Pankreas transplantation – Hvad sker der?

Transplantationer af bugspytkirtlen udføres under generel bedøvelse. Dette betyder, at du sover og ikke vil føle noget under proceduren.

  • Der foretages et snit i din mave fra lige under brystbenet til under navlen.
  • Donor bugspytkirtlen er normalt placeret i højre side af din mave og er forbundet med blodkarrene, der fører blod ned til dit ben.
  • En lille del af donorens tyndtarm fastgøres enten til tyndtarmen eller til blæren for at lade fordøjelsessaften løbe ud af donorens bugspytkirtlen.
  • Hvis du har en kombineret bugspytkirtel og nyretransplantation, placeres nyrerne lavt nede på venstre side af din mave.
  • Den gamle bugspytkirtel fjernes ikke, da den fortsætter med at producere fordøjelsessaft, mens donorpankreas producerer insulin.

En operation i bugspytkirtlen kan tage 4 til 5 timer at gennemføre.

Hvis du også har brug for en nyretransplantation på samme tid, kan operationen tage omkring 6 til 8 timer.

Din nye bugspytkirtel skal straks begynde at producere insulin.

Øtransplantation

Et lille antal mennesker med type 1-diabetes kan have en lidt anden procedure, hvor kun cellerne, der producerer insulin (holmeceller), transplanteres fra en donorpankreas i leveren.

Dette kaldes holmetransplantation og udføres normalt under lokalbedøvelse, hvilket betyder, at du er vågen, men det område, der opereres, er bedøvet.

Et tyndt, fleksibelt rør (kateter) indsættes gennem din mave og lever i venen, der forsyner leveren med blod. Donorø-cellerne injiceres derefter i den.

Hvis operationen er vellykket, begynder donorcellerne at fremstille insulin. Dette kan hjælpe mennesker, der oplever alvorlige episoder med et farligt lavt blodsukkerniveau, der opstår uden advarsel.

Der er ofte stadig behov for insulinbehandling efter operationen, men episoderne med lavt blodsukker bør være lettere at kontrollere.

Som med en konventionel bugspytkirteltransplantation skal du tage medicin for at undertrykke dit immunsystem resten af dit liv.

For flere oplysninger, se National Institute for Health and Care Excellence (NICE) vejledning om allogen transplantation af bugspytkirtelø-celle til type 1 diabetes mellitus .

Efter operationen

Når transplantationen er afsluttet, flyttes du normalt til en intensivafdeling (ICU) eller en højafhængig enhed (HDU).

Du bliver meget nøje passet, og forskellige rør og maskiner, der hjælper med at overvåge dit helbred og understøtter kroppens funktioner, vil være knyttet til dig.

Find ud af mere om at komme sig efter en bugspytkirteltransplantation