Diabetisk retinopati – forebyggelse

Du kan reducere din risiko for at udvikle diabetisk retinopati eller hjælpe med at forhindre, at det bliver værre, ved at holde dit blodsukker, blodtryk og kolesteroltal under kontrol.

Dette kan ofte gøres ved at træffe sunde livsstilsvalg, selvom nogle mennesker også bliver nødt til at tage medicin.

Sund livsstil

Vedtagelse af et par livsstilsændringer kan forbedre din generelle sundhed og reducere risikoen for at udvikle retinopati. Disse inkluderer:

Du kan også få ordineret medicin til at hjælpe med at kontrollere dit blodsukkerniveau (såsom insulin eller metformin), blodtryk (såsom ACE-hæmmere) og / eller kolesterolniveau (såsom statiner ).

Kend dit blodsukker, blodtryk og kolesteroltal

Det kan være lettere at holde dit blodsukker, blodtryk og kolesteroltal under kontrol, hvis du overvåger dem regelmæssigt og ved, hvilket niveau de er.

Jo lavere du kan beholde dem, jo lavere er dine chancer for at udvikle retinopati. Dit diabetesbehandlingshold kan fortælle dig, hvad dine målniveauer skal være.

Blodsukker

Hvis du kontrollerer dit blodsukker derhjemme, skal det være 4 til 10 mmol / l . Niveauet kan variere hele dagen, så prøv at kontrollere det på forskellige tidspunkter.

Kontrollen ved din lægeoperation er et mål for dit gennemsnitlige blodsukkerniveau i løbet af de sidste par uger. Du bør kende dette nummer, da det er det vigtigste mål for din diabeteskontrol.

Det kaldes HbA1c, og for de fleste mennesker med diabetes skal det være omkring 48 mmol / l eller 6,5% .

Læs om behandling af type 1-diabetes og behandling af type 2-diabetes .

Blodtryk

Du kan bede om en blodtryksprøve ved din lægeoperation, eller du kan købe en blodtryksmåler til brug derhjemme. Blodtrykket måles i millimeter kviksølv (mmHg) og er angivet som 2 figurer.

Hvis du har diabetes, rådes du normalt til at sigte mod en blodtryksaflæsning på ikke mere end 140/80 mmHg eller mindre end 130/80 mmHg, hvis du har diabeteskomplikationer , såsom øjenskader.

Læs mere om forebyggelse af højt blodtryk og behandling af højt blodtryk .

Kolesterol

Dit kolesterolniveau kan måles med en simpel blodprøve udført ved din lægeoperation. Resultatet er angivet i millimol pr. Liter blod (mmol / l).

Hvis du har diabetes, rådes du normalt til at sigte mod et samlet kolesterolniveau i blodet på højst 4 mmol / l .

Læs mere om forebyggelse af højt kolesteroltal og behandling af højt kolesteroltal .

Regelmæssig screening

Selvom du mener, at din diabetes er godt kontrolleret, er det stadig vigtigt at deltage i din årlige diabetiske øjenscreening- aftale, da dette kan opdage tegn på et problem, før du bemærker, at der er noget galt.

Tidlig påvisning af retinopati øger chancerne for, at behandlingen er effektiv og stopper den med at blive værre.

Du bør også kontakte din læge eller dit diabetesteam straks, hvis du får problemer med dine øjne eller syn, såsom:

  • gradvist forværret syn
  • pludseligt synstab
  • figurer, der flyder i dit synsfelt (floaters)
  • sløret syn
  • øjenpine eller rødme

Disse symptomer betyder ikke nødvendigvis, at du har diabetisk retinopati, men det er vigtigt at få dem tjekket ud med det samme.