Kusma – Komplikationer

Der er flere problemer, der ofte opstår med fåresyge. Disse kan være bekymrende, men de er sjældent alvorlige og forbedres normalt, når infektionen passerer.

Almindelige komplikationer

Hævet testikel

Smerter og hævelse af testiklen (orchitis) rammer 1 ud af 4 hanner, der får fåresyge efter puberteten. Hævelsen er normalt pludselig og påvirker kun en testikel. Testiklen kan også føles varm og øm.

Hos berørte drenge og mænd begynder hævelse af testiklen normalt 4 til 8 dage efter hævelse af parotidkirtlen. Lejlighedsvis kan hævelse forekomme op til 6 uger efter hævelse af kirtlerne.

Enhver testikelsmerter kan lindres ved hjælp af smertestillende midler som paracetamol eller ibuprofen, du køber fra apoteket eller supermarkedet. Hvis smerten er særlig alvorlig, skal du kontakte din læge, som måske ordinerer dig et stærkere smertestillende middel.

Påføring af kolde eller varme komprimeringer på din testikel og iført understøttende undertøj kan også reducere smerter.

Lige under halvdelen af alle mænd, der får fåresyge-relateret orchitis, bemærker en vis krympning af deres testikler, og det anslås, at 1 ud af 10 mænd oplever et fald i deres sædtal (mængden af sund sædceller, som deres krop kan producere). Dette er dog meget sjældent stort nok til at forårsage infertilitet .

Hævede æggestokke

En ud af 20 kvinder, der får fåresyge efter puberteten, oplever hævelse af æggestokkene (oophoritis), hvilket kan forårsage:

  • smerter i underlivet
  • høj temperatur
  • at være syg

Symptomerne på oophoritis forsvinder normalt, når kroppen har bekæmpet den underliggende fåresygeinfektion.

Viral meningitis

Viral meningitis kan forekomme, hvis fåresyge-virussen spreder sig i det ydre beskyttende lag i hjernen (hjernehinderne). Det forekommer i ca. 1 ud af 7 tilfælde af fåresyge.

I modsætning til bakteriel meningitis, der betragtes som en potentielt livstruende medicinsk nødsituation, forårsager viral meningitis mildere, influenzalignende symptomer, og risikoen for alvorlige komplikationer er lav.

Følsomhed over for lys, nakkestivhed og hovedpine er almindelige symptomer på viral meningitis. Disse passerer normalt inden for 14 dage.

Pankreatitis

Cirka 1 ud af 20 tilfælde af fåresyge fører til kortvarig betændelse i bugspytkirtlen ( akut pancreatitis ). Det mest almindelige symptom er pludselig smerte i midten af din mave.

Andre symptomer på akut pancreatitis kan omfatte:

  • føler eller er syg
  • diarré
  • mistet appetiten
  • høj temperatur
  • ømhed i maven
  • sjældnere gulfarvning af huden og det hvide i øjnene ( gulsot )

Selvom pancreatitis forbundet med fåresyge normalt er mild, kan du blive indlagt på hospitalet, så dine kropsfunktioner kan understøttes, indtil din bugspytkirtlen kommer sig.

Sjældne komplikationer af fåresyge

Sjældne men potentielt alvorlige komplikationer af fåresyge inkluderer en infektion i selve hjernen, kendt som encephalitis . Dette menes at forekomme hos omkring 1 ud af 1.000 mennesker, der udvikler viral meningitis fra fåresyge. Encephalitis er en potentielt fatal tilstand, der kræver indlæggelse på hospital intensiv afdeling .

Ca. 1 ud af 20 personer med fåresyge oplever noget midlertidigt høretab , men permanent høretab er sjældent. Det anslås, at dette forekommer i omkring 1 ud af 20.000 tilfælde af fåresyge.

Kusma og graviditet

Tidligere troede man, at udviklingen af fåresyge under graviditeten øgede risikoen for abort , men der er kun få beviser, der understøtter dette.

Men som en generel forsigtighed anbefales det, at gravide undgår tæt kontakt med mennesker, der vides at have en aktiv fåresygeinfektion (eller enhver anden type infektion).

Hvis du er gravid, og du tror, du er kommet i kontakt med nogen med fåresyge, men du ikke er blevet vaccineret, skal du kontakte din læge eller jordemoder for at få råd.

Der er ingen kur mod fåresyge, men en læge vil være i stand til at foreslå behandling for at lindre dine symptomer.