Ebolavirus sygdom

Ebolavirus-sygdom er en alvorlig virusinfektion, der stammer fra Afrika syd for Sahara. Ingen har fanget ebola fra nogen anden i Storbritannien.

Rådgivning til rejsende

For de fleste mennesker, der besøger lande i Afrika syd for Sahara, er risikoen for eksponering for Ebola-virus minimal.

De mennesker, der er mest udsatte, er dem, der plejer inficerede mennesker, såsom hjælpearbejdere, eller dem, der håndterer deres blod eller kropsvæske, såsom hospitalsarbejdere, laboratoriearbejdere og familiemedlemmer.

For det seneste om Ebola i Afrika, se Verdenssundhedsorganisationens oplysninger om Ebola-virus .

Udenrigs- og Commonwealth-kontoret giver også land for land rådgivning til besøgende , herunder de nyeste oplysninger om potentielle sundhedsrisici.

Symptomer på ebola

En person inficeret med Ebola-virus vil typisk udvikle sig:

Disse symptomer starter pludselig mellem 2 og 21 dage efter infektion.

Diarré , sygdom, udslæt, mavesmerter og nedsat nyre- og leverfunktion kan følge. Infektionen kan så forårsage intern blødning såvel som blødning fra ører, øjne, næse eller mund.

Hvad skal man gøre, hvis man bliver syg

Få lægehjælp hurtigst muligt, hvis du bliver syg, når du rejser til udlandet. Ring til 111, eller kontakt en læge, hvis du bliver syg, efter du er vendt tilbage til Storbritannien.

Det er yderst usandsynligt, at du har ebola, men det kan være en anden alvorlig tilstand som kolera eller malaria , så få hjælp, hvis du har brug for test eller behandling.

Husk altid at nævne din seneste rejsehistorie, da dette kan hjælpe med at identificere årsagen.

Nogle gange vil en læge måske tage en prøve af dit blod, urin eller poo, så det kan kontrolleres for infektioner.

Hvordan ebola spredes

Ebolavirus-sygdommen spredes gennem kontakt med blodet, kropsvæsker eller organer fra en person eller et dyr med infektionen.

For eksempel kan den spredes ved:

  • direkte berøring af kroppen af en person, der har symptomer eller for nylig døde af sygdommen
  • oprydning af kropsvæsker (blod, poo, urin eller opkast) eller berøring af en smittet persons snavsede tøj – virussen kan overleve i flere dage uden for kroppen
  • røre ved ikke-steriliserede nåle eller medicinsk udstyr, der bruges til pleje af den inficerede person
  • at have sex med en inficeret person uden at bruge kondom – undersøgelser viser, at spor af ebola kan forblive i sæd mange måneder efter bedring
  • håndtering eller spisning af rå eller underkogt “bushmeat”

Ebola kan ikke fanges gennem rutinemæssig social kontakt, såsom håndrystning, med mennesker, der ikke har symptomer.

Behandling for ebola

Der er i øjeblikket ingen licenseret behandling eller vaccine mod Ebola-virussygdom, selvom vacciner og lægemiddelterapier udvikles og testes.

Ethvert område, hvor der forekommer et udbrud, skal straks sættes i karantæne, og personer, der har infektionen, skal behandles isoleret på intensiv pleje.

Dehydrering er almindelig, så væsker kan gives direkte i en vene. Oxygenniveauer og blodtryk i blodet skal også opretholdes på det rigtige niveau, og organer understøttes, mens personens krop bekæmper infektionen.

Sundhedspersonale bør undgå kontakt med en inficeret patients kropsvæsker ved hjælp af beskyttelsesudstyr som handsker, kjole og maske.

Ebolavirus-sygdom er ofte dødelig, hvor 1 ud af 2 mennesker dør af sygdommen. Jo hurtigere en person får pleje, jo bedre er chancen for, at de overlever.

Forebyggelse af ebola

Risikoen for at få Ebola-virus sygdom under rejser i Afrika er lille. Du skal dog følge disse enkle forholdsregler for at minimere risikoen for at få potentielt alvorlige infektioner:

  • vaske dine hænder ofte med sæbe og vand – brug sprit i hånden, hvis der ikke er sæbe
  • Sørg for, at frugt og grøntsager vaskes og skrælles, før du spiser dem
  • undgå fysisk kontakt med alle, der har mulige symptomer på en infektion
  • håndter ikke døde dyr eller deres rå kød
  • spis ikke “bushmeat” (vilde dyr, der er dræbt for mad)

Yderligere information