluderer dele af:

  • West Midlands
  • det nordøstlige
  • East Midlands
  • Øst England
  • Nordvest
  • Yorkshire og Humber

I nogle dele af landet, såsom dele af Nordøst og Midlands, indeholder den offentlige vandforsyning naturligvis et niveau af fluor, der svarer til det, der ses i ordninger. Nogle private vandforsyninger indeholder mere end dette beløb.

Din lokale vandleverandør skal være i stand til at fortælle dig, hvor meget fluor der er i din vandforsyning, og om der tilsættes noget. De fleste virksomheder har en online facilitet, hvor du kan bruge dit postnummer til at kontrollere vandet i dit område.

Hvilken forskning er der udført?

I løbet af de sidste 50 år har der været flere gennemgange af sikkerheden og effektiviteten af vandfluoriseringsordninger.

De seneste store anmeldelser, der er udført, inkluderer:

Samlet set fandt disse anmeldelser, at vandfluoridering ser ud til at bidrage til reducerede tandforfaldsniveauer og ikke synes at være forbundet med nogen væsentlige sundhedsrisici.

Er fluor sikkert?

Der har været nogle bekymringer for, at fluor kan være forbundet med en række sundhedsmæssige forhold. Anmeldelser af risiciene har hidtil ikke fundet nogen overbevisende beviser til støtte for disse bekymringer.

Imidlertid kan en tilstand kaldet dental fluorose undertiden forekomme, hvis et barns tænder udsættes for for meget fluor, når de udvikler sig. Læs mere om pasning af børnetænder og pasning af babyens tænder .

Mild dental fluorose kan ses som meget fine perlehvide streger eller pletter på overfladen af tænderne. Alvorlig fluorose kan få tandens emalje til at blive pitted eller misfarvet.

Det er usædvanligt i Storbritannien, at fluorose er alvorlig nok til at påvirke udseendet af tænder alvorligt. Dette skyldes, at fluorindholdet i vand overvåges nøje af drikkevandsinspektionen (DWI) og justeres om nødvendigt.