Dialyse – Fordele og ulemper

Hvis dialyse anbefales til dig, kan du ofte vælge, om du vil have hæmodialyse eller peritonealdialyse.

Begge metoder til dialyse er lige så effektive for de fleste mennesker, så det er normalt et tilfælde af personlig præference.

Men der kan være nogle situationer, hvor en bestemt type dialyse er bedst.

For eksempel kan peritonealdialyse anbefales til:

  • børn på 2 år eller derunder
  • mennesker, der stadig har en begrænset nyrefunktion
  • voksne, der ikke har andre alvorlige sundhedsmæssige forhold, såsom hjertesygdomme eller kræft

Hæmodialyse kan anbefales til mennesker, der ikke er i stand til selv at udføre peritonealdialyse, såsom dem, der er synshandicappede , har demens eller har en dårlig helbredstilstand.

Enhver beslutning, du træffer om, hvilken procedure du skal have, er ikke endelig. Det er muligt at flytte fra den ene til den anden.

Hæmodialyse

En fordel ved hæmodialyse er, at du har 4 dialysefrie dage om ugen.

Proceduren i et dialysecenter indebærer normalt at bruge en dialysemaskine 3 gange om ugen, hvor hver session normalt varer cirka 4 timer. Du bliver nødt til at planlægge dit liv omkring disse sessioner.

Da sessionerne gennemføres i en dialyseklinik, skal du muligvis rejse regelmæssigt for behandling. Men det kan være muligt at blive trænet i, hvordan man bruger udstyret derhjemme.

Med hæmodialyse i hjemmet kan du vælge, hvornår og hvor du skal have dialysesessioner. Du kan muligvis også få dialyse natten over. Dette kan hjælpe dig med at have en normal rutine og rejse med maskinen.

Hvis du får behandling i et dialysecenter, og du rejser til et andet land, skal du på forhånd arrangere adgang til dialysefaciliteter.

Informer personalet på dit dialysecenter i god tid, da de muligvis kan arrangere, at du bliver henvist til en dialyseenhed på din destination.

Webstedet Global Dialyse har en database med dialyseenheder over hele verden, men disse enheder kan muligvis opkræve et gebyr.

En anden ulempe ved hæmodialyse er, at din diæt og den mængde væske, du drikker, skal begrænses.

Mange mennesker, der får hæmodialyse i et dialysecenter, skal undgå visse fødevarer og tilrådes normalt ikke at drikke mere end et par kopper væske om dagen.

Imidlertid tyder beviser på, at det at have flere regelmæssige dialysesessioner derhjemme kan hjælpe dig med færre diæt- og væskebegrænsninger.

Læs om bivirkningerne af hæmodialyse

Peritonealdialyse

I modsætning til hæmodialyse er en fordel ved peritonealdialyse, at regelmæssige besøg på en dialyseenhed ikke er påkrævet, og den kan udføres derhjemme.

Der er også færre begrænsninger på diæt og væskeindtag for personer, der har peritonealdialyse sammenlignet med dem, der har hæmodialyse.

En af de største ulemper ved peritonealdialyse er, at den skal udføres hver dag, hvilket du måske finder forstyrrende.

Du kan også finde det foruroligende at have et tyndt rør (kateter) tilbage permanent i din mave (mave), selvom det ofte kan skjules under tøj.

En anden stor ulempe ved peritonealdialyse er, at du er i risiko for at udvikle peritonitis , en infektion i den tynde membran, der leder din mave.

I sjældne tilfælde kan din bukhinden gradvist blive fortykket og arret. Nogle mennesker skal muligvis skifte til hæmodialyse efter et par år for at stoppe dette.

En anden ulempe ved peritonealdialyse er, at den anvendte dialysevæske kan forårsage en reduktion i proteinniveauer, hvilket kan føre til mangel på energi og i nogle tilfælde underernæring .

Vægtøgning er også en mulig bivirkning.

Læs om bivirkningerne ved peritonealdialyse

Kontinuerlig versus automatiseret peritonealdialyse

Hvis du vælger at have peritonealdialyse, skal du beslutte, om du vil have kontinuerlig ambulant peritonealdialyse (CAPD) eller automatisk peritonealdialyse (APD).

Læs om, hvordan peritonealdialyse udføres for at få flere oplysninger om disse procedurer.

Den største fordel ved CAPD er, at udstyret er bærbart. Dette giver dig mere frihed til at rejse væk fra dit hus.

For eksempel kan du muligvis tage dit CAPD-udstyr til din arbejdsplads. Men du bliver nødt til at bruge mindst 2 timer om dagen på at udføre dialyse.

Den største fordel ved at bruge APD er, at dine dage er dialysefrie. Men du skal opbevare og vedligeholde en dialysemaskine (og det tilhørende udstyr) i dit hus, hvilket ikke vil være praktisk for nogle mennesker.